13 Aralık 2016 14:56

AB Dışişleri Bakanları Türkiye konusunda uzlaşamadı

Brüksel'de bir araya gelen AB Dışişleri Bakanları, Türkiye-AB müzakerelerinin dondurulması konusunda uzlaşamadı. 

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Pazartesi günü Brüksel'de başlayan ve bugün devam eden AB Dışişleri Bakanları toplantısında, Türkiye ile müzakerelerin devam edip etmemesi konusunda bir uzlaşma sağlanamadı. Başta Almanya olmak üzere bir çok ülke Avrupa Parlamentosu tarafından 24 Kasım'da alınan kararı görmezden gelerek, müzakerelerin dondurulmasına karşı çıkarken Avusturya'nın başını çektiği ülkeler ize müzakerelerin derhal durdurulmasını istedi.

Bugün öğleden önce ortak açıklama üzerinde görüşmek üzere bir araya gelen bakanlar bir kez daha anlaşmadan dağıldı. Ortak açıklamanın yapılabilmesi için AB'nin 28 üyesinin de onay vermesi gerekiyordu.

KURZ: TÜRKİYE'YE GÜÇLÜ SİYASİ MESAJ VERİLMELİ

Ancak Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, Avrupa Parlamentosu tarafından talep edilen Türiye-AB müzakerelerinin dondurulmasını talebini yenileyerek, “Mesele kapıların kapatılması ya da müzakerelerin kesilmesi değil. Ama AB'nin Türkiye'ye politik olarak güçlü bir mesaj vermesi gerekiyor. Bu mesajın amacı Türkiye'yi AB'ye yaklaştırmak olmalı. Bu yapılmadığı takdirde Türkiye sürekli AB'den uzaklaşmaya devam edecek” dedi.

Kurz, Türkiye'de basına ve muhaliflere yönelik baskıların bugün açık bir tutum almayı gerektiğini belirterek, ortak açıklamaya imza atmadı. Toplantı öncesinde Hollanda ve Bulgaristan'ın da Avusturya ile birlikte hareket edeceği belirtiliyordu.

ROTH: DİYALOG ORTAMINA ZARAR VERİR

Almanya adına görüşmelere katılan Federal Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Michael Roth, Avusturya'nın vetosu nedeniyle ortak metin konusunda anlaşmanın olmadığını doğruladı. Almanya, AB-Türkiye müzakerelerinin dondurulmasına karşı çıkıyordu. Gerekçe olarak da böylesine bir adımın sığınmacılar krizi sonrasında oluşan diyalog ortamına zarar vereceğini göstermişti.

Roth yaptığı açıklamada, “Bu zor dönemde Türkiye'ye kapıyı kapatmak iyi olmaz. Sürecin sondan sonra nasıl devam edeceği de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elinde” dedi.

AB Komisyonu da görüşmelerin dondurulmasına karşı çıkıyordu. AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn, dün Brüksel'de yaptığı açıklamada, “15 Temmuz darbe girişiminden bu yana zaten açtığımız bir müzakere başlığı yok. Önümüzdeki aylarda da açılacağını sanmıyorum” diyerek Avusturya'nın talebini “suni tartışma” olarak nitelendirdi.

AB ZİRVESİ'NDE ELE ALINACAK

AB Dışişleri Bakanları toplantısında Türkiye ile müzakerelere nasıl devam edileceği konusunda bir anlaşmanın sağlanmaması üzerine, konunun perşembe günü yapılacak AB Zirvesi'nde ele alınmasına kesin gözüyle bakılıyor. AB Zirvesi'nde de Avusturya'nın aynı tutumu takınması bekleniyor.

Spiegel Online tarafından geçilen bir habere göre, zirvede de başta Almanya olmak üzere bir çok ülke Türkiye ile müzakerelerin dondurulmasına karşı çıkacak. Zirve sonuç bildirgesi taslağında, Türkiye-AB Sığınmacılar Anlaşması'nda tarafların üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesine vurgu yapılacak. Bundan AB'nin Türkiye'ye verdiği sözler de kastediliyor. Ancak, sığınmacılar anlaşmasına bağlanan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının AB ülkelerine vizesiz seyahat etmesine yer verilmiyor.
 

ÖNCEKİ HABER

FT: Türkiye'deki 2009’dan beri en kötü performans

SONRAKİ HABER

Beşiktaş Tunç Uncu’nun ailesine ev hediye edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...