07 Mayıs 2017 13:35

Aileler: Gezi’den Kurkut’a cezasızlık politikası sürüyor

Gezi direnişinde çocuklarını kaybeden aileler, Diyarbakır Newroz'unda polis kuşunuyla öldürülen Kemal Kurkut'un ailesine dayanışma ziyaretinde bulundu

Paylaş

Diyarbakır Newroz'unda polis kurşunuyla öldürülen Kemal Kurkut’un ailesiyle dayanışmaya giden Gezi Direnişi’nde çocuklarını yitiren aileler ziyaretlerini ve Türkiye’de kolluk görevlilerince öldürülen insanlara yönelik cezasızlık politikasını değerlendirdi. Gezi direnişinde öldürülen Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, “basit bir şekilde para cezasına çevirip ‘ceza veriyoruz’ diyorlar; ama biz buna ceza demiyoruz. Ben savcılara da söyledim, iyi bir ceza vermediğiniz sürece çocuklarımız katledilmeye devam edecek” diye konuştu.  

Adalet arayışını sürdüren aileler ise, dayanışmayla katillerin cezalandırması için mücadelelerini sürdürüyor. Diyarbakır Newrozu’nda polis kurşunuyla öldürülen İnönü Üniversitesi Müzik Bölümü öğrencisi Kemal Kurkut’un ailesiyle dayanışmak için önce Diyarbakır’a daha sonra Malatya’ya giden Gezi Şehit ve Gazileri Platformu üyeleri, adalet mücadelesini, acılarını ortaklaştırmak için hep beraber omuz omuza vermeye geldiklerini söyledi. Heyetin ziyaretlerine Barış Anneleri de eşlik etti.

‘CEZASIZLIKLA KATİLLER ÖDÜLLENDİRİLİYOR’

Gezi Direnişi’nden bu yana birçok insanın polis ve askerler tarafından öldürüldüğünü dile getiren Gezi Şehit ve Gazileri Platformu Sözcüsü Volkan Kesanbilici, hukukun cezasızlık politikasının da iç karartıcı bir hal aldığını söyledi. Kesanbilici, “Gezi dahil olmak üzere benim gibi yaralanan hiçbirinin davası açılmadı. Bununla birlikte açılanlarda da katillere ödül gibi cezalar verildi. Çok büyük bir cezasızlıkla devlet bu katilleri ödüllendirmektedir. Bu hak ihlallerini kamuoyuna taşıyanlar içeri alınırken, tutuklanırken, katillerin ise gözaltına alınıp hemen serbest bırakıldığını görüyoruz. Gezi’den Kemal Kurkut’a kadar geçen zamana dek hiçbir katil ceza almış değil. Burada devletin ciddi bir şekilde askerlerini, polislerini koruduğunu ve kolladığını görüyoruz” şeklinde konuştu. 

‘PARA CEZASINA ÇEVİRİP, CEZA VERDİK DİYORLAR’

Oğlu Berkin Elvan’ın polis tarafından öldürülmesi üzerinden 3 buçuk yıl geçtiğini ancak şu ana kadar adalet arayışlarından hiçbir sonuç alamadıklarını anlatan Anne Gülsüm Elvan, yıllarca adalet arayışları sonucunda bir dava açılmış ise de bu davanın diğer davalar gibi cezasızlıkla sonuçlanmasını istemediğini dile getirdi. Elvan, “Türkiye’deki cezasızlığı Ethem’in, Dilek Doğan’ın, Uğur Kurt’un, Kemal Kurkut’un davasında gördük. Bunları basit bir şekilde para cezasına çevirip ‘ceza veriyoruz’ diyorlar; ama biz buna ceza demiyoruz. Ben mahkemede savcılara defalarca söyledim siz bunlara iyi bir ceza vermediğiniz sürece çocuklarımız katledilmeye devam edecek” dedi.

Silopi’de zırhı aracın ezerek ölümüne sebebiyet veren polisler hakkında, Şırnak Valisi Ali İhsan Su’nun “kader” demesini de tepki gösteren Elvan, “Katledeceksin ve buna kader diyeceksin. Kader bu değil. Böyle bir kaderi kabul etmiyoruz” dedi. (Diyarbakır/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Baluken, 'Çözüm Süreci' dönemi eylemlerinden yargılanacak

SONRAKİ HABER

CHP: 'Cumhurbaşkanına hakaret’ maddesi kaldırılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...