09 Aralık 2016 07:47

Hamburg'da binler AGİT zirvesini protesto etti

Hamburg'da binler, AGİT toplantısını protesto ederek bu toplantının 'Güvenlik değil dünyayı paylaşma zirvesi' olduğunu vurguladı.

Paylaş

Sinan ÖZBOLAT
Hamburg

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısı, 56 ülkenin katılımıyla Almanya’nın Hamburg-Messehalle kentinde düzenlendi.

13 bin polisin görevlendirildiği toplantı için 160 milyon avro harcama yapıldı. Bu harcamaların en az yarısı Hamburg eyalet hükümetinin bütçesinden çıkacak. Toplantı için onlarca TOMA, zırhlı araçlar ve yirminin üzerinde helikopter görevlendirildi. Kentin  abluka altına alınması ise halkın büyük tepkisine yol açtı.

GÜNDEM SURİYE, TÜRKİYE VE UKRAYNA

AGİT dışişleri  bakanları zirvesinin gündemi Suriye, Türkiye, Ukrayna ve "terörizm" tehlikesi oldu.  Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in üstü örtülü eleştirilerine maruz kaldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, üye ülkelerden AGİT’in demokratik ilkelerine sahip çıkmalarını istedi. “Demokrasi, hukuk devleti, insan hakları ve temel özgürlüklere saygı olmaksızın güvenlik de sağlanamayacaktır” diye konuştu.

BİNLERCE KİŞİ YÜRÜDÜ

Öte yandan Hamburg’da AGİT dışişleri bakanları toplantısı binlerce kişi tarafından protesto edildi. Hamburg merkezi tren garının yanında bir araya gelenler şehir merkezine yürüdü. Yürüyüşte özellikle Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu protesto edildi.

DİDF adına konuşan Sedat Kaya, “Bu zirve dünya güvenliği ve barışın sağlanması için yapılmıyor. Öyle olsaydı, dışişleri bakanlarının temsil ettikleri hükümetler onlarca yıl Ortadoğu’da, Afrika’da ve Ukrayna’da savaş sürdürmezlerdi. Kendi ülkelerinin sermayesinin o bölgelerde çıkarları varoldukça, bu savaşlar sürecektir. Ve bundan dolayı bu zirve, güvenliği değil, dünyanın paylaşımının nasıl ilerleyeceğini konuşuyor. Bu paylaşım savaşlarında Almanya hükümeti ve devleti daha da etkili bir rol oynamak istediği için, Alman ordusunun 180 bin olan personel sınırlamasını kaldirmak istiyor. Silahlanmaya 2019 bütçesinden 10 milyar avro daha fazla bütçe ayırmak istiyor. Askeri güçlerini dünyanın her köşesine göndermek istiyorlar. Eyalet Başbakanı Olaf  Scholz güvenliğe çok değer veriyorsa, ilk önce Hamburg limanından tonlarca silah ihraç edilmesini engellesin. Bu suçluların Hamburg‘ta buluşması için  bu kadar ek harcamalar yapılmasın”  dedi.

NAV-DEM adına konuşan Yavuz Fersoğlu ise Türkiye hükümetinin Kürtlere yönelik saldırı ve politikalarına değinerek, HDP eş başkanları ve halkın seçilmiş temsilcilerinin serbest bırakılmasını istedi.

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de hastane bahçesinde donarak öldü

SONRAKİ HABER

Erdal Eren Kocaeli'de anıldı: 'Mücadeleden başka yol yok'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...