08 Şubat 2017 01:19

Romanya halkı, tek adamı kurtarma planını boşa çıkardı

Yücel Özdemir Romanya’da yüz binlerce kişinin sokaklara çıkarak yolsuzluğun aklanmasına karşı verdiği mücadeleyi yazdı.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln 

Romanya’da, ülkesinin ‘tek adamı’ olmaya niyetli Liviu Dragnea’yi hapisten kurtarmak amacıyla çıkarılan kararname tepkilerin ardından geri çekildi. Dragnea’ya hapis yolu göründü.

Yaklaşık 20 milyon nüfusu olan Romanya’da bir hafta içinde iki kez yüz binlerce insan hükümet tarafından yayınlanan “Yolsuzlukla Mücadele Kararnamesi’ne karşı sokağa çıktı. Kitlesel eylemlerin hedefinde hükümetteki Sosyal Demokrat Parti (PSD) bulunuyor. Hükümet, yasayı geri çektiğini ilan ettiği halde eylemlerin devam etmesi, tepkilerin yüksek olduğunu gösteriyor. Muhafazakar partiler, erken seçimlere gidilmesini talep ediyor.

Peki, Romanya’da kısa sürede yüz binlerin sokağa çıkmasını sağlayan gösterilerin arkasında hangi nedenler yatıyor?

İKTİDARI ALIR ALMAZ 

İki ay önce, 11 Aralık 2016’da yapılan seçimlerin ardından Sosyal Demokrat Parti’nin öncülüğünde ve liberal parti ALDE’nin katılımıyla kurulan koalisyon hükümeti çalışmalarına başladı. Hükümetin yaptığı çalışmaların başında Yolsuzlukla Mücadele Yönetmenliği yayınlamak oldu.

Adı “yolsuzlukla mücadele” olsa da gerçekte yolsuzluğun önünü açan bir düzenleme olduğu için kısa sürede halkın tepkisini çekti. Cezaevlerinin yolsuzluk yapanlarla dolduğunu ileri süren hükümet, 200 bin Leh’in (45 bin avro) altında rüşvet alanların affedilmesini öngörüyor. Böylece, zaten yolsuzlukluk ve rüşvetin diz boyu olduğu ülkede bir de yönetmenlikte meşrulaştırıldı.

KİŞİYE ÖZEL DÜZENLEME

Ancak, PSD’in yapmış olduğu bu düzenleme daha çok parti lideri Liviu Dragnea’yi kurtarmaya yönelik “kişiye özel” bir hamle olarak değerlendiriyor. PDS’nin Genel Başkanı olan Dragnea, karıştığı yolsuzluk olaylarından ötürü başbakan olamamıştı. Geçtiğimiz salı günü Yüksek Mahkeme karşısına çıkarılan 54 yaşındaki Dragnea, belgede sahtecilik yaptığı gerekçesiyle yargılanmasına rağmen, duruşma kısa sürede ertelendi. Gerekçe olarak da birlikte yargılandığı kişilerin avukatlarının olmaması gösterildi. 

Halbuki, yeni yönetmenliğin yürürlüğe girmesini beklemek için bu manevra yapıldı. Zira yeni yönetmenliğe göre, Dragnea’ın yargılanmasına gerek yok. Bu durum doğal olarak ülke halkının tepkisini çekti ve yüz binlerce insanın sakağa inmesine vesile oldu

ROMANYA’NIN ‘EN GÜÇLÜ SİYASETÇİSİ’

Bugün Romanya’nın en güçlü siyasetçisi olarak görülen PSD Genel Başkanı Dragnea, 2000 yılından beridir partinin değişik kademelerinde görev yaptı. Teleorman Bölgesi İdare Başkanı olduğu yıllardan itibaren yolsuzluk olaylarına karıştığı halde değişik bakanlık görevleri üstlendi.

Uzun süre PSD Genel Başkanlığı ve Başbakanlık yapan Victor Ponta’nın, para aklama, vergi kaçırma nedeniyle yine sokak gösterileri nedeniyle görevi bırakmak zorunda kalmasından sonra bu kez Dragnea partinin başına geçti. Ancak, Dragnea’da Ponta’dan farklı çıkmadı. 

Nisan 2016’da Yüksek Mahkeme, Dragnea’yı seçimde sahtekarlık yaptığı, görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle iki yıl tecilli olmak üzere hapse mahkum etti. Aynı dönemde PSD’nin pek çok milletvekili ve yerel politikacısı yolsuzluk ve rüşvet nedeniyle yargılanmasına rağmen, Dragnea dokunulmazlıklarının kaldırılmasını engelledi.

Karıştığı olayların üzerini seçim kampanyalarında bonkör davranarak kapatan Dragnea ve PSD, önce yerel seçimleri sonra da Aralık ayındaki genel seçimleri kazandı. Buna rağmen daha önce ceza aldığı için Dragnea başbakanlık koltuğuna oturamadı.

Dragnea’yı hapisten kurtarmak için hamle yapan Adalet Bakanlığı ve mevcut Başbakan Sorin Grindeanu, bu nedenle bugün protestoların merkezinde olan kararnameyi yayınladılar. Yeni düzenlemede görevini suistimal ederek 200 bin Leh’in altına altında zarar yaratanların cezalandırılmamasını öngörüyor. Bu halen devam eden davalar için de öngörüldü.

HAPSE GİRECEK Mİ?

Açıktan Dragnaea ve rüşvet alarak görevini suistimal eden diğer siyasetçileri kurtarmaya yönelik bu düzenleme, pazar günü hükümet tarafından, bir gün önce ülke genelinde 500 bin insanın sokağa çıkmasının etkisiyle geri çekildiği açıklandı. Böylece, ülkenin en güçlü siyasetçisi olarak tanımlanan Liviu Dragnea’in yargılanması ve hapse atılmasının yolu yeniden açılmış oldu. Eğer, yolsuzluk yapan Dragnea ve arkadaşları hapse girerlerse bu halkın sokakta vermiş olduğu mücadelenin sonucu olacak. 
Dragnea ve partisi, eylemleri arkasında cumhurbaşkanı Klaus Johannis, ünlü borsa spekülatörü Georg Soros ve yabancı bankaların olduğunu ileri sürüyor. Ancak, yüz binlerce insanın sokağa çıkmasına neden olan yolsuzluğun meşrulaştırılmasına bir şey demiyor. 
Romanya’daki halkın bu tutumu aynı zamanda halkın sokağa çıktığında kararnameleri iptal edebileceğini, “bütün güç bende, istediğimi yaparım”  diyen liderlerin yargılanmasını sağlayabileceğini gösteriyor. 

ÖNCEKİ HABER

Batık projeleri kurtarma hamlesi

SONRAKİ HABER

Brezilya’da siyasi kriz ve alternatifi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...