26 Mart 2017 02:00

TDK klitorisi bilir mi?

Hakan Güngör, Türk Dil Kurumu’nun kadın cinselliğini yok sayarak, eril dili tercih etmesini yazdı.

Paylaş

Hakan GÜNGÖR

Başlıktaki soruya baştan cevap vereyim, bilmez. Bilir de bilmez. İşine gelmez. Kadının cinselliğini yok saymak tercihidir elbette TDK’nın. 

Büyük tartışmalar var, sürüyor. Konu; TDK’nın sözlüğündeki cinsiyetçi ifadeler. “Müsait”, “kötüleşmek”, “esnaf” gibi kelimelere karşılık olarak “kadın”ın gösterilmesi. Ataerkil toplumun, eril bakış açısının, cinsiyetçi söylemin uzantısı olan bu kullanımlar kuşkusuz kabul edilemez. Ancak dananın kuyruğu burada kopuyor, kabul edilemez bulduğumuz bu cinsiyetçi ifadeleri sözlüklerden silmek, bir dili “temizlemek” mi, yoksa dilin kirini pasını hasıraltı etmek mi?

TDK’nın bunu eril dil ve cinsiyetçi ifadelere dikkat çekmek adına yapmadığını biliyoruz. Hatta ataerkil düzeni “onaylar” bir edayla yapılıyor belli ki. Ve fakat ortada erkek egemen toplumsal yapının yarattığı, ürettiği bir dil var. Hakikaten (ve maalesef) bu kelimelerin toplum içinde bu tür bir kullanımı da olabiliyor. Burada yapılması gereken, iddia edildiği gibi bu ifadelerin sözlükten çıkarılması değil, bizzat TDK, dernek ve örgütler tarafından cinsiyetçi ifadelerin saptanabilmesi, eril dilin sorgulanabilmesi için çalışmalar yürütülmesi…

Yüzyıllar sonra literatüre bakan birinin sözlükler vasıtasıyla “eril dile aman vermeyen, tertemiz bir lisan”la karşılaşması mıdır makul olan? Tarihteki kanlı olayları kitaplardan çıkarmakla o olayları hiç yaşanmamış sayabilir miyiz?

Olmaz a, olsaydı TDK’nin cinsiyetçi ifadeler için bilhassa çalışma yürütmesi önemli olurdu. Yapmaz a, yapsaydı TDK’nın bu ifadelere yönelik kitaplar, sözlükler basması yerinde olurdu. Göstermez a, bu kitap ve sözlükleri basarken bu dili onaylar ya da kabullenir bir üslup kullanmak için azami özen gösterseydi.

Bir de tabii eril ya da değil, ifadelerin tanımlarını tam vermeleri halinde, işlerini layıkıyla yerine getirmiş olurlardı. İş, erkeğin kadına karşı kullandığı eril dile geldiğinde (iyi niyetle olmadığı da malum) satır satır kelime karşılıklarını yazan, hatta bunu yaparken özenli bir kullanma zahmetine bile girmeyen TDK, sıra kadın bedenine ve cinselliğe gelince, yok saymaya başlıyor. 

Sözgelimi “klitoris”in karşılığı olarak “bızır” deniyor. Bu kadar. Çünkü olamaz, bahsedilemez, zinhar kabul edilemez! Kadının cinsel zevk duyumu noktası denilemez. Kadınmış, cinselmiş, cinsellikmiş, zevkmiş, doyummuş, bunlardan söz edilemez!

TDK’nın işi derlemek, bunu layıkıyla yapmıyor, yapmalı. Ama TDK’ya “temizleme” işi yüklemek, manipülasyondur, var olanın yok sayılmasıdır. 

Dilin “temizlenmesi” hasıraltı ederek yapılmaz. 

Afişe etmek gerek. Yok saymak değil.

Zira sözlüklerden silsek de silmesek de dil steril değil, eril.

ÖNCEKİ HABER

Aynur’dan kadınlara selam var

SONRAKİ HABER

Kasa her zaman kazanır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...