25 Aralık 2016 00:18

Lugansk’ta öğrenciler savaşı kitapla anlattı

Lugansk’ta bir süre önce Taras Şevçenko Ulusal Pedagoji Üniversitesi öğrencileri Donbass Savaşı’nda yaşadıklarını anlattıkları bir kitap yayımladı.

Paylaş

Okay DEPREM
Lugansk

    
Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin (LNR) başkenti Lugansk’ta bir süre önce Taras Şevçenko Ulusal Pedagoji Üniversitesi (LNU) öğrencileri Donbass Savaşı’nın en kritik dönemi olan 2014 yazında yaşadıklarını anlattıkları bir kitap yayımladı. Savaş döneminin başından itibaren, özellikle de Ukrayna silahlı güçlerinin şehri üç taraftan birden kuşatma altına aldıkları haftalarda, büyük çoğunlukla Lugansk kentinde yaşam mücadelesi veren öğrencilerin her biri kendi kişisel tecrübesini ve ailecek  başlarından geçenleri aktarıyor söz konusu kitapta. Kiev yönetiminin, tek taraflı bağımsızlıklarını ilan etmiş bulunan Donbass’ın güneyindeki cumhuriyetler için baştan bu yana kullandığı “ayrılıkçı” tabirinden yola çıkarak ironik olarak “Ayrılıkçıların Günlükleri” adı konulan eser geçtiğimiz günlerde yerli ve yabancı basın ile uluslararası gözlemci ve sosyal aktivistlerin bulunduğu bir basın toplantısı ile kamuoyuna tanıtıldı. Belgesel niteliğindeki çalışmanın Lugansk Enformasyon Merkezindeki (LİTS) tanıtımını eserin derleyicileri olarak LNU’dan Janna Marfina ile Lugansk Eduard Diderenko İçişleri Akademisinden doçent İrina Skiba gerçekleştirdi. 

SAVAŞIN TANIKLARININ KİŞİSEL TARİHÇESİNİN TOPLAMI 

İrina Skiba, projenin özünün ‘Donbass’ın sıradan savunucularının tarih koleksiyonuna bir sayfa daha eklemek, bölgelerindeki aktif savaş boyunca onların cephedeki başarılarına ışık tutmak’ olarak açıklarken LNU’da öğretim görevlisi olarak çalışan Janna Marfina ise adı geçen kolektif çalışmanın hazırlanma serüvenini şu sözlerle anlattı: “Bu kitabın ortaya çıkışı kesinlikle tesadüf olmadı. 2014 sonbaharında savaşın aktif fazı sona erdiğinde dostlarımız, meslektaşlarımız ile konuşma imkanı belirdi ve gördük ki onların çoğu hadiseler sürerken günlük tutmuş.” O süreçte savaş temasının bile tartışmalı olduğunu hatırlatan Marfina, bundan dolayı savaşın ilk senesinde üniversite açıldıktan sonra projenin yazarlarının kendi arkadaşlarının, öğrencilerinin ve tanıdıklarının tarihçesini toplamaya başladıklarını, sonrasındaysa bir yarışma düzenlemek suretiyle bunlar arasından en iyilerini seçtiklerini sözlerine ekledi. Tüm notların istisnasız adeta “itirafları” çağrıştırdığını vurgulayan Marfina; bütün bu kayıtlarda ‘birlikte çekilmiş acıların, gözyaşlarının, aşk ve nefretin, korku ve alayın, merhamet ve de yaşanan gerçekliği hatırlatmanın’ bir araya geldiğini dile getirerek şu şekilde sürdürdü sözlerini: “Kitabın yazarları arasında kimler yoktu ki; okul talebeleri, üniversite öğrencileri ve yetişkinler. Hepsi de ortak bir ifadede birleştiler: Şehrimle birlikte günün birinde ölürsem eğer, Feniks gibi küllerimden yeniden doğacağım. Kitaptaki her bireysel tarihçe, kahramanlarımız tarafından gerçekleştirilen hayatın gerçek bir hikayesidir”. 

SAVAŞA LUGANSKLILARIN GÖZÜYLE BAKABİLMEK

Aktif savaş günlerinin mini bir günlüğü özelliğini taşıyan kitabın iki mimarından biri olan Janna Marfina; ölümün, blokajın, psikolojik baskının ve bir bütün olarak harp sürecini yaşamış olmanın bu kolektif eseri yarattığını söylerken, bunun 2014’ün kuşatma altındaki Lugansk’ının sakinlerinin en içten anılarının bir toplamı olduğuna işaret etti. “Ayrılıkçıların Günlüğü”nün bir diğer derleyeni İrina Skiba ise Marfina’nın sözlerinin ardından şunları kaydetti: “Bu çalışma bu savaşın neden olduğu korkunç olaylara farklı kuşakların ortak bakışını yansıtıyor. Bu fikri hayatın kendisi adeta dikte etmiştir. Bugün pek çok yabancı ülke temsilcisinin buradaki yaşamın gerçeklerine özel bir ilgi duyduğuna şahit oluyoruz. Projemiz yabancı ziyaretçilerimizin Donbass Savaşı’na Lugansklılar gözüyle bakmalarına ve yaşananların özünü daha iyi anlamalarına belki  yardımcı olabilecektir. Bu amaçla kitap İngilizce’ye tercüme edildi.” Yayının her iki lisandaki tanıtımı sırasında davetliler arasında bulunan; Kızıl Haç Uluslararası Bürosu Lugansk Temsilcisi Mişel Saad, İtalya’daki “Donbass Halkını Koruyun” örgütü adına Andrea Palmeri ve pek çok yabancı gazeteci ve sosyal aktiviste kitaptan birer kopya hediye edildi. Eserin dağıtımının LNR DNR ve Rusya Federasyonu dışında Kanada, İsveç, Hollanda, Çin ve Almanya başta olmak üzere birçok ülkede yapılacağı duyuruldu. “Donbass’taki durum hususunda ne kadar çok bilgi sahibi olunursa sadece bu topraklarda barışı tesis etmede değil, aynı zamanda farklı kültür ve milletler arasında karşılıklı anlayış noktasında daha fazla ilerleme sağlanacaktır” biçimindeki sözleriyle Marfina etkinliği noktaladı.

ÖNCEKİ HABER

6 ilde elektrik kesintisi

SONRAKİ HABER

Ayinesi Play-Off Olan Lig

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...