07 Aralık 2016 09:06

‘Öğrenciler ve eğitimci değil, AKP sınıfta kaldı’

Eğitim Sen ve CHP Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programının (PISA) sonuçlarını değerlendirdi.

Paylaş

Derya KAYA
Ankara

35 OECD ülkesi ile birlikte 72 ülkenin katıldığı ve geçtiğimiz yıl yapılan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programının (PISA) sonuçları açıklandı. PISA sonuçlarının açıklanmasının ardından Türkiye'nin aldığı olumsuz sonuçlar tartışılıyor. Uluslararası bir öğrenci değerlendirme sınavı olan PISA, OECD tarafından 15 yaş ve üzerindeki öğrencilere test ve anket çalışması şeklinde uygulanan bir sınav. 3 yılda bir yapılan bu sınavda Türkiye'nin 2012 yılında yapılan sonuçlara göre önemli ölçüde sıra kaybı yaşadığı görülüyor.

PISA sonuçlarını Evrensel’e değerlendiren Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, PISA sonuçlarının “eğitime dönük olumsuz müdahalelerin yansıması” diye okunması gerektiğini belirtti. Karaca, Türkiye'den 5895 öğrencinin katıldığı sınavın sonuçlarındaki başarısızlığa dikkat çekerek, “Öğretmenin niteliğini yükseltmek yerine öğretmenlerin sorgusuz sualsiz işlerinden atan, sınavla gelen öğretmenleri görevden alıp torpille öğretmen ataması gerçekleştiren, öğretmen alımlarının mülakat adı altında torpille gerçekleştiren, hizmet içi eğitime yeterli kaynak ayırmayan, eğitimi dinselleştirme müdahalesinde bulunan, laik bilimsel eğitimi düşman safına koyan, okulları dini inanç merkezi haline dönüştürmeyi hedefleyen siyasi anlayışın eğitimi getirdiği noktadır. Suç ne eğitimcilerin ne de çocuklarındır” diye konuştu.

Sorumlunun iktidar ve MEB olduğunu vurgulayan Karaca, OECD ülkeleri içerisinde sondan ikinci olan Türkiye'nin aldığı sonuçların eğitime dönük siyasi müdahalenin sonucu olduğunu söyledi.

'SORUMLU EĞİTİMİ SİYASETİN ARKA BAHÇESİNE GETİRENLER'

PISA sonuçlarını yazılı açıklamayla değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık da, Türkiye'deki 15 yaş grubu öğrencilerin 31.2'sinin matematik, fen bilimleri ve okuma ortalamasının çok düşük düzeyde performans gösterdiğini söyledi. Son 3 yılda Türkiye'nin 10 sıra gerilediğini kaydeden Karabıyık, Türkiye'nin OECD ortalamasının çok altında kaldığını ve fen bilimlerinde 43'ten 52'ye, okumada 41'den 50'ye, matematikten 44'ten 49'a gerilediğini hatırlattı.

Karabıyık, “Bizim çocuklarımız başarısız değil, ancak eğitim sistemindeki yanlışların getirdiği sonuçtur bu. '14 yılda eğitim sistemimiz katledilmiştir' demekte haksız değiliz” dedi. Müfredatıyla, kitaplarıyla, sistemsizliğiyle eğitimin yapboz tahtasına dönüştürüldüğünü dile getiren Karabıyık, Milli Eğitim Bakanlığı'nın politikalarını eleştirdi. Karabıyık, MEB'in eğitimi siyasetin arka bahçesi haline getirdiğini belirterek, “Eğitimi siyasetin aracı olarak gören zihniyetin değiştirilmesi gerek” dedi.

ÖNCEKİ HABER

'Aleviler Diyanet’e hakkını helal etmiyor'

SONRAKİ HABER

IŞİD’de yönetim krizi mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa