19 Ocak 2017 06:30

Hatay’daki gözaltılar anayasaya ‘hayır’ diyeceklere gözdağı

EMEP GYK Üyesi Halil İmrek, Hatay'da anayasa referandumu öncesi emek ve demokrasi güçlerine yönelen gözaltı furyasını değerlendirdi.

Paylaş

Halil İMREK
EMEP Genel Yönetim Kurulu Üyesi

Türkiye yeni anayasayı tartışıyor. Ama anayasaya dair fikrini söyleyecek ve bunu örgütlemeye çalışan demokrasi güçlerine göz açtırılmıyor. AKP hükümeti bilim ve mantık çerçevesinde olayı açıklamaya çalışanlara her gün operasyon düzenliyor. Sadece sonuca kilitlenmiş başka bir şey duymak görmek istemiyor. Kendisi söylediği dışında hiçbir şeye inanılmasını istemiyor. Tek bildikleri güçlü oldukları ve bu gücü yasalar aracılığıyla sonsuza kadar kullanacakları. Bugün mevcut Anayasa’ya uymayan AKP hükümetinin yapacağı yeni anayasaya uyacağını kim söyleyebilir. En azından anayasayı ihlal eden Cumhurbaşkanın ağzından böyle bir taahhüt duymadık. Dolayısıyla yapılacak hiçbir değişiklik fiili durumu karşılayamayacaktır. Çünkü Erdoğan, değişen her durumda kendini bir kurala bağlamadan yeni teamüller oluşturacaktır. İşte tam da buna itiraz eden ve bu ‘tek adam’a gidişe dur diyen demokrasi güçleri hedef alınıyor.

HATAY ÖZELLİKLE HEDEF ALINIYOR

Gezide eylemleri döneminde halkın gerçekleştirdiği kitlesel eylemler, AKP’nin Suriye politikasına karşı büyük barış gösterileri, 1 Mayıs kutlamaları, KESK’in grev ve eylemleri gibi birçok emek, demokrasi ve barış mücadelesi alanında iz bırakan bir kent Antakya.

Eğitim Sen’in birçok büyük il ile kıyaslandığında üye sayısı fazla olan bir il. Hükümetin yaptığı 29 Aralık grevi ile hedef haline getirdiği KESK’in grevine en fazla katılımı sağlayan üçüncü il yine Hatay olmuştu. 15 Temmuz darbe girişimini fırsata çeviren AKP hükümetinin  928 öğretmeni uzun bir süreliğine açığa alıp yaşanan tepkilerden sonra tekrar görevine iade etmesi de boşuna değildi.

Demokrasi güçlerinin ittifak yaparak girdiği; cumhurbaşkanlığı seçimleri ile 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde emek demokrasi güçleri; aldığı oy ile gözle görünür bir çıkış yapmıştı. HDP çatısı ile girilen seçim ittifakında 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde milletvekilini az oy ile kaçırırken, savaş konsepti altında girilen 1 Kasım seçimlerinde ise HDP’nin oyunu artıran tek il oldu.

REFERANDUM ÖNCESİ ‘HAYIR CEPHESİ’ SİNDİRİLMEK İSTENİYOR

Hatay’da emek ve demokrasi güçlerine gözaltı operasyonu yapılması referandum öncesi, yüksek çıkacak ‘Hayır’ güçlerine bir gözdağı. Hatay‘ın Samandağ, Antakya ve İskenderun ilçelerinde önceki gün sabaha doğru gerçekleştirilen operasyonda HDP il ve ilçe eş başkanları, yöneticileri; SODAP, SYKP, EMEP, İHD ve KESK yönetici ve üyelerinin arasında olduğu toplam 37 kişinin gözaltına alınması, OHAL anayasasına ‘Evet’ demeyeceklere gözdağıdır.

HDP, SYKP, EMEP ve Eğitim Sen üyelerinin yanı sıra avukatların evlerine de yapılan baskında aralarında HDP Hatay İl Eş Başkanı Şükran Cabir Dağ, EMEP İskenderun İlçe yöneticisi Yusuf Gülşen’in aralarında olduğu çok sayıda kişinin gözaltına alınanlar arasında olması şimdiden Anayasa için sürdürülecek çalışmanın ne kadar demokratik olacağını gözler önüne seriyor. Operasyonun gerekçesi hakkında bilgi edinilmezken, gözaltına alınanlar Samandağ İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü ve beş gün avukat yasağı getirildi.

HDP’NİN 1 KASIM’DA OYUNU ARTIRDIĞI TEK İL

Hatay 7 Haziran seçimlerinde milletvekilini az oyla kaybetti. 1 Kasım seçimlerinde HDP’nin oyunu artırdığı tek il oldu. Yine demokrasi güçleri birkaç bin oy ile milletvekili çıkaramadı.  Suriye savaşı, IŞİD, cihadist güçlere alan açılması ve baskılara rağmen Antakya’da güçlü bir demokrasi mücadelesi gelişti. Emek, demokrasi ve barış güçlerinin son iki seçimde HDP çatısıyla ittifak yaparak girdikleri seçimlerde özellikle Arap Alevi (Nusayri) halkının yoğun yaşadığı bölgede ciddi bir destek buldu ve çıkış yaptı.

Özellikle referandum öncesi hükümetin ayrıştırıcı, kutuplaştırıcı siyaseti insanların tepkisini çekiyor. Bütün yetkilerin tek adamda toplanması ve yeni bir rejim inşasının anayasa değişikliği ile güvenceye alınmak istenmesi Antakyalıları da kaygılandıran bir durum. Hatay’da Gezi süreci de halkın kitlesel eylem ve gösterileri şeklinde yaşanmıştı. AKP’nin Suriye’ye yönelik izlediği mezhepçi politikaya ilk tepki de Hatay’dan özellikle Arap Alevilerinden gelmişti.

Bugün Suriye politikasının yanlış olduğu herkesçe kabul edilirken, AKP’nin özellikle anayasa referandumu öncesi Hatay’da hatırı sayılır bir destek kaybı yaşayacağı da sır değil.

Bir halklar mozaiği olan ve bütün milliyetlerden, inançlardan halkların beraberce yaşadığı Antakya’da tek adamlı, tek sesli ve tek renkli bir anayasa yapılmak istenmesi haliyle Hatay’da güçlü bir hayır cephesi oluşturacak.

Emek demokrasi güçlerine yapılan operasyonlar, baskı ve gözaltılar da bu kapsamda değerlendirmek gerekiyor. Bir hayır cephesi oluşmasını önlemek, hayır diyenleri, ‘terör’ torbasına koymak için bu operasyonlar yapılıyor.

AKP ve Erdoğan hükümeti başkanlık sistemi konusunda istediği desteği bugüne kadar alamadığı için baskıları artırıyor. Halkın hoşnutsuzluk, sorgulama ve kaygıları, kendisini destekleyen işçi ve emekçiler arasında da her geçen gün artıyor. Öyleyse doğru yoldayız. “OHAL kaldırılsın, KHK’ler iptal edilsin” tek adam anayasasına ‘Hayır’ demeye devam edelim.

ÖNCEKİ HABER

Gökçeada'ya feribot seferlerine fırtına engeli

SONRAKİ HABER

IŞİD, Deyrezzor'a takviye güç gönderdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...