10 Mayıs 2017 11:38

Hasta tutuklular meclis gündeminde

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu hasta tutuklular için meclis araştırılması açılmasını istedi. 

Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın damadının özel hastane raporuyla tahliye edilmesini hatırlatan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu “Ağır sakatlığı bulunan mahkumların cezaevinde tek başına tutulmasından, kanser hastalarının hastaneye götürülmesine kadar birçok sorun yaşanırken tartışmaları alevlendirdi” diyerek hasta tutuklular için meclis araştırılması açılmasını istedi. 

HASTA TUTUKLU VE HÜKÜMLÜ SAYISI 841

Tanrıkulu’nun meclis araştırması açılması için sunduğu gerekçelerde hasta tutuklulara ilişkin verdiği bilgilerse şöyle: 

“Adalet Bakanlığı’nın verdiği yanıta göre, 2017 yılı Şubat ayı itibarıyla, Adli Tıp Kurumu raporuyla ağır ve sürekli hastalığı belgelenen tutuklu ve hükümlü sayısı; 31’i kadın, 810’u erkek olmak üzere, 841’e ulaşmış durumdadır. Henüz Adli Tıp Kurumu’ndan rapor alamayanlar da dikkate alındığında hasta tutuklu ve hükümlü sayısının çok ciddi seviyelere ulaştığı anlaşılıyor.

Ceza infaz kurumları tarafından yapılan bildirimlere göre, hastalık nedeniyle tahliye edilmeyi bekleyenlerin 795’i hükümlü, 46’sı ise tutuklu. 

2013’te 63 olan bu rakam, son 5 senede, ağır hastalık nedeniyle tahliye edilmeyi bekleyen hükümlü ve tutuklu sayısında yüzde 1.235 oranında artış yaşandığını ortaya koyuyor. 

Adalet Bakanlığı’nın ‘cezanın ertelenmesi için en az 3 hekim imzalı sağlık kurulu raporu düzenlenen tüm devlet veya üniversite hastanelerinin raporları kabul edilmektedir’ açıklamasına karşın Adli Tıp Kurumu tarafından ceza tehiri için uygun görülmeyen raporların sayısındaki artış dikkati çekicidir.

451 TUTUKLU VE HÜKÜMLÜ CEZAEVİNDE ÖLDÜ

Adalet Bakanlığı’nın verilerinden son beş yılda ağır hastalığı Adli Tıp Kurumu tarafından belirlenen 451 tutuklu ve hükümlünün cezaevinde öldüğü anlaşılıyor. 

Sadece 2016 yılında 172, 2017 yılının ilk üç ayında da 20 tutuklu ve hükümlü hastalık nedeniyle cezaevinde ölmüştür. 

Hastalığı nedeniyle hapishanede hayatını kaybeden tutuklu ve hükümlülerin yıllara göre dağılımı şu şekilde olmuştur. 2013 yılında 51, 2014 yılında 63, 2015 yılında 145, 2016 yılında 172, 2017 yılının ilk iki ayında 20.

Adalet Bakanlığı verilerine göre bu 10 mahkûmdan biri,15 Şubat 2016 tarihinde hükümlü bulunduğu Amasya Cezaevinde hayatını kaybetmiştir”  

Tanrıkulu ceza infaz sistemindeki sorunlar ve bürokratik işlemlerin yavaşlığının, ağır hasta olan tutuklu ve hükümlülerin hayatını tehdit ettiğini belirterek “Sağlığı ve can güvenliği devletin güvencesi altında olan tutuklu ve hükümlülerin durumunun araştırılması ve sorunun çözüm yollarının belirlenmesi için meclis araştırması açılması gerekmektedir” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Veteriner hekimlerin sorunları Meclis gündeminde

SONRAKİ HABER

Pizza Hut'tan 'Filistinli açlık grevcileri' özrü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...