11 Mayıs 2017 00:38

Şişecam işçileri kararlı: Bir adım bile geri atılmamalı

24 Mayıs'ta greve çıkacak olan 6 bin Şişecam işçisi, üye oldukları Kristal-İş Sendikası'ndan kararlılık bekliyor.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
Tekirdağ

Patronun dayatmaları nedeniyle tıkanan Şişecam Grup Toplu İş Sözleşmesi kapsamında bulunan 6 bin cam işçisi, 24 Mayıs’ta başlayacak greve hazırlanıyor. Düşük zam ve sosyal hakların budanması gibi dayatmalara karşı grev kararı Kristal-İş Sendikası üyesi işçiler, sendikalarından kararlılık bekliyor. 2015’teki metal eylemlerine ve Teknorot’ta süren direnişe işaret eden cam işçileri, “Taslaktan bir adım bile geri atılmamalı” uyarısında bulunuyor. Yasağa rağmen sürdürülen EMİS grevinden kazanımla çıkıldığını hatırlatan işçiler, “Bu saatten sonra mücadele etmeden hiçbir hak elde etmemiz mümkün değil” diyor. 

‘ŞİŞECAM BİZİMLE DALGA GEÇİYOR’

Şişecam’ın zam teklifi işçilerin taleplerinin çok altında. Patron saat ücreti olarak 1,12 lira veriyor, işçi ise 2,60 istiyor. “Bu 1,12 lirayı da ikinci oturumda verdi zaten, ilk teklifi 1 liraydı. O kadar kar yapan bir şirket sen gel işçiye 1 lira zam yap! Arada çok büyük fark var” diyen işçiler, bu farkın “konuşarak değil ancak greve gidilerek kapatılabileceğini” düşünüyor. 

Şişecam’ın teklifini “Patron açık açık bizimle dalga geçiyor” diye değerlendiren işçiler, yaşadıkları adaletsizliğe dikkat çekiyor: “2015 girişliler asgari ücretin altında kaldı. 7,79 lira olan saat ücretine mecburen 11 kuruş zam yaptılar. Gele gele asgari ücrete dayandık. Krizi bahane ederek tüm haklarımızı her geçen gün budadılar. İşçi her geçen gün geriye doğru giderken Şişecam patronu hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda büyüdükçe büyüyor.” 

GREV HEYECANI FABRİKALARI SARDI

2014 grevinde yaşananlar nedeniyle işçilerde Kristal-İş Sendikası’na karşı haklı bir güvensizlik var. Hatta, “Sendika yönetimi grev yaparsa işverenle anlaşmalı yapar. Ben greve katılmam, sonucu belli zaten, bunlar yine anlaşır, grev de anlaşmalı grevdir” diyen işçiler bulunduğu belirtiliyor. Ancak grev kararı tüm fabrikalarda heyecanla karşılanmış. Görüştüğümüz işçiler, “Herkes çok heyecanlı. Herkes 2014 grevindeki fotoğraflarını paylaşmaya başladı. EMİS sözleşme sürecinde metal işçilerinin yasağa rağmen sürdürdükleri grevin de etkisiyle greve çıkma konusunda tüm arkadaşlarımız istekli” diyor. 

‘BİZİM DE KAZANMA ZAMANIMIZ GELDİ’ 

Artık geçinemediklerini, ekonomik durumlarının giderek kötüye gittiğini söyleyen işçilere göre “Başka seçenek yok!” Aslında 5 lira zam istediklerini, sendikanın kendileriyle pazarlık yaparak bu talebi 3 liraya çektiğini hatırlatan işçiler, “Şimdi bu rakamın yarısı dahi verilmiyor” diyerek, uyarıyor: “Taslakta yazılanlardan bir adım dahi geri adım atılmamalı. İşçi greve, direnişe hazır sendikası öncülüğünde. Sendika fabrikanın önünde aylarca katıksız direnişe geçiyoruz dese işçi buna bile hazır. Çünkü işçi için her şey her geçen gün daha da kötüye gidiyor.”

TÜPRAŞ’taki, metaldeki eylemleri hatırlatan bir cam işçisi, kararlılıklarını şöyle ifade ediyor: “OHAL’miş, hükümetin işçi düşmanlığıymış, işverenin sırtını hükümete dayamasıymış, bunların hiçbir hükmü yok artık. Metal işçileri EMİS ile yapılan sözleşme döneminde ne yapılması gerektiğini gösterdi. Bilal Başkan da röportajında ‘metal işçileri bize de yol gösteriyor’ dedi. Hükmü olan 6 bin cam işçisinin kararlı bir şekilde, birlikte hareket etmesidir. Yasalarla, yok avukatlara danışarak olacak işler değil hak kazanma işi. Mücadele edince kazanabileceğimizi biliyoruz artık. Bizim de kazanma zamanımız geldi.”

YASAKLAMAYA HAZIRLIKLI OLUNMALI

Hükümetin grev yasaklamayı artık olağan hale getirdiğini belirten işçiler, bu grevin de yasaklanması ihtimaline hazırlıklı olunması gerektiğini söylüyor. “O yüzden yasalara sığınan bir grev olursa olmaz bu iş. Olursa metal işçilerinin yaptığı gibi olur” diyen bir işçi, şöyle devam ediyor: “2014 yılında işçinin kararlılığına rağmen içeri girildi. Hakem heyetinin, işverenin tutumunun, hükümet politikalarının canı cehenneme! Beni makinenin başında silah zoruyla çalıştıramaz. Ki metal işçileri grevleri yasaklanmasına rağmen çalışmayarak bunu gösterdi bize. O zaman biz de girelim fabrikamıza üretim yapmayalım. İşveren iki saat sonra tıpış tıpış gelecek. Hükümet, yetkilileri göndererek ‘ne istiyorsunuz kardeşim’ diyecek. Bunlar bize muhtaç. 2014’te fazla değil bir gün üretim yapmasaydık şimdi her şey çok farklı olacaktı...” 

CAM İŞÇİSİ İÇİN KİLİT NOKTA

Bu sözleşmenin cam işçisi için “kilit nokta” olduğunu belirten işçiler, “Bu sözleşmeden iyi bir kazanımla çıkılmazsa hem sendikacıların işi de çok zor, işverenin de işi çok zor. İşletmenin içindeki huzur kaçar” diyerek işvereni de sendikacıları da uyarıyor. Bir işçi, “Geçenlerde durakta konuşuyorduk. Bir arkadaş ‘7 senelik işçiyim ama grevi ilk defa gördüm. O zamanlar nasıl davranılır, ne yapılır, ne şekilde olur, bilmiyordum. Ama şimdi bir grev olursa önceki gibi olmayacak’ diyor. Sendika yönetimi de bunu biliyor. O yüzden sendikacılar da ‘Grev ertelendi haydi içeri girelim’ diyemez bu sefer. Normal toplantılarda bile bu kadar tepki varken grevin ertelendiği zamanı siz düşünün...” diyor. 

TEKNOROT DİRENİŞİ CAM İŞÇİSİNİ GÜÇLENDİRİYOR

Düzce’de bulunan metal fabrikası Teknorot’ta kapalı kapılar ardında imzalanan sözleşmeye atıfta bulunan işçiler, kendilerine sorulmadan, kapalı kapılar ardında imzalanan bir sözleşme istemiyor. Benzer bir durumda Teknorot işçisiyle aynı tepkiyi vereceklerini ve sözleşmeyi tanımayacaklarını söyleyen işçiler, “Sendikanın şeffaf olması gerekiyor. Görüşmelerin seyri hakkında işçiye sürekli bilgi akışı sağlaması gerekiyor” diyor. 

Şişecam işçileri “Hak mücadelesinde atılan her adım bize bir örnektir. 24 Mayıs’ta grevimiz var ve Teknorot işçilerinin direnişi cam işçisini güçlendirecek” diyerek Teknorot işçilerinin direnişini selamlıyor. 

ÖNCEKİ HABER

Renault işçileri: Taslak işçilerin onayıyla hazırlanmalı

SONRAKİ HABER

TÜPRAŞ'ta artan kâra işçiden cevap: Bu, hep bana anlayışıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...