30 Kasım 2016 17:04

Lojistik Köy Kocaeli’nin Bugünü ve Geleceği

Kocaeli Dayanışma Akademisi’nin düzenlediği derslerin 7’nci haftasında Prof. Dr. Veli Deniz, "Lojistik Köy Kocaeli’nin Bugünü ve Geleceği"ni işledi.

Paylaş

KHK ile Kocaeli Üniversitesi’nden ihraç edilen 19 akademisyenin kurduğu KODA, derslerine devam ediyor. Bu haftanın dersini, "Lojistik Köy Kocaeli’nin Bugünü ve Geleceği" başlığıyla Kimya Mühendisi Prof. Dr. Veli Deniz işledi. Eğitim-Sen Kocaeli Şube binasında düzenlenen derse çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Mühendis olarak herhangi teknolojiye kategorik olarak karşı olmadığını belirterek sözlerine başlayan Veli Deniz, Lojistik Köy'ün ‘taşımacılık’ seçeneklerinden biri olduğunu belirtti. Kocaeli'de 2 bin 500'ün üzerinde irili ufaklı sanayi kuruluşunun olduğunu ifade eden Deniz, artan kapasite, nüfus ve yoğunluk artışlarıyla Kocaeli'nin nasıl bit şehre bürüneceğinin ip uçlarını verdi.

"EKSİKLİKLER PROBLEMLERİ BERABERİNDE GETİRİYOR"

Tarihteki büyük karayolu taşımacılığı kazaları ile ilgili öğrencileriyle hazırladıkları tezleri de paylaşan Deniz, “Karayolunda tehlikeli madde taşımacılığı ile ilgili tarihte ders çıkarmamız gereken müthiş kazalar var. 11 Temmuz 1978’de İspanya’nın Barcelona-Valencia karayolunda bir kampın yakınında meydana gelen kazada 216 kişi hayatını kaybetti. Bir diğer örnek de Çorum’da. 12 Ocak 2011 tarihinde Osmancık yolundan geçen Kocaeli plakalı tankerde şoför uyuyor ve kaza meydana geliyor. Tankerden kimyasal bir madde dökülüyor. İtfaiye yetersizliği, hekimin konuya hakim olmaması vb. eksiklikler  problemleri beraberinde getiriyor” dedi.

"VALİLİKTEN CEVAP ALAMADIK"

Tehlikeli madde hareketinin Marmara Bölgesi’nde çok yoğun olduğunun altını çizen Deniz, itfaiye çalışanlarına yönelik yaptıkları bir ankette İzmit, Derince, Körfez, Kandıra ve Başiskele’de itfaiye çalışanı 104 kişi ile görüştüklerini aktardı. Ülkede tehlikeli maddeyi denetleyen bir organın olmadığını ifade eden Deniz, "Tehlikeli madde hareketi Marmara Bölgesi’nde çok yoğun. Kazaların ise Körfez’in kuzey yakasında yoğunlaştığını gördük. Ülkemizde tehlikeli maddeyi denetleyen bir organ bulunmamaktadır. Hazırladığımız tezle ilgili çözüm önerilerimizi Valiliğe sunduk ancak hiçbir şekilde cevap alamadık” şeklinde konuştu.

"GÜNDE 7 BİN 500'ÜN ÜZERİNDE TIR!"

Türkiye'de bulunan Lojistik Köylere de değinen Deniz, “Kocaeli’de lojistik köy olarak Köseköy seçilmiş. Tüm lojistik şirketleri Köseköy’e geldi. Dolayısıyla İzmit’in doğu bölgesine de yeni bir trafik yükü gelmiş oldu. 2008 itibariyle Körfez limanlarına günde 7 bin 500 TIR girip çıkıyor. Liman kapasiteleri arttığında ise bu sayı 15 bine ulaşacak. Bu da tehlikeyi arttıracak” şeklinde konuştu.

Veli Deniz'in sunumunun ardından soru cevaplar eşliğinde devam eden ders, önümüzdeki 7 Aralık Çarşamba günü Yücel Demirer'in “Esen Rüzgara Göre Taraf Değiştirenlerin Çokluğu Türkiye Siyasetine İlişkin Bize Ne Söyler?” dersinin çağrısıyla sonlandırıldı. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

El Bab’ta çatışma: 5 asker yaralandı

SONRAKİ HABER

Olay yeri tutanağı ihmalleri gözler önüne serdi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...