12 Aralık 2016 14:56

Uğur ve Polat gazetecidir: Gazetecilik suç değildir!

Muhabirlerin yargılandığı davanın ilk duruşmasını Türkiye’den gazetecilik meslek örgütlerinin temsilcileri ve İngiltere’den gelen bir heyet izleyecek.

Paylaş

Evrensel'in Mersin muhabirleri Cemil Uğur ve Halil İbrahim Polat’ın “Silahlı terör örgütü propagandası yapmak” ve “Silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlaması ile yargılandığı davanın ilk duruşması bugün Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Muhabirlerimizden Cemil Uğur’un halen tutuklu olduğu davadan bir gün önce muhabirlerinizin avukatlarından Tugay Bek yapılan operasyonla gözaltına alındı. Bek, duruşma öncesi gazetemize konuşmuş ve duruşmada haber alma hakkını savunacaklarını söylemişti.

Muhabirlerimizin yargılandığı davanın ilk duruşmasını Türkiye’den gazetecilik meslek örgütlerinin temsilcileri ve İngiltere’den gelen bir heyet izleyecek. PEN İnternational Temsilcisi ve PEN Hapisteki Yazarlar Komitesi Başkanı Caroline Stockford, Günlük Morning Star Gazetesi Yazarı Steven Sweeney ve Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve NUJ  Üyesi Arif Bektaş duruşmayı takip edecek.

Ayrıca, TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Disk Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, KHK ile kapatılan Özgür Gazeteciler Cemiyeti Eş Başkanı Hakkı Boltan ve Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat da duruşmayı izleyecek. Heyetler duruşma öncesi yaptıkları açıklamalarda Uğur ve Polat’ın gazeteci olduğunun altını çizerek gazeteciliği savunmak için duruşmayı takip etme çağrısı yaptı.

TUGAY BEK: İDDİANAMEDE DELİL YOK

Gözaltına alınmadan bir gün önce dava sürecini gazetemize anlatan Avukat Tugay Bek hazırlanan iddianamede örgüt üyeliği ya da propagandayı gösteren bir kanıt olmadığını söylemişti. Bek, Cemil ve Halil İbrahim’in haber takibi sırasında gözaltına alındığını hatırlatarak, “Facebook paylaşımları ve TUHAD-FED’in basın bildirisi örgüt üyeliği için delil olarak gösterilmiş. Basında gözaltına alındıklarına dair çıkan haberler de kanıt olarak sunulmuş. Evrensel muhabirleri gözaltına alındı” diye çıkan haberler çarpıtma olarak iddianamede yer alıyor” ifadelerini kullanmıştı.

HABER TAKİBİ YAPARKEN GÖZALTINA ALINMIŞLARDI

Muhabirlerimiz 23 Ağustos tarihinde TUHAD-FED Mersin Temsilciliği tarafından düzenlenen basın açıklamasına takip ederken gözaltına alınmıştı. OHAL kararnameleri çerçevesinde muhabirlerimiz 17 günlük keyfi gözaltı sonrası çıkartıldıkları sulh ceza hakimliği tarafından adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakılmıştı. Adli kontrol kararına cumhuriyet savcılığının itiraz etmesi sonrası  hakkında tutuklama kararı verilerek Sulh Ceza Hakimliğine çıkartılan muhabirlerimizden Halil İbrahim Polat adli kontrol uygulaması ile bırakılırken, Cemil Uğur tutuklanmıştı. Cemil Uğur’un, hakkında hazırlanan iddianame ile 15 yıl hapsi istenmişti. Tutuklanmasının ardından önce Mersin Cezaevine konulan Uğur daha sonra Hatay T Tipi Kapalı Cezaevine sürgün edildi. Avukatı Tugay Bek Hatay’da 10 kişilik bir koğuşta kalan Uğur’a ajanlık dayatıldığını ifade etmiş ve “Belki Cemil bu teklifi kabul etse, istedikleri bilgileri verse bugün tutuklanmayacaktı” ifadelerini kullanmıştı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kış aylarının vazgeçilmezi şîr sofralarda

SONRAKİ HABER

Hukuk öğrencileri: #TugayBekSerbestBırakılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...