10 Mayıs 2017 10:33

ATO: Gülmen ve Özakça'nın sağlık durumları kötüye gidiyor

Ankara Tabip Odası açlık grevlerinin 63. gününde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın sağlık durumunun kötüye gittiğini açıkladı.

Paylaş

Açlık grevlerinin 63. gününde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın sağlık durumu kötüye gidiyor. ATO, sağlık durumlarına ilişkin yaptığı açıklamada her ikisinin de tansiyon ve nabızlarının düzensizleştiğini, zihinsel ve motor faaliyetlerindeki bozulmaların dikkat çekici hale geldiğini söyledi. 

Ankara Tabip Odası (ATO) açlık grevlerinin 63. gününde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın sağlık durumlarına ilişkin bilgilendirmede bulundu. ATO toplantı salonunda gerçekleşen basın toplantısına CHP milletvekilleri Fikri Sağlar, Ali Şeker, Niyazi Nefi, Mehmet Tüm ve Orhan Sarıbal da katıldı. ATO Başkanı Vedat Bulut, Ankara Tabip Odası ve İnsan Hakları Komisyonunun ortak çalışmasıyla açlık grevine başlayan Gülmen ve Özakça'ya gerekli muayeneleri yaparak, uyulması gereken kuralları açlık grevine başlamadan aktardıklarını belirtti. 

WERNİCKE KORSAKOFF SENDROMUNUN ÖNCÜ BELİRTİLERİ

Bulut, açlık grevine başladıkları günden bu yana Gülmen ve Özakça'nın 15 kg üzerinde kilo kaybı yaşadıklarını ve son iki gündür de Gülmen'in sağlığının giderek bozulduğunu kaydetti. Her ikisinin de tansiyon ve nabzının düzensizleştiğini ve bulaşıcı hastalıklara karşı savunmalarının zayıfladığını belirten Bulut, kan ve biyokimya değerlerinin giderek kötüleştiğini söyledi. Algılama, duygu durum bozuklukları, zihinsel ve motor faaliyetlerindeki bozulmaların dikkat çekici duruma geldiğini kaydeden Bulut, B1 desteği almalarına karşın bu belirtilerin Wernicke Korsakoff Sendromunun öncü belirtileri olduğunu kaydetti. 

Bu hastaların yüzde 10-15'inin yaşamını kaybettiğini söyleyen Bulut, yüzde 77'sinin ise ileriki dönemlerde enfeksiyonlar sebebiyle hayatını kaybettiğine, yüzde 25'inin ise uzun süreli hastane ve özel bakım gerektiren bedensel ve ruhsal sağlık sorunlarından etkilendiğine dikkat çekti. 

'HEKİMLER OLARAK BİR ŞEY YAPAMAMANIN ACISI İÇERİSİNDEYİZ'

Gülmen ve Özakça ile görüşmelerinde herhangi bir bilinç kapanması durumunda müdahale şansı ve izinlerini ATO tarafından ısrarla istediklerini vurgulayan Bulut, her ikisinin de bu isteği geri çevirdiklerini ve tedaviyi kabul etmediklerini söyledi. 

Gülmen ve Özakça'nın kendilerine kendi ölümlerinin ve etkilenmelerinin KHK nedeniyle haksız ve hukuksuz bir şekilde işlerinden edilen on binlerce insana umut olabileceğini ilettiklerini kaydeden Bulut, her ikisinin de ulusal ve uluslararası basın ve kamuoyunun dikkatini bu yöne çekmek ve haksızlığı protesto etmek istediklerini belirtti. 

Bu trajedinin Ankara'nın göbeğinde ve Meclise 500 metre uzaklıkta gerçekleştiğini vurgulayan Bulut sözlerini şöyle sürdürdü: “Hekimler olarak elimizden bir şey gelmemesinin ızdırabı ve acısı içerisindeyiz. Tüm dünya kamuoyunun gözü Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın üzerindedir. Göstermelik komisyonlarla AİHM'e hile yapma ve Uluslararası imza koyduğu sözleşmeleri yok sayma anlayışımız Türkiye'nin onurunu zedelemektedir. Türkiye bu trajediyi ve gencecik insanların ölümünü hak etmemektedir”

'HÜKÜMET BİR DAKİKA BİLE DÜŞÜNMEDEN ADIM ATMALI'

CHP İstanbul millletvekili Ali Şeker de, Gülmen ve Özakça'nın göz göre göre ölüme gitmesine seyirci kalınmasının insanlığa yakışmadığını kaydetti. Mecliste de bunu defalarca dile getirmelerine ve hükümetin bu soruna çözüm üretmesine ısrarlı taleplerine rağmen henüz hiçbir adımın atılmadığını kaydeden Şeker, OHAL komisyon kurulacağının söylenmesine rağmen halen kurulmamasını da eleştirdi. Haksız yere birçok muhalif insanın barış dediği için işlerinden olduğunu kaydeden Şeker, defalarca Meclise gelen insanların çözüm bulamayınca böyle bir yolu kendilerine çözüm olarak seçtiğini belirtti. Önemli olanın insan hayatı olduğunu söyleyen Şeker, bu haksızlıkların çözümü için hükümetin bir dakika bile düşünmeden derhal bir adım atmasını istedi. Şeker, “Bu haksız görevden almalar derhal durdurulmalı ve görevden alınanlar derhal görevlerine iade edilmelidir” dedi. Basın toplantısının ardından ATO yönetim kurulu üyeleri ve milletvekilleri Gülmen ve Özakça'nın açlık grevi direnişini gerçekleştirdiği yüksel Caddesi'ne ziyarette bulundu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ABD'li Bakan: Türkiye'nin endişeleri için çözüm üreteceğiz

SONRAKİ HABER

Fransız gazeteci Batman’da gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...