23 Şubat 2017 05:22

Raportör Kati Piri: Her geldiğimizde durum daha da vahim

Ankara’da temaslarını sürdüren AP Türkiye raportörü Kati Piri, her geldiğinde çok daha vahim bir tabloyla karşılaştığını belirtti.

Paylaş

Ankara’da çeşitli kurum ve kişilerle temaslarda bulunan Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye raportörü Kati Piri, AP ile Türkiye'ye ilişkilerini “Türkiye’yle işbirliğimizi sürdürmeliyiz, fakat şu anda AB’ye entegrasyonundan bahsetmek gerçekçi değil" sözleriyle değerlendirdi. 

"Üyelikten bahsediyormuş gibi yapmamızın ne kendi vatandaşlarımıza, ne de Türkiye vatandaşlarına faydası yok" diyen Piri, "Hükümetin icraatlarının AB kriterlerine uymaktan bir hayli uzak olduğunu görmekle beraber, OHAL kaldırıldığında pozisyonumuzu yeniden değerlendirme niyetindeyiz. Maalesef her geldiğimizde durum daha da kötüye gitmiş oluyor.” diye konuştu. Cumhuriyet gazetesini ziyaret eden Piri, Ankara’daki gözlemlerini Cumhuriyet ile paylaştı. 

‘OHAL KALDIRILMADIKÇA TÜRKİYE NORMALLEŞMEYECEK’ 

Referandum sonrası Türkiye’nin geleceğine yönelik bir soruya, “Referandumun sonucu ne olursa olsun, OHAL kaldırılana dek Türkiye’nin normalleşme sürecine girebileceğini düşünmüyorum. Hükümetin vatandaşları etkilemeyeceğini söylediği OHAL’de on binlerce insan işten çıkarıldı, muhalif vekiller ve gazeteciler hapse atıldı. Türkiye’ye yönelik bir terör tehdidi olduğu açık, ancak insanların bu kadar kolay biçimde ‘terörist’ olarak etiketlenmeleri ve savunma hakkı verilmemesi bizi endişelendiriyor” diye değerlendiren Piri, Türkiye’nin üyeliği konusunda ise şöyle dedi: “AP son yıllara dek Türkiye’nin üyeliğinin en büyük destekçisiydi. Sürece inandığı için, AB Konseyi’nin engellediği temel haklarla ilgili 23. ve 24. fasılların açılmasını istiyordu. Gezi protestolarından sonra durum değişmeye başladı. Cumhuriyet’e yönelik operasyonun, milletvekillerinin dokunulmazlığının anayasaya aykırı biçimde kaldırılıp 10 HDP’li vekilin hapse atılmasının ardından, kasımda vardığımız noktada ‘Türkiye’yle işbirliğimizi sürdürmeliyiz, fakat şu anda AB’ye entegrasyonundan bahsetmek gerçekçi değil’ demek durumunda kaldık. Üyelikten bahsediyormuş gibi yapmamızın ne kendi vatandaşlarımıza, ne de Türkiye vatandaşlarına faydası yoktu. Hükümetin icraatlarının AB kriterlerine uymaktan bir hayli uzak olduğunu görmekle beraber, OHAL kaldırıldığında pozisyonumuzu yeniden değerlendirme niyetindeyiz. Ancak bu da aylardır gerçekleşmedi. Türkiye hükümeti de reformları gerçekleştirmeye istekli olduğunda, vatandaşların da bu müzakerelerin faydalarını göreceği farklı bir süreç inşa edeceğimizi umuyorum. Vize serbestisi de önemli bir gösterge olacaktır.”

‘MÜLTECİ KRİZİNDEN BÜYÜK SORUN OLACAK TÜRKİYE’ 

Avrupalı siyasetçilerin ve yaklaşımına ilişkinde konuşan Piri, şöyle devam etti: “Kimi siyasetçiler gibi Avrupa’ya ekonomik bir görüş açısından bakarsanız, Türkiye’de gazetecilere, muhaliflere ve insan hakları savunucularına uygulanan baskıları görmezden gelmeniz kolaydır. Umarım ki sonunda entegrasyonu düşünmeden işbirliğine odaklanmayız. Zira uzun vadede AB için yeni bir mülteci krizinden de büyük olan tehdit, istikrarsız ve demokratik olmayan bir Türkiye olacaktır. 79 milyon nüfuslu ve önemli bir NATO müttefiki olan komşumuzun istikrarlı olması ve bizimle aynı değerlere inanması, bizim ulusal çıkarımızadır.”

‘BASININ DURUMU DEMOKRASİNİN GÖSTERGESİ’ 

Türkiye’ye her geldiğinde daha kötü bir tablo ile karşılaştığını da sözlerine ekleyen Kati Piri, Cumhuriyet ziyaretinde ise şunları söyledi: “Türkiye’de Cumhuriyet ağır darbeler aldı ve gazetecilik faaliyetlerinden dolayı hapiste olan gazetecileri görmek çok üzücü. Özellikle de AB üyelik sürecinde olan bir ülkede bunu görmek daha da vahim. Türkiye’ye her geldiğimizde Cumhuriyet gazetesini ziyaret etmeye çalışıyoruz. Maalesef her geldiğimizde durum daha da kötüye gitmiş oluyor. Avrupa Parlamentosu için bir ülkede basın haklarının nasıl ele alındığı, nasıl muamele gördüğü çok önemli. Çünkü o ülkede demokrasinin durumunu ifade ediyor.” (HABER MERKEZİ) 
 

ÖNCEKİ HABER

AB'den, Yüksekdağ ve Demirtaş ile ilgili açıklama

SONRAKİ HABER

Katip Çelebi Üniversitesinde ‘Hayır’ pankartı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa