10 Mayıs 2017 00:16

IŞİD’li bombacıları Suriye'ye gönderen 2 kişiye dava açılmış

IŞİD’in bombacılarıyla irtibatı tespit edilen 13 kişi, IŞİD'in gerçekleştirdiği katliamların davalarında tanık ya da sanık olarak yer almadı.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

IŞİD’in gerçekleştirdiği Diyarbakır, Suruç ve 10 Ekim Ankara Katliamlarının bombacılarıyla irtibatı tespit edilen 13 kişi hakkında “Terör örgütüne üye olma” suçlamasıyla dava açıldığı ortaya çıktı. İddianamede yer alan kişiler arasında bombacıları Suriye’ye gönderdiği iddia edilen Memet İşbar, Salih Küçüktaş ile Suruç ve Ankara bombacılarının kardeşi Yusuf Alagöz de bulunuyor. Böyle bir davanın varlığı ise, 10 Ekim Katliamı’nın firari sanığı Walentına Slobodjanjuk hakkında Adıyaman’dan 10 Ekim Katliamı davasına gönderilen dosyayla ortaya çıktı. 10 Ekim Katliamı mağdurlarının avukatlarından İlke Işık, bombacıları Suriye’ye gönderdiği, çatışma bölgelerine gittikleri ve IŞİD’e eleman temin ettiklerine dair suçlamaların olduğu bu kişilerin, 3 katliama ilişkin soruşturmalarda adının geçmemesinin, ifadelerine dahi başvurulmamasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.  

İŞBAR VE KÜÇÜKYAŞ TUTUKLANMIŞ 

Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyarbakır bombacısı Orhan Gönder, Suruç bombacısı Şeyh Abdurrahman Alagöz ve Ankara 10 Ekim bombacısı Yunus Emre Alagöz ile irtibatlı olduğu düşünülen 13 kişi hakkında 24 Aralık 2015 tarihinde  Adıyaman Ağır Ceza Mahkemesi tarafından açılan dava, 10 Ekim Katliamı dosyasına firari sanık Walentına Slobodjanjuk hakkında gönderilen dosyayla ortaya çıktı. Slobodjanjuk hakkında yakalama kararı olduğu anlaşılan davada, IŞİD’in 3 bombacısını Suriye’ye gönderdiği belirtilen IŞİD Üyesi Memet İşbar (Muhammet diye tanınıyor), Salih Küçüktaş, Mustafa Dokumacı ile Suruç ve Ankara bombacılarının kardeşi Yusuf Alagöz de sanık olarak yer alıyor. Dava kapsamında sanıklardan  Küçüktaş 20 Ağustos 2015, İşbar ise 21 Ağustos 2015 tarihlerinde tutuklanmış. Diğer sanıklar hakkında ise adli kontrol hükümleri uygulanmış. 

ADIYAMAN’DAKİ AİLELERİN İFADELERİ İDDİANAMEDE

İddianamede, bombalı saldırılardan önce çocuklarının IŞİD’e katıldığından endişe eden Adıyaman’daki ailelerin beyanları da yer alıyor. Aileler, çocuklarının IŞİD’e katılmak üzere Suriye’ye gittiğinden şüphelendiklerini, bazı kayıp çocukların son dönemde Memet İşbar, Mustafa Dokumacı, Salih Küçüktaş, Yunus Emre Alagöz (Ankara 10 Ekim bombacısı), Mehmet Mustafa Çevik, Ersin Koç, Hacı Atlı isimli şahıslarla irtibat kurduğunu belirtiyor. 

AHRAR’UŞ ŞAM’DA ‘SOSYAL FAALİYET’ 

İddianamede tutuklu sanık Memet İşbar hakkında Suriye’deki çatışma bölgelerine gittiği, çatışmalara katıldığı ve IŞİD’e eleman temin ettiği suçlamalarını güçlendiren çok sayıda telefon görüşmesi mevcut. Memet İşbar ile Salih Küçüktaş arasında 2013 yılında geçen bir görüşmede, İşbar’ın “He geçmişim ben öbür tarafa” şeklinde verdiği bir yanıta savcı, Suriye’deki çatışma bölgesiyle ilgili konuştuğu yorumunu yapıyor. İşbar ve Küçüktaş’ın farklı tarihlerde gerçekleşen konuşmalarından birisinde Küçüktaş’ın baz adresinin “Öncüpınar Sınır Kapısı Kilis” olduğu da görüldü. 

Memet İşbar iddianamede yer alan savunmasında, 2013- 2014 yılları Suriye’ye toplamda 3-4 kez gittiğini, sınırdan geçerken pasaport veya kimlik sorulmadığını, burada Ahrar-uş Şam grubu içerisinde “sosyal faaliyetlerde” yer aldığını anlatıyor. İşbar,  bulunduğu yerin çevresinde Özgür Suriye Ordusu ve  ismini  hatırlamadığı bir çok grubun yanı sıra silahlı çatışma içerisinde yer alan grupların da olduğunu belirtirken, Suriye’ye ikinci gidişinde bacanağı olan Salih Küçüktaş’ın da kendisiyle beraber geldiğini ve Suriye’ye yardım amaçlı gittiğini ileri sürüyor. 

‘ÖRGÜTE ELEMAN TEMİN ETTİKLERİNİ DUYDUM’

İddianamede dikkat çeken bir detaysa Ankara bombacısı Yunus Emre Alagöz’ün işlettiği İslam Çayevinin sahibinin akrabası olan sanık S. Ö. ifadeleri oldu. Memet İşbar, Salih Küçüktaş, Mustafa Dokumacı, Yunus Emre Alagöz’ün  Adıyaman’dan Suriye’deki çatışma bölgelerine aktif olarak eleman temin etmek için çalışmalar yaptığına dair duyumlar aldığını söyleyen S.Ö, şu iddialarda bulunuyor: “Muhammet (Memet) İşbar, Salih Küçüktaş, Mustafa Dokumacı ve Yunus Emre Alagöz isimli şahıslar faaliyetlerini, mülkiyeti halam Sezgin Narin’e ait olan İslam Çayevinde sürdürürlerdi. Bu şahıslarla İslam Çayevinde otururken muhabbetim olmuştu. Devamlı cihadı anlatırlardı, kafamızı karıştırırlardı, hatta bana kitap verirlerdi. Sonradan gerçek yüzlerini anlayınca onlarla irtibatımı kestim...Şeyh Abdurrahman Alagöz çok efendi bir çocuktu. Abisi (Yunus Emre Alagöz) eleman temininde bulunduğu için ondan etkilenerek gitmiş olabilir.” 

İddianamede Küçüktaş’ın Suriye’ye eleman temini sırasında kayda alınan birçok telefon görüşmesi de yer alıyor. 

BU DOSYALARI İNCELEYECEĞİZ

Avukat İlke Işık, haklarında bombacıların sınır geçişlerini sağlama, IŞİD’e eleman temini gibi ciddi suçlamalar olan sanıkların adının katliam davalarında geçmediğini, bu kişilerin ifadelerine bile başvurulmadığını söyledi. Halihazırda hâlâ yakalanamayan IŞİD bombacılarının da olduğunu söyleyen Işık, “Sınır geçişlerini sağladıkları belirtilen bu kişilerin Katliam davalarında ifadelerine başvurulmaması kabul edilebilir değil. Biz bu dosyaya dair incelemelerimizi sürdüreceğiz” dedi.  Sadece bu dava değil, Antep’le ilgili bağlantılara dair de çok sayıda soruşturma ve dava dosyası olduğunu kaydeden Işık, hem 10 Ekim hem de diğer katliamların aydınlatılması için bu dosyaları ayrıntılarıyla inceleyeceklerini söyledi. 

ÖNCEKİ HABER

İzmir’in ufkunu karartacak projeye dava açıldı

SONRAKİ HABER

Sağlık çalışanlarının sağlığı bozuluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...