30 Kasım 2016 11:54

Adana’daki yangına Mersin’den tepki yükseldi: Yeter!

Adana’da 12 kişinin hayatını kaybettiği yurt yangınına Mersin’deki kurum temsilcileri tepki gösterdi.

Paylaş

Turan DAL
Mersin

Adana’da yaşanan yangın faciasının ardından yaşamını yitirenlerin kimlikleri belirlenirken, yangında ortaya çıkan ihmalkarlığın, 12 insanın yaşamına mal olduğunu kaydeden Mersin’deki kurum temsilcileri yaşananlara tepki gösterdi.

CHP Mersin Kadın Kolları Başkanı Pakize Güler: Hükümet ve muhalif tüm merciler tarafından yurtların denetlenmesi gerekmektedir. Maalesef dini vecibelerden kaynaklı bazı zihniyetler, aileleri bu gibi kurumlara çocuklarını göndermeye itmekte. Yoksa hangi aile ortaokul çağında bir çocuğu yatılı okula göndermeyi ister. Maddi imkanları yok diye aileler çocuklarını gönderiyorlar. Bizim bağıra çağıra bahsettiğimiz olaylar maalesef ki tek tek gerçekleşmekte. Ensar Vakfı’ndaki olaylar gerçekleşti. Adıyaman Gerger’de yine buna benzer bir olay gerçekleşti. Şimdi de 12-13 yaşlarındaki kız çocuklarının hem yatılı okulda okutulmaları hem de yapının yangına elverişli olması böyle bir faciaya sebep oldu. O çocuklar gecenin o saatinde oradan neden kaçsın, neden gitsin? Bir görevli tutarsınız, yangın merdiveni ve iniş merdivenini açık tutarsınız. Göz göre göre çocuklarımız orada yandılar.

EMEP Mersin İl Başkanı Cevlihan Sürmeli: AKP’nin, kişi hak ve özgürlüklerinde yarattığı tahribat ayyuka çıkmış durumda. Halktan aldıkları vergi ve gelirler ile hem kendi kasalarına hem de düşüncelerine yatırım yapmaktalar. Yanan yurdun yanı başına, yakın günlerde ihtişamlı müftülük binasının açılışını yapmışlar. Oysaki çocuklarımızı mahkum ettikleri cemaat yurtlarına gerekli kontrolleri yapmış olsalardı, bugün yitirdiğimiz geleceğimiz olan çocuklarımız yaşıyor olacaktı. İktidarın ve onun uzantılarının insan hayatına değer vermedikleri, yaşanan bu olayda açıkça ortadadır. Halkı bu dikkat çekici konularda aydınlatmak görevi elbetteki biz sınıf partisinin öncül görevleri arasındadır. Ölenlere rahmet diliyor ve aileleri başta olmak üzere tüm Türkiye halklarının başı sağ olsun, diyorum

Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Sinan Muşlu: Acı bir olayı yaşamadığımız gün neredeyse sayılıdır. AKP iktidarının bundan dolayı hiç sorumluluk üstlenmemesi yaşananların hesabını verecek bir yönetici bulunamaması ülkemiz ve halkımız açısından büyük bir talihsizliktir. Ülkemizin dört bir yanı tarikat ve cemaat yurtlarıyla sarılmış durumda. Yasalara göre sadece lise ve üstü öğrenciler için yurt açılabilirken, bu tarikatlar ilkokul ortaokul düzeyine kadar yurtlar açmaktadır. Bunun hesabını soran bir Allah’ın kulu olmadığı gibi aksine teşvik edilmektedir. Yoksul insanlarımız da bu yurtlara çocuklarını vermeyi bir kurtuluş olarak görmektedir. Bu yurtların kontrolünü yapmayan bu yurtlara izin veren herkes bu ölümlerden sorumludur.

Şair-Yazar Adil Okay: Çocuklarımız yanarak can verdi. Bu ilk değil daha önce de bir kuran kursunda çıkan yangında 18 çocuğumuz yanarak can vermişti. Ne yaptı iktidar, kader deyip geçti. Bugün de adlarının başında ‘Prof.’ olan milletvekilleri ‘kader’ diyor, yoksul öğrenciler yurtta yanarak ölüyor. Sağ kalanlar da ömür boyu travma ile yaşıyor. O yurtların sahipleri değil ölenler, madenlerin patronları değil, tacizciler tecavüzcüler değil… Onlar rahat yatağında dizi izlerken ya da alem yaparken çocuklar yanıyor. Bir insanın zenginliği birden fazla insanın yoksulluğu, bir ülkenin zenginliği ise birden fazla ülkenin yoksulluğu üzerine inşa edilmiş. Üzgün ve öfkeliyim.

ÖNCEKİ HABER

Kayseri Emek Gençliği: Öğrenciler yurt denetimini ele almalı

SONRAKİ HABER

‘Ölüm yok’ diyen Adana Valisi Adıyaman’dan tanıdık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...