10 Aralık 2016 00:38

CHP'li Canpolat: ‘Ortak paydada buluşmak gerek’

CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, muhalefetin AKP, MHP tabanıyla ortak paydada mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

Paylaş

Şerif KARATAŞ 
İstanbul

CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, muhalefetin AKP, MHP tabanıyla birlikte ortak paydada laiklik, ve demokrasi talebiyle mücadele etmesi gerektiğine işaret etti. 

Cemal Canpolat hakkında açılan soruşturma ve ülke gündemine dair gazetemize açıklamalarda bulundu. Kürt siyasetçilere yönelik gözaltı ve tutuklamalara ilişkin Canpolat, “Halkın seçtiği belediye başkanlarının, milletvekillerinin tutuklanmasını doğru bulmuyorum. Bölge insanına haksızlıktır. Türkiye’den kopuşunu hızlandıracak bir yaklaşımdır. Seçimle gelen seçimle gitmeli. Varsa bir hatası bunun hesabını halk sormalı” dedi. 

Cemal Canpolat, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun önüne mermi atılması olayıyla ilgili AKP İstanbul İl Başkanlığı’na gerçekleştirilen protesto yürüyüşüyle ilgili olarak hakkında soruşturma açıklamasıyla ilgili  “Faşizm böyle bir şey. 12 Eylül’de böyle oldu. Bu ister askeri darbe olsun ister sivil darbe olsun, böyledir. Soruşturma tam tersine bizim azmimizi daha çok kararlaştırıyor” dedi.  

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ve hükümet üyelerinin son dönemlerde ‘dövizi bozdurun’ çağrılarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Canpolat, “Deveye demişler, boynun niye eğri, devede demiş nerem doğru ki. Fakir fukaranın 50-100 doların bozdurarak memleket düzelmez. Kendi kitlesini kontrol etmek için böyle bir şey yapıyorlar” şeklinde açıkladı. Canpolat, hükümetin uyguladığı iç ve dış politikalar nedeniyle zor günler yaşandığını dile getirdi.  

‘KÜRTLERE SAVAŞ’

7 Haziran’dan sonra Hükümetin Kürtlere savaş başlattığını anlatan Canpolat, “Döverek Kürtleri ıslah etmek istiyor. Kürtler ülkesinde göçebe gibi yaşıyor. Şırnak’ın 75 bin nüfusu vardı. Şimdi 3 bin insan kalmış” dedi. Alevilerin çocuklarına AİHM kararına rağmen hâlâ zorla din dersi verilmeye devam edildiğini anlatan Canpolat, antidemokratik uygulamaların yaşamın bütün alanlarında giderek arttığına dikkat çekti. 

AKP ve MHP’nin üzerinde anlaştıkları anayasa taslağına ve olası referanduma ilişkin de konuşan Canpolat, muhalefettin AKP ve MHP’nin tabanıyla birlikte ortak paydalar etrafında mücadele etmesi gerektiğini söyledi. Canpolat, bu paydaların ise cumhuriyet, laisizm, tam demokrasi ve insan hakları olduğunu belirtti. 

'GERİ ÇEKİLME KARARIMIZ OLMADI'

4 Aralık Kartal mitinginde geri çekilme kararı olmadığını belirten Cemal Canpolat, “Ağzımdan geri çekilelim diye bir cümle çıkmadı. O sağda solda dönen mesajlardan bir tanesini biz atmadık” dedi. Mitingle ilgili daha önceden Haziran Hareketi temsilcileriyle görüşme yaptıklarını, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun bilgisi dahilinde mitingi destekleme ve katılma kararını aldıklarını söyleyen Canpolat, son iki gün kala mitingin programında bir değişiklik bilgisinin kendisine geldiğini belirtti. Canpolat, “Bunun üzerine genel başkanın bilgisi dahilinde mitinge ‘parti olarak konuşmuyoruz, ama destek veriyoruz’ dedik. Her türlü desteği verdik” dedi. Canpolat, “Sorun bunlar değil, sorun buraya yöneten özellikle Haziran Hareketinde arkadaşlarımızın CHP’nin bu büyük desteğini doğru algılayamamaları ve doğru yönetememelerinden kaynaklanıyor” dedi. 

CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı’nın gazetemize verdiği röportajında ‘CHP’nin Kartal mitingine katılmamasını il başkanlığının eksikliği’ eleştirisine ilişkin de Canpolat, “Genel başkanın onayı olmadan genel başkanla karşılıklı bilgi alışverişi yapmadan bu tür kararların alınmayacağını bilebilecek düzeyde olduğunu biliyorum. Son 10-12 aydır Oğuz Kaan Salıcı’nın çok aktif şekilde etkinlikler içerisinde görmüyorum. Görmediği için bu eksiklik bilgisi de bundandır. Kendisi niye katılmamış peki?” dedi.

ÖNCEKİ HABER

‘Müjgan Ekin’i kaybetmeye mi çalışıyorlar?’

SONRAKİ HABER

Papaz 'FETÖ'den tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...