01 Aralık 2016 09:36

Mültecisiz, mültecilerin çalışma sorunları konuşuldu

İzmir'de mültecilerin çalışma yaşamına dair sorunlarla ilgili sempozyum düzenlendi. Etkinlikte mülteci işçilere söz hakkı verilmedi.

Paylaş

Mültecilerin çalışma yaşamına dair sorunlarla ilgili düzenlenen sempozyumda konuşan BM temsilcisi Türkiye'nin mülteci politikalarına övgüler düzerken, Çalışma Bakanlığı temsilcileri de kendilerini aklamaya çalıştı. Etkinlikte mülteci işçilere de söz hakkı verilmedi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR) ve Uluslararası Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi, mültecilerin çalışma yaşamına dair bir günlük bir sempozyum düzenledi.

'Ege Bölgesi'ndeki  Geçici Koruma Altındaki Yabancıların Çalışma İzinleri ve İş Piyasısına Erişimleri' başlıkla Efes Oteli'nde gerçekleşen  sempozyuma geniş bir çevreden kesim çağrıldı. Sempozyuma mültecilerle ilgili çalışma yürüten kamu kurumlarının yöneticileri, işveren örgütlerinin temsilcileri, işçi sendikalarının temsilcileri, akademisyenler, hukukçular, mültecilerle ilgili çalışan ulusal ve uluslararası kurumların temsilcileri katıldı.

Sempozyumda ilk olarak konuşan BMMYK Yetkinlik Programları Müdürü Damla Taşkın, Türkiye'nin mülteci politikasının başarılı bir şekilde devam ettiğini vurgulayarak, Suriyeliler geldikten 4 yıl sonra çıkan çalışma izninin başarılı bir adım olduğunu dile getirdi.Türkiye'de çalışma yaşında olan (18-59 yaş) 748 bin erkek, 622 bin kadın toplamda 1 milyon 370 bin yabancı olduğu bilgisini veren Taşkın mültecilerin çalışma yaşamına çözüm olarak girişimcilik kursu, mesleki eğitim verdiklerini ve işverenlerle temas halinde olduklarını dile getirdi.  İşverenlerin en çok tarım, oto sanayi, tekstil gibi sektörlerde mülteci çalıştırma istediklerini de ekledi.

'RAKAM BEKLENENİN ALTINDA'

Daha sonra sunum yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü'nden Uzman Mehmet Doğan da çalışma iznine dair genel bilgilendirme yaptı. Son olarak geçici koruma altındaki yabancılara verilen çalışması izninin 4039'da kaldığını belirtti. Rakamın beklenenin altında kaldığını da ifade eden Doğan zamanla artacağını umduklarını dile getirdi.

BAKANLIĞIN POLİTİKALARI ELEŞTİRİLDİ

Daha sonra söz alan katılımcılar ise Çalışma Bakanlığı'nın mevcut politikalarını eleştirdi. Katılımcılar, denetimlerin eksik kaldığını, kotanın yanlış bir uygulama olduğunu, Suriyeli mültecilerin kayıt dışılığın yoğun olduğu sektörlerde çalıştığını, çalışma koşullarının daha ağır olduğunu ve işverenlerin kayıt dışı çalışmadan memnun olduğunun altını çizdiler. Eleştirilere net bir şekilde cevap veremeyen Doğan ise zamanla koşulların iyileşeceğini söyledi.

'TÜRKİYE'DE KAYIT DIŞI OLAĞAN BİR ŞEY'

İzmir SGK İl Müdürü de Ekrem Gülcemal da sadece tarım ve hayvancılık sektöründe çalışma için valilikten özel izin verildiğini diğer  sektörlerde ise iznin bakanlıktan verildiğini anlattı. Suriyelilerin çalışma iş gücünün mobil ve rağbet gören bir iş gücü olduğunu ifade eden Gülcemal "Kayıt dışı çalıştırmaya uygun bir alan. Kayıt dışı çalıştırmak 30 kat daha fazla masrafı var. Akla yatkın değil ama malesef kayıt dışı çalışma ülkemizde yaygın, olağan gibi gözüküyor. Müdürlük olarak gerekli çalışmaları yapıyoruz. Kayıt dışı çalışmanın engellemenin yolu idari para cezası değil rehberlik. Para cezası ile engellenmiş olsa bugün Türkiye'de kayıt dışı engellenmiş olurdu" dedi.

Sempozyumun konusu olan mülteci işçiler salonda yer almadı. Mülteci işçiler, etkinlikte konuşma yapması için çağrı yapılmadığı gibi salona dinleyeci olarak da davet edilmediler. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kremlin: Erdoğan, 'Esad' sözlerine açıklık getirdi

SONRAKİ HABER

Gazetecileri ve mesleğimizi savunacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...