01 Nisan 2011 09:46

Samsunlu dershane öğrencileri sınavlardan şikayetçi

Öğrencinin derdi-çilesi bitmiyor. Herkesin eleştirdiği sınav sistemini bu kez Samsun’lu dershane öğrencileri ile konuştuk.

Paylaş

Kübra Kırımlı - Tolga Kocaman

Öğrencinin derdi-çilesi bitmiyor. Herkesin eleştirdiği sınav sistemini bu kez Samsun’lu dershane öğrencileri ile konuştuk. Bilindiği üzere 2 aşamalı olan üniversite sınavının ilki 27 Mart Pazar günü yapılacak. Kampüs, Açı ve Birikim-Test dershanesi öğrencileri ile konuştuk.

Murat Nadir: 19 Mayıs Lisesi son sınıf öğrencisiyim. Sınava gireceğim. Sadece okul hazırlık aşamasında yetmiyor, bu yüzden dershaneye geliyorum. Bence sınavlar okul bittikten 1 yıl sonra yapılsa daha iyi olur. Valla ne diyeyim, iyi hazırlanan kazanır.

Şule Konaçoğlu: Bence herkes eşit şartlarda sınava giriyor. Kesinlikle dershaneye ihtiyaç var. Okulumdaki eğitimden memnunum. Kazanacağımı umuyorum.

”Peki, bu sınava kolejde eğitim gören de maddi imkânsızlık yüzünden gücü yetmeyip dershaneye gelmeden kendi hazırlanan öğrenci de giriyor. Bunun neresi  adil?​”

Şule: Ya evet aslında haklısınız. Dershaneye gitmeden bu sınavı kazanmak çok zor. Ben okuldaki eğitimden memnunum ama, okuldaki eğitim pratikleştirmiyor bizi, oysa dershane sınav müfredatına daha uygun.

Şebnem Ok: Cumhuriyet lisesi son sınıf öğrencisiyim. Sınavlar iki aşamalı. Önceden tek aşamalıydı, şimdi daha zorlaştı. Dershane sayısının okullardan çok olması, parası olanlara fırsat tanımak içindir. Fakir öğrencilerin okuma hakkı elinden alınıyor. Bu sınav sistemi umarım değişir.

Anıl Detçaloğlu: Samsun meslek lisesi öğrencisiyim. Bu yıl sınavlara hazırlanıyorum. Kazanacağımı umuyorum. Gözüm düşük yerlerde, zaten çok iyi bir yer istesem de kazanamam. Meslek liseli olmak zor, iki kat eziliyorsun. Çünkü hem staj yapıyoruz hem okula gidiyoruz, hem de dershane. Valla çok yoruluyoruz. Bu şartlarda sınava gireceğiz, hepimize kolay gelsin diyorum.

Turgut Adalı: Ben de meslek lisesi öğrencisiyim. Elektrik mühendisliği istiyorum. Bizim işimiz çok zor. Staj, sınav derken sınav vakti yaklaştı. Bir de zor koşullarda sınava hazırlanıyoruz. Ben  stajda çok zorlanmadım ama bir arkadaşımın ayağına tüp düşmüştü, ondan sonra bir ay rapor aldı. Sonra staj yerini değiştirdi.

Nejat Yaman: Bu yıl sınava gireceğiz. İlk aşamasına çok az kaldı. Bir de ben meslek lisesi öğrencisiyim. Hepten sıkıntılı oluyor bizim için sınava hazırlanmak. Ben hiç lise hayatımda geometri dersi görmedim ama sınavda geometri çözeceğim. Bizim için dershaneye gelmekten başka çare yok, çünkü lisede iyi bir eğitim alamıyoruz. Haftanın 3 günü staja gidiyoruz. Ben ilk sanayiye staja gittiğimde ne yapacağımı şaşırdım, çünkü bizden  bir işçi gibi çalışmamızı istiyorlar. Oysa ben daha öğrenciyim. Bunun yanında bir de çok kötü koşullarda çalıştık. Paramızı vermediler, bunun düzeltilmesini istiyorum.

Hasan Cicoz: Ben de sınava hazırlanan bir meslek liseliyim. Arkadaşlarımın dediği gibi çok zor koşullarda sınava hazırlanıyoruz. Staj bir sömürüdür. Çok sağlıksız ve ağır işlerde çalıştırıyorlar bizi, bunun değişmesi lazım. Milli eğitim bakanı ne yaptığını bilmiyor. Her yıl sınav müfredatını değiştiriyor. Ben matematik, geometri görmedim. Bu derslerin sorularını çözemezsem üniversiteye giremem, mecburen dershaneye geliyorum. Dershanede rehberlik öğretmenleri “üniversiteli olun da, ne olursanız olun” diyorlar. Oysa benim hayallerim var ve ben istediğim bölümü okumak istiyorum. Çok zor ama okula git, oradan staja ve üniversiteye hazırlanmak için dershaneye… Şehir dolmuşlarında helak oluyoruz. Böyle olmasın, meslek liselerine bir çare bulunmalı.

ÖNCEKİ HABER

Topyekûn mücadele için 9 Nisan'da Ankara'ya

SONRAKİ HABER

BM, Fildişi’ne yaptırım kararı aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...