28 Mayıs 2012 12:28

Kadın işçiler buluştu

Ankara’daki işçi kadınlar Emek Partisi’nin düzenlediği Kadın İşçi Buluşması’nda bir araya geldi. İKEA, Çankaya Belediyesi, TOGO gibi pek çok işyeri ve OSTİM gibi sanayi bölgelerinden kadın işçiler, hem çalışma koşullarının güçlüklerin, hem de kadın oldukları için yaşadıkları zorl

Kadın işçiler buluştu
Paylaş

Kadın İşçi Buluşması, Elektrik Mühendisleri Odası’nda (EMO) önceki gün yapıldı. Açılışta konuşan Emek Partisi Ankara İl Başkanı İlke Işık Sağdıç, AKP Hükümetinin emek düşmanı politikalarının işçilerin yaşamını her geçen gün zorlaştırdığını söyledi. Sağdıç, “AKP Hükümeti sendikalaştığı için işten atılan işçilerin karşısında patronu savunuyor, düşük ücretle, esnek, güvencesiz çalışmayı uygulamaya çalışıyor. Bu uygulamalar da en çok kadın işçileri etkiliyor” dedi. Başbakan’ın kürtajla ilgili yaptığı açıklamaya da tepki gösteren Sağdıç, “Kaç çocuk doğuracağımıza, doğurup doğurmayacağımıza kendimiz karar vermek istiyoruz. Emeğimiz, bedenimiz ve kimliğimiz üzerinde kimsenin söz hakkı olamaz” dedi.  

TOGO DİRENİŞİ KONUŞULDU

TOGO Ayakkabı fabrikasında sendikalaştıkları için işten atılan ve bir aydır direnişte olan işçilerden Semiha Yılmaz da direnişte yaşadıklarını anlattı. Direnişteki tek kadın işçi olan Yılmaz, 15 yıldır çalıştığı fabrikada her işi yaptığını, fabrikaya verdiği emeklerinin karşılığının ise işten atılmak olduğunu anlattı. Yılmaz, sendikaya üye olduklarını öğrenen patronun kendisine “Neden sendikalaşmayı bize haber vermedin?​” diye baskı uyguladığını anlattı. Emeğine sahip çıkacağını söyleyen Yılmaz, sendikalı olarak işe tekrar dönmeye kararlı olduklarını ifade etti.

‘KADIN İŞÇİLERDEN UMUTLUYUM’

İKEA’da çalışan bir kadın işçi, ağır çalışma koşullarını anlattı. Yeni açılan İKEA mağazasının her köşesinde emeklerinin olduğunu anlatan işçi, bu sırada 3 kadın işçinin hamile olduğunun farkına bile varmadan bebeklerini düşürdüklerini söyledi. Bunun yanı sıra pek çok işçide bel fıtığı ve varisin ortaya çıktığını söyleyen işçi, “Rapor aldığımızda da fişleniyoruz, işten atılmayla tehdit ediliyoruz” dedi. Pek çok kadın işçinin regl dönemlerinin özellikle ilk gününde çalışmakta çok zorlandıklarını ve ağır işlerde çalışan kadınlara bu dönemlerde 1 gün izin verilmesi gerektiğini söyledi. Ağır çalışma koşullarına ve iş yerinde yaşadıkları baskılara karşı sendikalaşma mücadelesi verdiklerini anlatan kadın işçi, “Kadınların sendika ve siyasi partilerde daha fazla söz sahibi olması gerektiğini düşünüyorum. Umutluyum” dedi.

BULUŞMADA SENDİKA VURGUSU

Çankaya Belediyesi’nde temizlik işçisi olarak çalışan kadınlar da etkinlikte söz aldı. Sokakta kar kış demeden her işi yaptıklarını anlatan kadınlar sendikal haklardan yararlanmak istediklerini anlattı. Çankaya Belediyesi’nde bahçıvan olan ve kreşlerde öğretmen olarak çalışan kadınlar da yaşadıkları sorunların benzer olduğunu belirtti. Kreş öğretmenleri, sendikalaştıktan sonra pek çok haklarını daha rahat kullandıklarını anlattı. Buna rağmen hâlâ sorunları olduğunu, bunlar için de eylemler yaptıklarını aktaran öğretmenler, en son yaptıkları eylemden sonra maaşlarının düzenli yatmaya başladığını paylaştı.

ANKET SONUÇLARI PAYLAŞILDI

Kamu hastanelerinde taşeron işçisi olarak çalışan kadınlar, işçilerin farklı şirketlere bağlı olarak çalıştığını, bunun için de sendikalaşmanın zor olduğunu dile getirdi.
Buluşmada Sincan Organize Sanayi Bölgesi ve Balgat’taki tekstil atölyelerinde işçi kadınlarla yapılan anket çalışmalarının sonuçları paylaşıldı. Emek Partisi Sincan İlçe Örgütü tarafından OSB’de yapılan anketlere göre; kadınların sendika hakkında fazla konuşmak istemedikleri, “sendikalaşırsak işten atılırız” çekincesinin olduğu ortaya çıktı. OSB’de örgütlü olan patronların işçiden yana tüm girişimlerin engellenmeye çalıştığı da vurgulandı.
Balgat’taki tekstil atölyelerinde yapılan anketlerin sonuçlarında ise kadınların kendileriyle aynı işi yapan erkek işçilerden daha düşük ücretlerle çalıştıkları ortaya çıktı. Kadınların yüzde 52’sinin asgari ücret alması dikkat çekti. Anketteki “sendika hakkında ne düşünüyorsunuz?​” sorusuna verilen yanıtların tamamı ise “olsa çok iyi olur” şeklinde.

‘BİR ARAYA GELMELİYİZ’

OSTİM’den bir kadın işçi, “Kadınlar hep susuyorlar, kaderlerine razı oluyorlar. Burada bulunduğum için çok memnunun, bir sonrakine daha fazla kadın işçiyi katmak için ben de çalışacağım” diyerek aynı zamanda mahallesinde muhtarlığa aday olduğunu da ifade etti.
İşyerlerinde yapılan çalışmalarda kadın işçilerin özel sorunlarının çoğu zaman görmezden gelindiği, çoğunlukla kadın ve erkek işçilerin yaşadığı ortak sorunlarla ilgili çalışmalar yapıldığı belirtildi ve bu konuda daha fazla çalışma yapılmasına karar verildi. Ayrıca kadınların politikleşmesine çaba harcanması gerektiği vurgulandı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sınavları boykot tartışması

SONRAKİ HABER

Okul mu cezaevi mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...