08 Mayıs 2017 13:44

Türkiye Yayıncılar Birliği’nden Belge Yayınları açıklaması

Türkiye Yayıncılar Birliği, Belge Yayınları’na yönelik polis baskınını kınadı

Paylaş

Belge Yayınları’na yönelik polis baskınına ilişkin açıklama yapan Türkiye Yayıncılar Birliği, “Muhalif yayınların da var olması ve okura ulaştırılmasının demokrasinin, ifade ve yayınlama özgürlüğünün, bilgi edinme hakkının bir gereği olduğunu hatırlatıyoruz” dedi.

Gazeteci-yazar Ragıp Zarakolu ile Ayşenur Zarakolu’nun kurduğu Belge Yayınları'nın polisler tarafından basılmasına Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) tepki gösterdi. Birlik üyesi Belge Yayınları’nın raflarında bulunan 2 bin 200 kitaba el konulduğu hatırlatılan açıklamada, mahkeme kararının “DHKPC terör örgütü propagandası içerikli yasaklı kitapların basım ve dağıtımı yapıldığı” gerekçesiyle alındığına dikkat çekildi.

TYB açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Arama sırasında, haklarında daha önce başka mahkemelerce toplatma kararı verilmiş olan 2 eserin 31 kopyası dikkat çekmiş, arşiv amacıyla elde tutulduğu belirtilen bu kopyalara el konmuştur. Ancak toplanan kitapların 2 bin 171 adedinin ise mahkeme kararında geçen gerekçeyle ilgisiz biçimde, ‘bandrolsüz oldukları’ gerekçesiyle toplandığı dikkat çekmiştir. Bu kitapların büyük bir kısmının 1977’den bugüne faaliyette olan yayınevinin arşivinde duran, ‘2001 tarihli Bandrol Uygulamasına ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’ten yıllar önce yayınlanmış kitaplar olduğu öğrenilmiştir. Bu tarihte yayınlanmış kitaplarda bandrol bulunmasını beklemek mantığa aykırıdır. Son dönemde kitaplar hakkında henüz kitap yayınlanmadan önce ‘tedbiren’ alınan yasaya aykırı yasaklama kararları, Basın Kanunu’ndaki yasal süre aşıldığı halde geçmiş tarihli yayınlara yönelik alınan toplatma kararları, toplatma kararların yayınevlerine tebliğ edilmeden uygulamaya konması gibi gelişmeler yayıncıların yasa çerçevesinde önlem almalarını engellemekte ve mağduriyete yol açmaktadır.

Aykırı ve muhalif yayınların da var olması ve okura ulaştırılmasının demokrasinin, ifade ve yayınlama özgürlüğünün, bilgi edinme hakkının bir gereği olduğunu hatırlatıyor, önümüzdeki dönemde keyfi kitap toplatmaların yaşanmamasını diliyoruz.”

CEYLAN YAYINLARI’NDAN DESTEK AÇIKLAMASI

Ceylan Yayınları da yaptığı destek açıklamasında, “Siyasal baskı ve ekonomik zorluklara rağmen uzun yıllardır yayıncılık faaliyetini yürüten Belge Yayınları’nın polis tarafından basılması ve kitaplarına el konulmasını kınıyoruz. ‘Bandrolsüz kitap’ bahanesiyle baskın yapan polis 90’lı yıllara ait kitaplara el koydu. Hayatın birçok alanına dair yayınladığı önemli eserlerle; uluslar, dinler ve halklara dair önemli eserler veren Belge Yayınları yalnız değildir. Kurucuları Ragıp ve Ayşenur Zarakoğlu’nun yayıncılık onuru yol göstermeye devam ediyor” ifadelerine yer verdi. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

İrlanda'da 33 yıl önce yok olan kumsal geri döndü!

SONRAKİ HABER

Hakim ve Savcılara yönelik FETÖ soruşturması; 5 tutuklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...