27 Mayıs 2012 11:23

‘Başbakan’ın açıklamaları kadınlara ve Kürtlere saygısızlıktır’

BAŞBAKANIN “Her kürtaj bir Uludere’dir” açıklamalarına tepki gösteren kadınlar, “Başbakan rahim bekçiliği yapmaktan vazgeçsin, Roboski’nin hesabını versin” dedi.Sosyolog Halide Türkoğlu, Başbakan’ın kadınların kaç çocuk doğuracağına dair yaptığı açıklamalara ve neden olara

‘Başbakan’ın açıklamaları kadınlara ve Kürtlere saygısızlıktır’
Paylaş

BAŞBAKANIN “Her kürtaj bir Uludere’dir” açıklamalarına tepki gösteren kadınlar, “Başbakan rahim bekçiliği yapmaktan vazgeçsin, Roboski’nin hesabını versin” dedi.

Sosyolog Halide Türkoğlu, Başbakan’ın kadınların kaç çocuk doğuracağına dair yaptığı açıklamalara ve neden olarak gösterdiği “Arazimiz çok geniş” söylemlerine dikkat çekerek bunun milliyetçilik duygularından kaynaklandığını dile getirdi. Bunun tamamen nüfus politikaları ve kadını üreme aracı gören bir zihniyetin sonucu olduğunu dile getiren Türkoğlu, kürtaj yapan kadının katil ile özdeşleştirildiğini hatırlattı. Türkoğlu, “Birincisi kürtaj kadının kendi bedeni üzerindeki iradesi demektir. Ve özgürlüğün kadın bedeni üzerindeki temsiliyetidir. Bu temsiliyet konusunda bu iradeyi bir Başbakan, bir koca veya bir din görevlisinin vereceği bir karar değildir” diye konuştu.

ROBOSKİ KATLİAMINA YÜZEYSEL YAKLAŞIM

Başbakan’ın açıklamalarının Türkiye’de egemen diktatoryal zihniyetin kadın bedeni üzerinde yaptığı hesapların bir yansıması olduğunu dile getiren Diyarbakır Belediye Meclis üyesi Şeyda Arslantaş, kadının iradesi dahilinde olan ve uzun bir mücadelenin sonucunda kazanılan böyle bir hakla ilgili Başbakan’ın konuşmasının kadını ne kadar küçük gördüklerinin ifadesinin göstergesi olduğunu belirtti. Sağlık Bakanı’nın sezaryene ilişkin yaklaşımlarını da eleştiren Arslantaş, “Bu açıklamaları Uludere ile açıklaması traji komik bir durumdur. 34 insanın öldürüldüğü bir katliamı bireysel irade dahilinde bilimsel anlamda da geçerliliği olan bir duruma indirgemek Roboski katliamına ne kadar yüzeysel yaklaştıklarını gösteriyor” dedi.

‘BAŞBAKAN RAHİM BEKÇİLİĞİ YAPMAKTAN VAZGEÇSİN’

Diyarbakır İl Genel Meclis Üyesi Semra Azizoğlu bu açıklamanın son derece talihsiz bir açıklama olduğunu belirterek, kadının nasıl bir doğum yapacağına karar vermenin bir erkeğin hakkı olmadığını belirtti. Kadınların böyle bir şeyi kabul etmeyeceklerini ve tepkilerini ortaya koyacaklarını belirten Azizoğlu, bir çocuğu dünyaya getirmenin, büyütmenin kolay olmadığını ifade etti. Kadınların çocukları son derece zor koşullarda büyüttüğünü, emek verdiğini ve bunun için gerekli olan ekonomik koşulların sağlanmasının önemli olduğunu dile getiren Azizoğlu, Roboski katliamı ile yapılan bağlantının da “abuk subuk” olduğunu belirtti. Azizoğlu, “Özellikle kadınların rahim bekçiliğini yapması son derece anormal bir tutum. Bundan vazgeçsin. Roboski katliamının hesabını versin. Başbakan’ı kınıyoruz. Bir evladın yok olmasının annenin canını nasıl yaktığı biliniyor” dedi.
Şırnak Silopi Belediye Meclis üyesi Jiyan Demir de, Başbakan’ın kadınlarla ilgili bu kadar değerlendirme hakkını nereden bulduğunu anlamadıklarını söyledi. Başbakan’ın dünyanın önderliğine soyunduğunu ama diğer taraftan kadınların iradesine karıştığını belirten Demir, bunun Roboski katliamı ile kıyaslanmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti. Demir, “Kadının ve de eşlerin kendi iradeleri dahilinde yine sağlıkla ilgili mecburiyetler de dahil olmak üzere verdiği bir kararın 34 canın göz göre göre öldürülmesi ile özdeşleştirilmesi kabul edilemez. Bu Başbakan’ın bu hükümetin Kürt insanına, kadınlara saygı duymamasının bir ifadesidir” dedi.
(Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Köylerde ÖTV karşıtı kampanya sürüyor

SONRAKİ HABER

Katkı payı varsa şiddet de var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...