20 Aralık 2016 11:34

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un öldürülmesine dair yankılar sürüyor. HDP Bingöl Milletvekili ve Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hişyar Özsoy, saldırının iki ülke arasındaki olası etkilere dair değerlendirmelerde bulundu.Türkiye'nin güvenlik zafiyeti olduğunu aktaran Özsoy, “Güvelik konusunda yükümlü Türkiye'dir. Hem de bir çok örgütle bağlantılı olduğu düşünülen bir polis tarafından büyükelçi öldürülüyor. Neresinden bakarsanız bir skandal var ortada” dedi.

Her iki ülke temsilcilerinin de saldırıyı ‘İlişkilerin normalleşmesine karşı bir provokasyon’ olarak nitelemesinin bir arka planı olduğuna dikkat çeken Özsoy, şunları ifade etti: “Uçak krizi ardından geçen sürede Türkiye, Rusya ile olan ilişkisinde irtifa kaybetti ve hep alttan alan taraf oldu. Böyle bir saldırıda artık Türkiye'nin daha fazla Rusya'nın denetimine gireceğini gösteriyor. Çünkü Türkiye'nin borcu katlandı. Hatta uçak krizinden çok daha büyük şekilde borcu katlandı. Ruslar bu durum kesinlikle böyle değerlendirecek ve Türkiye de buna direnmeyecektir.”

'DİĞER ÜLKELERLE İLİŞKİLERİ DE ETKİLEYECEK'

Saldırının yalnızca bir büyükelçinin katledilmesi gibi basit bir şekilde lanse edilmesinin yanlış olduğunu vurgulayan Özsoy, “Saldırı, Türkiye'nin iç ve dış politikasının iç içe girdiğinin kanıtıdır. Bölgesel politik hataların bedeli olarak değerlendirilmelidir. Artık Türkiye'de sadece Rus büyükelçi değil, diğer ülkelerin büyük elçileri de saldırılara açık hale gelmiştir. Güvenlik açısından bakıldığında sadece Türkiye-Rusya ilişkileri değil, birçok ülke ile Türkiye'nin ilişkisini olumsuz anlamda etkileyecek bir saldırı yaşandı” değerlendirmesinde bulundu.

'DEVLET İÇİNDE İKTİDAR KAVGASI'

Özsoy, büyükelçiye suikastın devlet içindeki kliklerin de bir çatışması olarak değerlendirilebileceğini de belirtti. "Saldırı iktidar kavgalarında ordu ve emniyet içindeki tasfiyelerin de dışa vurumu olarak değerlendirilmeli" diyen Özsoy, bu durumun ileriki dönemde derinleşebileceği uyarısı yaptı. Özsoy, "Hatta içerisinde uluslararası güçlerin olduğu bir iktidar kavgasına şahit olabiliriz. Küresel bir iktidar kavgasının sonucudur bu saldırı" diye ekledi.

Olayın hemen ardından saldırganın ‘FETÖ üyesi’ olarak lanse edilmesi üzerinde de duran Özsoy, “Devlet şu anda paralelin paralelini kuruyor. Üç tane paralel var. Hükümet var, 'FETÖ' dedikleri var ve şu anda başka başka cemaatler hükümet içinde örgütlendi. Biz bunları Sur'da, Silopi'de, Cizre'de gördük. İnsanların yatak odalarına girip Arapça sloganlar yazdılar. Esedullah timini gördük. Erdoğan ve AKP hükümeti içine girdiği dar boğazdan çıkmak için türlü cemaatlere yer verdi. Eş Genel Başkanımız Demirtaş çok iyi ifade etmişti, 'Sızma değil, süzme' diye. Cemaatten boşalan yerleri başka başka cemaatlerle dolduruyorlar” açıklamasında bulundu. (DİHABER)

Evrensel'i Takip Et