03 Mart 2017 05:56

Şengal’de YBŞ ile Roj Peşmerge Birliği arasında çatışma

Mesud Barzani'nin Türkiye ziyareti sonrası Şengal'e konuşlanan Roj Peşmerge Birliği ile Şengal Direniş Birlikleri arasında çatışma yaşandı.

Paylaş

Irak Federe Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani’nin Türkiye ziyaretinden sonra Roj Peşmerge Birliğinden 500 kişilik güç dün, Sınune-Hanesur arasındaki bölgeye konuşlandı. Bu gelişmenin ardından Rudaw’ın haberine göre bugün yaşanan çatışmada 1 YBŞ’li hayatını kaybetti. 3 YBŞ’li ile 4 Rojavalı peşmerge yaralandı. Bölgede çatışmanın bir süre sonra sona erdiği ancak zaman zaman silah seslerinin duyulduğu kaydedildi. 

İKİ TARAF DA BİRBİRİNİ SUÇLADI

Rudaw’ın haberine göre Peşmerge komutanları, ilk olarak YBŞ’lilerin ateş açtığını ileri sürdü. 

Dihaber’in haberine göre ise saldırı Rojavalı peşmergeler tarafından başlatıldı. Hanesur beldesine zorla girmek isteyen gruba, YBŞ’nin karşı koyduğu bildirildi. Dihaber ayrıca, tank ve ağır silahlarla gerçekleştirilen saldırıda sivil yerleşimlerin hedef alındığını ve birçok evin yıkıldığını belirtti.

Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ/YJŞ) dün, “Biz kesinlikle herhangi bir gergin durumun yaşanması taraftarı değiliz. Bu güçlerin derhal çekilmesi ve alanımızdan çıkması gerekmektedir. Halkımıza çağrımız, geliştirilen bu oyun karşısında son derece duyarlı olmaları ve bu temelde hareket etmeleridir” açıklaması yayımlamışlardı. 

Dihaber’e konuşan HDP’nin Êzidî vekillerinden Feleknas Uca da, “Bugün ulusal birlik kongresinden söz ederken, KDP kardeş kavgası başlatıyor. KDP hükümetine çağrımız, kardeş kavgasını bitirmesi ve kendi halkına değil IŞİD’e karşı mücadelesi etmesidir. 3 Temmuz’u unutmadığımız gibi bugünü de unutmayacağız” dedi.

ÇAVUŞOĞLU’DAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise gazetecilere yaptığı açıklamada, YBŞ güçlerinin “Kuzey Irak’ta da oradaki meşru bölgesel yönetime karşı bir tehdit” olduğunu savunarak, “Hatta bazı ülkeler tarafından da kullanılmaktadır. Yani şu andaki yönetime karşı kullanılmaktadır. Bu bir gerçektir. Dolayısıyla Türkiye’ye de bir tehdittir. Biz dün de söyledik, PKK’ya karşı Irak’ta ortak hareket edeceğiz. Bu Irak için de bir tehdittir, Kuzey Irak için de bir tehdittir. Dolayısıyla PKK tehdit olarak devam ettiği sürece de PKK ile mücadele etmek elzemdir, kaçınılmazdır” ifadelerini kullandı. 

DTK: ŞENGAL SALDIRISINI DERHAL DURDURUN

Demokratik Toplum Kongresi de konuyla ilgili açıklama yaparak, Bölgesel Yönetim Hükümetine, “Saldırıları hiç vakit kaybetmeden durdurma” çağrısında bulundu. DTK’nin yazılı açıklamasında, “Özellikle Kürt Ulusal Birliğinin yoğunca tartışıldığı bir dönemde KDP’nin, Êzidî halkımızın kendi öz gücü ve direnişiyle özgürleştirdiği Şengal’a yönelik saldırısını nefretle kınıyoruz” denildi.  

IŞİD’in 2014 yılında Şengal’e saldırmasından önce peşmergelerin “kentten kaçarak, Êzidî halkını katliamla yüz yüze bırakması tarih sayfalarında kara bir leke olarak geçti”nin belirtildiği açıklamada, “Bu ihanetin sonucunda binlerce Êzidî kadını esir alınarak pazarlarda satıldı. Bu yaklaşım halkımızın hafızasında canlılığını koruyor. Bu ihanete rağmen Êzidî halkımız kendi öz savunmasını oluşturarak Şengal’i özgürleştirdi. Özgür bir Şengal’e tahammül edemeyen KDP, Êzidî halkını tehdit etmeye başladı. Son olarak Mesut Barzani’nin geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye gelerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’la görüşmesinden sonra Şengal’a saldırması bizim açımızdan tesadüfi değildir. Bu saldırının başta Kürt Ulusal Birliğine ve halkımızın kendi öz gücü ve direnişiyle elde ettiği kazanımlara yönelik bir saldırı olduğu açığa çıkmıştır” denildi. (DIŞ HABERLER)

FEHİM IŞIK: MESELE ŞENGAL Mİ?

ÖNCEKİ HABER

Mersin'de şiddetli yağış nedeniyle okullar tatil edildi

SONRAKİ HABER

Vizyonda bu hafta (3 Mart 2017)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...