10 Aralık 2016 05:29

İsveç Sol Parti Başkanı: Türkiye diktatörlüğe sürükleniyor

İsveç Sol Parti Başkanı Jonas Sjöstedt, Türkiye'deki Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Paylaş

İsveç Sol Parti Başkanı ve Milletvekili Jonas Sjöstedt, İskandinavya ülkelerinden gelen heyet ile birlikte tutuklu Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ve milletvekilleriyle görüşmek üzere Türkiye'ye geldi. Ancak, İsveç'ten gelen heyet milletvekilleri ile görüşemeden Türkiye'den ayrıldı. Sjöstedt, hem tutuklu milletvekillerinin durumuna dair hem de Türkiye'deki Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Sjöstedt, milletvekilleri ve eş genel başkanların tutuklanmasının demokrasilerde kabul edilir olmadığını kaydederek, "Bizim HDP ile uzun süreden beri ilişkilerimiz var. Demirtaş ile Ankara ve Avrupa'da görüştüm. HDP bizim dostlarımızdan, bizim ailemizden biri. Eğer ailenizden biri haksızca tutuklanırsa onu protesto edersiniz. Bizim direkt olarak HDP ile ilişkilerimiz var. Haksız bir şekilde yargılanıyorlar. Duruşmalara da katılacağız. Türk Konsolosluğu'na da çeşitli protesto girişiminde bulunduk" dedi.

'TÜRKİYE DİKTATÖRLÜĞE SÜRÜKLENİYOR' 

Türkiye'deki OHAL'in ve polis gücünün muhalefeti sindirmek için kullanıldığını iddia eden Sjöstedt, "Polis gücü ve yargı gücü sendikaları, sessizleştirmek için de kullanılıyor. Bunun demokrasiyle ilgisi yok. Türkiye'de polis gücü istismar ediliyor. Türkiye diktatörlüğe doğru sürükleniyor. Polis gücünün bu şekilde kullanılması bunun en büyük kanıtı. Bu baskı ortamı böyle devam ederse Türkiye'nin Avrupa ile yapacağı bir şey olamaz. Bu Avrupa içinde Türkiye için de Erdoğan için de kötü sonuçlanır" diye konuştu. 

'AVRUPA MÜZAKERELERİN DURDURULMASINI İSTİYOR'

Avrupa'daki Türkiye'ye farklı alanlarda ambargo uygulanmasına yönelik söylemlere ise Sjöstedt, "Avrupa'dan farklı sesler var. Sol siyasetçiler muhalif davranıyor. Bazıları Türkiye'nin sığınmacılar konusunda kapıda bekçilik mi yapmasını istiyor. Biz de bu yüzden Türkiye ile sığınmacı anlayışının iptal edilmesini istiyoruz. Avrupa'da çok güçlü bir ses Türkiye ile müzakerelerin dondurulmasını istiyor. Ve bunun demokrasi tekrar restore edilene kadar yapılmasını istiyorlar" ifadesinde bulundu. 

'TÜRK KONSOLOSUNA ŞİKAYETLERİMİZİ İLETTİK'

İsveç Sol Parti Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Üyesi Lotta Johnsson Fornarve de HDP eş başkanları ve milletvekillerinin tutuklanmasının insan haklarına aykırı olduğunu belirtti. Fornarve, "Açıkçası bu insanlar, politik sebepler yüzünden tutuklandı. Bu konuyu İsveç'te konuşuyoruz ve farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. HDP milletvekilleri ile dayanışmaya devam ediyoruz. İsveç Parlamentosu'nda da konuyu açtık. Dışişleri Bakanlığı'nda da konuştuk. Ayrıca İsveç'te bulunan Türk Konsolosu'nu şikayetlerimizi dillendirmek üzere parlamentoya çağırdık" diye konuştu. Hiçbir askeri darbeyi kabul etmediklerini dile getiren Fornarve, "Hükümetin bu darbe girişimini kullanarak Kürt halkına, siyasi muhaliflere karşı kullanması da kabul edilemez" dedi. 

'TÜRKİYE DEMOKRASİYE TERS ADIMLAR ATIYOR'

Hükümete çağrıda bulunan Fornarve, tüm siyasi tutsakları serbest bırakması gerektiğini ifade ederek, "Açık ki Türkiye demokrasinin tersine adımlar atmaktadır, bunu kabul edilemez buluyorum. Yüzlerce insanı tutuklanmasından sonra artık Türkiye'den demokratik devlet olarak söz edilemez" değerlendirmesinde bulundu. Fornarve, Türkiye ile yapılan "sığınmacı" anlaşmasının feshedilmesini istedi. (HABER MERKEZİ) 

ÖNCEKİ HABER

Kamu çalışanlarına  'FETÖ' operasyonunda 7 tutuklama

SONRAKİ HABER

Kumçatı Belediyesi’ne baskın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...