2 Mart 2017 10:07

Üniversite ceza verdi, savcı 'suç yok’ dedi

Metehan UD
İzmir

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu'nun 11 Aralık Pazar günü İzmir'de yapmak istediği bölge mitingiyle ilgili Ege Üniversitesi'nde 'OHAL'i, KHK'ları Tanımıyoruz' başlıklı çağrı bildirileri dağıtan üniversite öğrencilerine özel güvenlik ve polis müdahale etmiş ve 17 öğrenci gözaltına alınmıştı.

Yaşanan olayla ilgili üniversite öğrencileri hakkında hem üniversite yönetimi tarafından idari, hem de emniyet tarafından adli soruşturma başlatıldı. Üniversite yönetimi başlatmış olduğu soruşturma kapsamında öğrencilere 'okul içerisinde izin eylem yapmak' suçundan kınamadan 6 aya kadar uzaklaştırma cezaları verirken adli makamlar yine öğrencileri suçsuz buldu.

Emniyetin hazırladığı dosyayı inceleyen Cumhuriyet Savcısı Bülent Cebeci, öğrencilerin ifadelerini almaya bile gerek duymadan kovuşturmaya gerek olmadığına dair karar verdi. Öğrencilerin eylemini halkı aydınlatmak ve kamuoyu yaratmak kapsamında değerlendiren Savcı Cebeci suç unsurlarının oluşmadığına kanaat getirdi.

Savcı Cebeci, kararında Anayasa'nın ve 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Düzenleme Kanunu'nun ilgili maddelerine hatırlatarak şu ifadelere yer verdi "08/12/2016 tarihli olay ve yakalama tutanağı, şüphelilerin ifadeleri, olaya ilişkin fotoğraflar bir arada değerlendirildiğinde, şüphelilerin belirli konular üzerinde halkı aydınlatmak ve bir kamuoyu yaratmak suretiyle o konuyu benimsetmek için 2911 sayılı kanun çerçevesinde düzenlemiş oldukları toplantı ve gösteride silahsız ve saldırısız olarak, kamu düzenini ve genel asayişi bozmadan, vatandaşın günlük yaşamını zorlaştırmadan, halkın ve ulaşım araçlarının gelip, geçişini engellemeden 'OHAL'i, KHK'ları Tanımıyoruz' başlıklı bildiri dağıtmak suretiyle eylemlerini tamamladıklarını, şüphelilerin hareket bütünlüklerinin 2911 sayılı yasanın 2/a ve 2/b maddesindeki toplantı ve gösteriyi yürüyüşü tanımlamalarına uyarlanmasının olanaklı bulunmadığı, dolayısıyla atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığı anlaşılmaktadır".

'DİSİPLİN CEZALARI DA KALDIRILMALI'

Öğrencilerin avukatlarından ÇHD üyesi Avukat Dinçer Çalım, daha önce mahkemenin benzer şekilde verdiği kararı hatırlatarak "Öğrencilere rektörlük tarafından verilen cezaların, haksız, hukuksuz ve keyfi olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Üniversite öğrencilerinin ihraç edilen akademisyenlerle, kamu emekçileri ile dayanışması engellenemeyecek. Toplumun çeşitli kesimleri birbiri ile dayanışma içerisinde. Bu son derece ince bir davranış. Biz bu ince davranışın polis soruşturmaları ile cezalandırılmalara çalışıldığını görüyoruz. ÇHD olarak öğrencilerin yanında yer almaya devam edeceğiz. Verilen bu kararların açmış olduğumuz idare mahkemelerce dikkate alınmasını ve verilen disiplin cezalarının kaldırılmasını istiyoruz" dedi.  

Evrensel'i Takip Et