03 Mayıs 2017 09:38

İzmir'de öğrenciler zorla tarikat sohbetlerine gönderiliyor

İzmir'de öğrenciler MEB izniyle dersten çıkarılarak Nur Cemaati'ne yakın Sözler Köşkü Derneği'nin sohbetlerine götürüldü.

Paylaş

Eda AKTAŞ
İzmir

İzmir’de bazı okullar kapılarını, kendini ‘Sözler Köşkü’ olarak tanımlayan tarikat yapılanmasına sonuna kadar açtı. Bu grup milli eğitimden aldığı izinle okul okul gezerek konferans adı altında dini sohbetler düzenlerken, bu grubun hükümet eliyle Gülen Cemaatinin tasfiyesinden sonra oluşan boşluğu doldurmaya çalıştığı düşünülüyor. Öğretmenlerin verdiği bilgilere göre okul müdürleri de dersleri iptal ederek öğrencileri bu grubun sohbetlerine zorla gönderiyor.

İzmir merkezli Sözler Köşkü İlim ve Kültür Derneği, 17 Haziran 2016’da Milli Eğitim Bakanlığından (MEB), Türkiye’nin her yerinde ‘değerler eğitimi’ kapsamında “Milli, manevi ve ahlaki değerleri koruma bilinci ile kitap okuma alışkanlığının kazandırılması konferansı” verebileceklerine ilişkin ‘olur’ yazısı alarak faaliyetlerini okullara taşıdı. Sözler Köşkü Derneğinin ‘Risale-i Nur’ kaynaklı çalışma yürüttüğü ve amaçlarının Kur’an ve din eğitimi vermek olduğunu belirtilirken, derneğin ‘Nur Cemaatine de yakın olduğu’ belirtiliyor.

HANİ ‘GÖNÜLLÜLÜK ESASI’?

Karşıyaka ilçesinde bulunan Mehmet Ali Lahur Ticaret Meslek Lisesinde de geçtiğimiz salı günü Sözler Köşkü Derneği çeşitli konferanslar düzenledi. MEB’in il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği yazılarda, “Bu etkinliklerin derslerin aksatılmaması ve gönüllülük esasına göre yapılması” ifadesi yer almasına rağmen 9. sınıflar ikinci ders saatinde, 10. sınıflar ise 3. ders saatinde okul idaresi tarafından derslerden çıkartılarak zorunlu olarak konferanslara götürüldü. Okulun konferans salonunda gerçekleştirilen konferansta bilimsel eğitimden uzak tarikat ve cemaatlerin kullandığı bir dille ‘eğitim’ verildi. Dernek üyeleri ayrıca okulda dağıttıkları broşürlerle öğrencileri dernek binasında haftalık olarak yaptıkları sohbetlere çağırdı.

‘EĞİTİME TARİKATLAR EL ATMIŞTIR’

Konuyla ilgili görüştüğümüz Eğitim Sen İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Ali Kılıç, laik ve bilimsel eğitimden uzaklaşıldığını söyleyerek, “Bir mezhebin inanç türünü tarikatın düşüncesi ile empoze etmek ilkelliktir. Ülkede farklı mezhepler ve dinler vardır. Laiklik de hepsini ortalayan bir bakış açısıdır ve bilimsel eğitim de bunu gerektirir” dedi. Hangi tarikatın hangi çerçevede konferanslar yaptığının açık olmadığını ifade eden Kılıç, “Dolayısıyla okullarda konferanslar veren tarikatlar bugün IŞİD ve benzeri örgütler içinde de çalışmalar yapıyor. Bu bir suçtur. Çünkü izin yazısında “Ders saatleri aksatılmaksızın” deniyor. Burada öğrencilerin ders saatleri aksatılıyor, derslerden çıkartılıyor ve bir tarikatın ön gördüğü şekilde konferanslar veriliyor. Yani o cemaatin ve tarikatın dünyaya bakış açısı öğrencilere empoze edilmeye çalışılıyor. Bu da eğitime gerçekten tarikatların el attığının açık kanıtıdır” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

EMEP Kocaeli İl Örgütü: Ekmek zammı geri çekilmelidir

SONRAKİ HABER

Küçük'ten Taşgetiren ve Kılıçarslan'a sert sözler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa