22 Aralık 2016 10:13

Akademisyenlerin davasında gözler Adalet Bakanlığı'nda

Barış için imza veren 4 akademisyene açılan davada Adalet Bakanlığı'nın soruşturma iznine dair yanıtın beklenmesi için dava 30 Mart'a ertelendi.

Paylaş

Bölgedeki çatışmalı sürecin sonlandırılması için “Bu suça ortak olmayacağız” isimli bildiriye imza atmaları nedeniyle yargılanan akademisyenler Esra Mungan, Meral Camcı, Kıvanç Ersoy ve Muzaffer Kaya'nın davasında mahkeme ‘Türklüğü aşağılama’ suçlamasından yargılama yapılabilmesi için Adalet Bakanlığı'nın yanıt vermesinin beklenmesine karar verdi. Avukatların derhal beraat talebi reddedildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya akademisyenlere destek amacıyla
Belçika’dan Brüksel Milletvekilleri Andre du Bus, Simone Susstkind, Fabian Maingain, Halkların Demokratik Partisi milletvekili Hüda Kaya, Brüksel Özgür Üniversite’den Thomas Berns’in de aralarında olduğu Türkiye’den ve yurtdışında akademisyenler ve siyasetçiler katıldı. Duruşmada akademisyenlere yönelik "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama" suçundan yargılanmaları için Adalet Bakanlığı'ndan istenen soruşturma iznine yanıt verilmediği belirtildi.

30 MART'A ERTELENDİ

Akademisyenlerin avukatlarından Meriç Eyüboğlu, ifade özgürlüğü kapsamında barış talep edildiğini aktararak, "Şiddet içeren bir eylem söz konusu değil. Her ne kadar Adalet Bakanlığı'nın TCK 301. maddeye dair verilecek kararı beklenecekse de derhal beraat kararı verilmesini talep ediyoruz" diye konuştu. Mahkeme heyeti de, Adalet Bakanlığı'ndan soruşturma iznine dair yanıtın beklenmesine karar vererek, duruşmayı 30 Mart 2017'ye erteledi.

BARIŞ İÇİN AKADEMİSYENLER: BARIŞ TALEBİMİZDE ISRARCIYIZ

Barış için Akademisyenler, duruşma öncesi İstanbul Adliyesi önünde yaptıkları basın açıklamasında: ‘Talebimizde ısrarcıyız! Bu suça ortak olmayacağız’ dediler.

Bu Suça Ortak Olmayacağız bildirisi imzacısı 4 akademisyen, haklarında açılan davanın görülecek duruşma öncesi basın açıklaması yaptı. Akademisyenlere, İstanbul Emek ve Demokrasi Koordinasyonu, HDP İstanbul Miletvekili Hüda Kaya ve Belçika Parlamentosu'ndan temsilciler de destek verdi.  Basın açıklaması öncesi konuşan HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu, Türkiye'de yaşam hakları ihlallerinin devam ettiğini belirterek barışı talep etmeye devam edeceklerini söyledi.

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ise, akademisyenlerin barış talep ettikleri için bedel ödemeğe devam ettiklerini belirterek bu durumun dünya vicdanında karşılık bulduğunu söyledi.

Barışı için Akademisyenler adına, yapılan basın açıklaması cümle cümle  okundu. Okunan basın açıklamasında şunlar söylendi : " Barış eşitlik ve demokrasi içinde bir arada yaşama talebimizden de bu haklı talebi ortak ve gür sesimizle ifade etme özgürlüğümüzden de üniversitelerde maruz bırakıldığımız tüm hak ihalelerine karşı emek ve bilimsel birikimle kazandığımızı geri alma mücadelemizden de vazgeçmeyiz" (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Hrant Dink davası: Cerrah’ın görevden alınması kabul görmedi

SONRAKİ HABER

Yol TV hakkında kapatma kararı alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa