16 Aralık 2016 10:34

Çiftçiler sigorta şirketinin insafına kaldı

Mersin'in ilçelerinde tarım arazileri fırtına sebebiyle büyük zarar görürken çiftçiler, zararlarının karşılanmasını bekliyor.

Paylaş

Silifke’de çıkan fırtına nedeniyle bin 500 dönümlük arazi zarar gördü. Narenciye bahçelerinde meyvelerin yüzde 30’u döküldü. En az 10 milyon lira zarar gören çiftçiler, sigorta şirketlerinin zararlarını karşılayıp karşılamayacakları hakkında fikir verilmemesinden şikayetçi. CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar da konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Mersin’in Anamur, Bozyazı, Aydıncık ve Silifke ilçelerinde saatteki hızı 100 kilometreyi bulan şiddetli rüzgar tarım arazileri, seralar ve narenciye bahçelerini vurdu. Yaşanan şiddetli fırtına nedeniyle bin 500 dönüm tarım arazisi zarar görürken, narenciye bahçelerinde ağaçlardaki meyvenin en az yüzde 30’u döküldü. DİHABER'e konuşan Silifkeli çiftçilerden Arslan Eyce, sadece 3 bölgede çiftçilerin zararlarının 10 milyon liraya yakın olduğunu söyledi.

Yaşanan fırtına nedeniyle çiftçilerin borçlarını ödemekte zorluk çekeceğine dikkat çeken Eyce, çiftçilerin borçlarının ertelenmesi istedi. Eyce, çiftçilerin borçlarının bankalar tarafından ertelenmesi için yaşanan felaketin bir doğal afet kapsamında Bakanlar Kurulu kararı ile alınması gerektiği belirtti. Bakanlar kurulundan çıkacak karar ile borçlarının bir yıl ertelenebildiğini belirten Eyce, 100’e yakın çiftçinin mağdur olduğunu ve bunun tarım işçilerini de etkileyeceğini belirtti.

‘SİGORTA ŞİRKETİNİN İNSAFINA KALDIK’

Zararlarının sigorta şirketleri tarafından da karşılanması gerektiğini vurgulayan Eyce, sigorta şirketi olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Tarım Sigortalar Havuzu’na (TARSİM) düzenli olarak yarısını devlet desteği olmak üzere ödeme yaptıklarını kaydetti. Şirketin doğal afet olması nedeniyle ödemeleri yapıp yapmayacaklarını bilmediklerini belirten Eyce, “Şimdilik sigorta şirketinin insafına kalmış durumdayız” dedi.

SAĞLAR'DAN YILDIRIM'A SORULAR

CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar da Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle şu sorulara yanıt istedi:

1)Mersin’de daha önce de benzeri afetler yaşanmıştı ve iklim koşulları dolayısıyla yaşanacaktır da. Neden çiftçimizi koruyan önlemler bugüne kadar alınmamıştır?

2)Bu tip felaketleri tazmin etmek adına ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz?

3)Çiftçilerimizin sigorta ödemesinde yaşadığı sıkıntılardan haberdar mısınız? Bu sıkıntıların giderilmesi adına çalışmalar başlatılacak mıdır? Poliçelerin tamamının ödenmediğine dair iddialar vardır. Ödememe gerekçeleri nedir?

4)Yaşanan olayın doğal afet kaynaklı olduğu aşikârdır. Bu yüzden doğal afet bölgesi ilan edilmelidir. Çiftçimizin hasarlarını ivedilikle karşılayacak mısınız?

5)Hasar tespit kurumları neden hala görevde değildir? (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Avukatların gözaltına alınması protesto edildi

SONRAKİ HABER

Rusya: Halep'in doğusundaki kadın ve çocuklar tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...