24 Aralık 2016 06:23

Çerkezoğlu: Asgari ücret sermaye lehine şekilleniyor

Arzu Çerkezoğlu, asgari ücret tespit komisyonunda toplumun yanlış bilgilendirildiğini dile getirerek, ‘Asgari ücret sermaye lehine şekilleniyor' dedi.

Paylaş

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren 2017 yılı ücret artışını belirlemek için toplantılarına devam ederken, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, bu toplantıların şekilsel olduğuna dikkat çekerek, “hükümet ve sermaye çevrelerinin asgari ücreti düşük tutmak için abartılı ve gerçek dışı açıklamalar yaptığını” söyledi. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bir işçinin asgari yaşam maliyetini bin 669 lira olarak açıklamasına tepki gösteren Çerkezoğlu, “TÜİK geçen yıl bir işçinin asgari yaşam maliyetini bin 600 TL” olarak açıkladığını hatırlatarak, “Bu hesaba göre bir yılda asgari yaşam maliyeti sadece yüzde 4 civarında artmıştır. TÜİK enflasyon oranını yüzde 7-8 civarında açıklarken, asgari yaşam maliyetinin sadece yüzde 4 artmasını neye dayandırıyor” diye sordu. 

‘HÜKÜMET İLE İŞVERENLER KAMUOYUNU YANLIŞ YÖNLENDİRİYOR’

Çerkezoğlu, 2017 yılı asgari ücret tespit görüşmelerinin daha başlamadan hükümet ile işveren çevrelerinin asgari ücret ile ilgili sürekli olarak olumsuz değerlendirmelerde bulunduğunu işaret ederek, şöyle devam etti: "Kamuoyu yanlış yönlendiriliyor. Özellikle geçen yılın asgari ücretin çok arttığını yani yüzde 32 oranında arttığını, bu yıl hiç artış olmamasını gerektiğini söylüyorlar. Hatta 21 yaş altı işçiler için daha az, yani bin 300 liranın altında asgari ücret önerisi yaptılar."

‘TÜRKİYE’DE İŞ GÜCÜ MALİYETİ SÜREKLİ DÜŞÜYOR’

Asgari ücret artışına yönelik taleplerin Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) "bize yük olur" denilerek reddedildiğini de hatırlatan Çerkezoğlu, "Geçen yıl asgari ücretteki artıştan doğan ek maliyetler patronlar tarafından karşılanmadı. Yani işgücü maliyetleri Türkiye'de sürekli düşüyor. Asgari ücretin yükünü bütçeden karşılıyorlar. Yani bizlere devrettikleri bir durum” diye konuştu.

‘TÜRKİYE ULUSLARARASI STANDARTLARA UYMUYOR’ 

Türkiye’nin asgari ücret konusunda Avrupa ülkelerinin çok gerisinde olduğuna dikkat çeken Çerkezoğlu, “Normalde Uluslararası Çalışma Örgütü, Avrupa Konseyi ve tüm uluslararası standartlar; asgari ücretin tek kişi üzerinde değil, işçinin ailesi üzerinden hesaplanması yününde. Ama Türkiye de hala tek kişi üzerinde hesaplanıyor” diyerek yöntemi eleştirdi. 

‘AKP İKTİDARI DÖNEMİNDE İŞÇİ LEHİNE KARAR ÇIKMADI’

Bu hükümet döneminde yapılan tüm Asgari Ücret Tespit Komisyonlarında işçilerin lehine tek kararın çıkmadığını vurgulayan Çerkezoğlu, Asgari Ücret Tespit Komisyonlarında hükümet ile sermayedarların arasında koordineli bir ilişkinin olduğunu kaydetti. Çerkezoğlu, “10 yıl içerisinde sadece iki kez Tür- İş'inde imzası olduğu mutabıklık sağlanmış. Onun tüm asgari ücret tespitleri hükümet ve işverenin kararı doğrultusunda belirlenmiş. Doğal olarak her zamanda sermaye lehine şekilleniyor” dedi. 

‘ASGARİ ÜCRET İNSANCA YAŞANACAK SEVİYEDE OLMALI’

Asgari Ücret Tespit Komisyonunu işleyişin de eleştiren Çerkezoğlu şunları söyledi: “Önümüzdeki asgari ücretin insanca yaşanacak seviye olması, devlet memurları ve kamu çalışanlarına tek tip ücret uygulanması gerektiğini savunuyoruz. Asgari ücretin demokratik şekilde belirlenmesi söylüyoruz. Tüm konfederasyonların eşit bir şekilde katıldığı, derli toplu pazarlıkların belirlenmesi gerektiğini söylüyoruz. Ve en son olarak da asgari ücretin2017 yılı için net 2 bin TL olmasını istiyoruz.” (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Sur'da polis Kürtçe tabelayı kaldırttı

SONRAKİ HABER

Ekranı karartılan Van TV’nin çalışanları ifadeye çağrıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...