15 Aralık 2016 14:07

Êzidîler de yerinden edilecek!

Diyarbakır'da Êzidî kampı sakinleri, buraya gelen AFAD ve Başbakanlık yetkilileri tarafından AFAD kampına yerleştirilmek istendi.

Paylaş

Diyarbakır'ın merkez Yenişehir Belediyesine kayyım atanmasının ardından tüm yardım ve destekleri kesilen Êzidî kampı sakinleri, buraya gelen AFAD ve Başbakanlık yetkilileri tarafından AFAD kampına yerleştirmek istendi.

Şengal’e dönük IŞİD saldırıları ve katliamdan kaçarak 2014 yılında Diyarbakır’a gelen ve DBP’li Yenişehir Belediyesine ait arazide inşa edilen kampa yerleştirilen Êzidîler, kayyım atanmasıyla kamptan çıkarılmakla yüz yüze bırakıldı. İlk etapta yaklaşık 6 bin Şengallinin bulunduğu kampta şimdi yaklaşık bin 200 Êzidî kaldı. Kimi Avrupa’nın yolunu tuttu kimi de tekrardan Şengal’e döndü. Kampta kalanların yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayan kurumlar da KHK’lerle kapatıldı, sorunları ile ilgilenen belediyelere ise kayyım atandı.

Kayyım atanan Büyükşehir ve Sur belediyeleri kampta çalışan personelleri geri çekti. Yenişehir Belediyesi’ne kayyım atanmasının ardından ise yetkililer Êzidî kampına gitti. Geçen günlerde kampa giden Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yetkilisi, Êzidîler ile toplantı gerçekleştirdi.

AFAD KAMPINA YERLEŞTİRECEKLER

Edinilen bilgilere göre yetkililerin şimdiye kadar sunulan imkanların devlet tarafından sunulduğunu söyledikleri belirtildi. Yine yetkililerin Êzidîlere, “Burada durumunuz iyi değil. Burayı kapatıp sizleri AFAD kampına yerleştirmek istiyoruz” dedikleri, ancak Êzidîlerin buna karşı çıktığı öğrenildi. 3 yıldır kimlikleri olmayan Êzidîler kendilerine neden kimlik verilmediğini sorduklarında ise “Eğer AFAD kampına geçerseniz sizlere o zaman kimlik verilecek yanıtını aldı.

YETKİLİLER KAMPA DAİR KARAR VERECEK

Midyat AFAD kampında akrabaları bulunan Êzidîler oradaki yaklaşımları ve yaşamsal zorlukları yakından bildikleri için AFAD kampına gitmeyi istemiyor. Yaşananları yakından takip eden kamp sakinleri oldukça kaygılı. Kampın durumuna ilişkin Ankara’da görüşmeler yapılacağı öğrenildi.

BAYRAMI KAYGIYLA KARŞILIYORLAR

Kamptaki Êzidîlerin ayrıca bugün bayramları var. Oruçlu olan Êzidîler “Roja Êzidiyane” dedikleri 3 günlük orucun ardından bayramı karşılayacak. 3 yıldır Şengal’den uzakta yaşadıkları için bayramı yas havasında geçiren Êzidîler, bir kez daha bayramlarını kaygı içinde bekliyor. Yaşamlarına dair tedirgin olduklarını ifade eden Kûre Ali (65), böyle bir yaşamın kendileri için oldukça zor olduğunu söyledi. Başlarına gelen tüm olumsuzluklara rağmen kampta yaşamlarını idame ettirmeye çalıştıklarını dile getiren Kûre Ali, AFAD kampına gitmek istemediklerini, burada daha rahat olduklarını söyledi.

‘BURADAN GİTMEK İSTEMİYORUZ’

İsmini vermek istemeyen Êzidî bir yurttaş ise devlet yetkililerinin kampta yaptığı toplantıya katılanlardan. Toplantı ardından tedirginliklerinin arttığını belirten yurttaş, yetkililere de söylediği gibi kamptan çıkmak istemediklerini belirterek, “Yetkililer bize ‘Sizi AFAD kampına götürelim orda kimlik vereceğiz, AFAD kampında daha güzel imkanlarda yaşayacaksınız’ dedi. Ancak biz kabul etmeyince o zaman kimlik alamayacağımızı söylediler. Biz buradan gitmek istemiyoruz” diye konuştu. (Diyarbakır/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

İzmir’deki ‘ölümcül toz paniği’ (asbest) Meclise taşındı!

SONRAKİ HABER

FARC anlaşmayı reddeden komutanlarını ihraç etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...