Uzmanlar uyardı: Ruh sağlığı profesyonellerce ele alınmalı
Hekim ve psikiyatristlerden yaşam koçu cinayeti açıklaması: Ruh sağlığı profesyonellerce ele alınmalı

“Melekler ile Yaşamak” adlı bir kitap yazan ve yaşam koçluğu yapan Beki İkela Erikli'nin seanslarına katılan biri tarafından öldürülmesinin ardından uzmanlar uyardı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD), “Ruh sağlığı profesyonellerince ele alınmalı” dedi. İki örgütün “Yaşam Koçluğu” şeklindeki meslek tanımının yaratacağı sorunlar konusunda devleti uyardığı ifade edildi.
TTB ve TPD tarafından yazılı olarak yapılan açıklamada Erikli'nin ailesine ve yakınlarına baş sağlığı dilendi. Ancak son yıllarda artan farklı “şifa dağıtma” şekillerine dikkat çekilen açıklamada, “Bu elim olay sonrasında ruh sağlığı alanı ile ilgili sınırların belirlenmesi amacıyla yürüttüğümüz çalışmalara bir kez daha değinme ve halkımız ile yetkili makamları bilgilendirme gereği hissediyoruz. Hekim olmayan kişilerin, ruhsal sorunları ya da rahatsızlıkları olan kişileri muayene ettikleri, tanı koydukları ve tedavi etmeye giriştiklerine dair haberler son zamanlarda giderek artmaktadır” denildi.
‘İLAÇ BİLE ÖNERİYORLAR’
Bu kişilerin “danışmanlık merkezleri”, “yaşam koçluğu”, “NLP”, “stresle başa çıkma”, “eğitim” gibi isimler altında depresyondan panik bozukluğuna, fobilerden aile sorunlarına, cinsel işlev bozukluklarından şizofreniye dek birçok ruhsal sorun ya da rahatsızlığı kısa sürelerde düzelttiklerini iddia ettiği belirtilen açıklamada, gazetelerde, internet sitelerinde ve televizyon programlarında da açıkça ya da dolaylı olarak bu kişi ve kurumların reklamlarının yapıldığına dikkat çekildi. Bu kişilerin “reytingi yüksek sansasyonel yayın” peşinde olan birçok televizyon kanalında, haber programlarında, kadın programlarında hatta sağlık programlarında yer aldığı kaydedilen açıklamada, telefonla hiç görmedikleri kişilerin hastalıkları ya da sorunları hakkında tanı koyulduğu ve bilimsel gerçeklere uygun olmayan çözüm yolları, tedaviler, hatta ilaçlar bile önerildiği ifade edildi.
‘BAKANLIK ÖNLEMELİ, BASIN YER VERMEMELİ’
Türkiye’de ruhsal sorunların son yıllarda bir halk sağlığı sorunu haline geldiğine dikkat çekilen açıklamada, TTB ve TPD’nin bu sorunların ruh sağlığı profosyonelleri dışındaki kişilerce istismar edilmemesine ilişkin sayısız hukuki ve idari girişimde bulunduğu aktarıldı. Açıklamada, 2014 yılında Mesleki Yeterlik Kurumu’na yaptıkları başvurularda “yaşam koçluğu” diye meslek tanımlanmasının yaratacağı sorunlar anlatılarak engellenmesinin talep edildiği belirtilerek, “Ruhsal sorun ve rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın ve aile yakınlarının yasa ve yönetmelikte tanımlanan ruh sağlığı çalışanları dışındaki kişilere başvurmaktan kaçınmaları, basının taşıdığı sorumlulukların bilincinde olarak ruhsal sorunların çözümünde ruh sağlığı çalışanları dışındaki kişilere programlarında yer vermekten ve dolaylı reklamlarını yapmaktan kaçınmaları, Sağlık Bakanlığı'nın ve diğer yetkili kurumların yasa dışı ve yetkisiz olarak çalışan bu tür kişilerin çalışmalarını önlemeleri, çalışanları tespit ederek gerekli yaptırımları uygulamaları konusunda kamuoyunu bilgilendirme sorumluluğu duymaktayız” denildi. (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et