30 Mayıs 2012 11:39

Hava-İş’e grev yasağı Meclis gündeminde

Türk-İş’e bağlı Hava-İş Sendikası toplu iş sözleşme görüşmelerinde grev aşamasına gelirken, AKP Hükümeti, İstanbul Milletvekili Metin Külünk eliyle grev yasağını Meclis gündemine getirdi. Korsan taksilerle ilgili bir düzenleme içine konulan grev yasağı Mecliste tartışılırken, havayolu çalışanları da t

Hava-İş’e grev yasağı Meclis gündeminde
Paylaş
Sultan Özer

Öte yandan Hava-İş 200 çalışanının THY tarafından işten çıkarıldığını doğrulayarak çalışanlarının iş yerine alınmadığını belirtti.

DÜZENLEME DE KOMİSYON DA KORSAN

Meclis Genel Kurulu dün hava iş kolunda grev yasağını tartıştı. Bugün de tartışmaya devam edecek.

2821 ve 2822 sayılı yasaların Toplu İş İlişkileri Yasa tasarısı üç aya yakındır Meclis gündeminde bekletilirken, 2822 sayılı yasada değişiklik getiren düzenleme AKP İstanbul Milletvekili Metin Külünk tarafından gündeme getirildi. Korsan taksilerle ve otoparklarla ilgili bir yasa teklifine 1. madde olarak eklenen düzenleme ile havacılık iş kolunda grev yasağı getirilmek isteniyor.

Yasa teklifinin görüşüldüğü İçişleri Komisyonu da tartışma konusu oldu. Böyle bir düzenleme için asıl komisyonun Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu olması gerektiğini belirten muhalefet partileri teklifin geri çekilmesini istediler. Ancak 48 saat geçmeden AKP’lilerin oyları ile Meclis gündemine getirilmesine tepki gösteren muhalefet partileri, iç tüzükten doğan tüm haklarını kullanarak teklifin görüşülmesini geciktirdiler.

‘BU OYUNA SON VERİN’

Yasa teklifinin görüşülmesi grupların ayrı ayrı verdikleri önerilerle geç saatlere kadar engellendi. Gün boyunca yapılan konuşmalarda sürekli bu konu gündeme getirilerek, AKP Hükümeti teşhir edildi. BDP’li Sırrı Süreyya Önder grevsiz bir sendikanın olamayacağının altını çizerek, “Siz hiç tek kanadı ile uçan kuş gördünüz mü?​” diye sordu.

CHP’li Süleyman Çelebi AKP’nin anayasa referandumunda 2 sendika üyeliği propagandasına atıf yaparak, “Bırakın iki sendika üyeliğini, bir sendika üyeliğinin bedelleri bile ağır” dedi. 12 Eylül darbecisi Kenan Evren yasalarından bile geriye gidilerek grev yasağı getirilmesini eleştiren Çelebi, “İşte sizin ileri demokrasiniz” dedi.

‘KORSAN DÜZENLEME’

Korsan taksilerle ilgili bir teklife grev yasağının eklendiğini, AKP’nin arkadan dolandığını belirten Çelebi, “20 yıldır bu iş kolunda grev yok, anlaşma sağlandı. Şimdi ne oldu da birden bire bu yasak getirildi” diye konuştu. Getirilmek istenen yasağın Türkiye’nin de THY’nin de lehine olmadığını belirten ve nerede oynanıyorsa bu oyuna son verilmesini isteyen Çelebi, “Eğer bu yasa Meclisten çıkarsa psikolojisi bozulan bu çalışanlar bu eylemlerinin dışında... Türkiye daha tehlikeli bir sorunla karşı karşıya kalır. En temel güvencesi olan grev hakkı elinden alınan işçiler her yolla direnecektir” dedi.

CHP’li İzzet Çetin de korsan taksilerle ilgili bu düzenlemenin korsan bir biçimde gündeme getirildiğini söyledi. 12 Eylülün faşist generallerinin bile yapmadığını bugün yapmanın diktatörlük olduğunu belirten Çetin bu durumu kınadı.

USTALIK GREV  YASAKLIYOR

BDP’li Ertuğrul Kürkçü de anayasa referandumuna vurgu yaparak, siyasi grev, hak grevi gibi yasakların kalkmasından söz edenlerin bugün grev yasakladıklarına vurgu yaptı.

BDP Grup Başkan Vekili Hasip Kaplan da AKP’nin 10. yılında ustalaşınca grevi yasaklamayı marifet saydığını söyledi. Grevi yasaklamanın, sendikal haklara kökten karşı olmak anlamına geldiğini belirten Kaplan, “Sendikaları kapatın, grevi yasaklamanıza gerek kalmaz” dedi.

İş bırakan hava iş kolu çalışanlarının SMS ile işten atıldıklarını öğrendiklerini de hatırlatan Kaplan, “Ustalığınızı tebrik ediyorum” dedi. Kaplan, “Siz usta değil, uyanık iktidarsınız” diye seslendi.

Yasa teklifi üzerindeki görüşmeler bugün de sürece. Genel Kurulda AKP’liler dışında üç parti sözcüleri de grev yasağına ilişkin düzenlemenin metinden çıkarılmasını istedi. (Ankara/EVRENSEL)


NERELERDE GREV YASAĞI VAR

Mevcut 2822 sayılı Yasa, “Can ve mal kurtarma işlerinde”, “Cenaze ve tekfin işlerinde”, “su, elektrik, hava gazı, termik santrallerini besleyen linyit üretimi, tabii gaz ve petrol sondajı, üretimi, tasfiyesi, dağıtımı, üretimi nafta veya tabii gazdan başlayan petrokimya işlerinde”, “banka ve noterlik hizmetlerinde” ve “kamu kuruluşlarınca yürütülen itfaiye, sehir içi deniz, kara ve demiryolu ve diğer raylı toplu yolcu ulaştırma hizmetlerinde” grev ve lokavtı yasaklıyor. Bu düzenlemenin kabul edilmesiyle grev yasağı kapsamına “havacılık sektörü” de eklenmiş olacak.

‘BU NE BİÇİM SORU’ TARTIŞMASI

Meclis Genel Kurulu dün MHP ve AKP’liler arasında tartışma ve küfürleşmeye, hakarete sahne oldu. Genel Kurulda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım bir saat süre ile sözlü soruları yanıtladı. AKP’li Meclis Başkan Vekili Mehmet Sağlam’ın yönettiği oturumda, biri dışında Bakana AKP’li milletvekillerinin sorularının yöneltilmesine CHP ve MHP sıralarından, “Şöyle şey olur mu, bunlar soru mu?​” diye  tepkiler geldi.

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan “Bunlar ne biçim sorular” diye tepki gösterince, AKP Grup Başkan Vekili Ayşenur Bahçekapılı, “Öğretmen misin” diye müdahale etti. Bahçekapılı da ayağa fırlayarak, “Bir milletvekilinin soru hakkı yok mu?​” diye karşılık verdi.

Bunun üzerine Türkkan, “Artistlik yapma”, Bahçekapılı da “terbiyesiz” diyerek karşılıklı sözler attılar. Diğer vekiller de ayağa kalkarak tartışmaya müdahale ettiler. AKP’li vekiller de “Karşında bayan var; dikkatli konuş” diye bağırırken, Türkkan da “Bayan gibi davransın o zaman, bayan gibi konuşacak” karşılığını verdi. Bunun üzerine öfkelenen Bahçekapılı da “Ben senden öğrenmeyeceğim. Benim aile terbiyemi ağzına almayacaksın” diye bağırdı.

Türkkan da Bahçekapılı’nın geçmişine laf atarken, Bahçekapılı “Ben geçmişimle gurur duyuyorum” diye bağırdı. Türkkan ise “Ben dün neysem bugün de oyum. Dün de ülkücüydüm, bugün de” diyerek dönmediğini ima etti. Tartışmanın büyümesi ile ara verilerek engellendi.

ÖNCEKİ HABER

Turan, Kocaeli’de partililerle buluştu

SONRAKİ HABER

Ötekileşen komşular antolojisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...