30 Kasım 2016 11:44

Turtta ortaokul öğrencilerinin kalması yasa dışı 

Adana Aladağ’da facianın meydana geldiği yurt binasında ortaokul öğrencilerinin kalması mevzuata göre yasa dışı. 

Paylaş

Adana’nın Aladağ ilçesinde öğrencilerin ölümüyle sonuçlanan yangının meydana geldiği yurtta ortaokul öğrencilerinin kalması yasa dışı. Çünkü mevzuata göre özel yurt sadece lise ve üniversite öğrencileri için açılabilir. Ancak bu Süleymancılar Cemaatine ait olduğu iddia edilen yurtta 12-13 yaşındaki ortaokul öğrencileri kalıyordu. Eğitim Sen, “Öğrencilerin bu yurda yerleştirilmesinin önünü açan herkes bu kitlesel cinayetten sorumludur” dedi. 

Velilerin anlatımına göre 4+4+4 eğitim sistemine geçişle birlikte köy okullarının kapanmasının ardından öğrenciler Aladağ’a gelerek yatılı okumaya başladı. İlçede bulunan Sinanpaşa Yatılı Bölge Ortaokulunun ise yurdu yenisinin yapılacağı belirtilerek yıkıldı. İddiaya göre veliler, ilçedeki bürokratlar ve belediyenin yönlendirmesiyle çocuklarını yangın çıkan yurda kaydettiler. 

‘ORTA OKUL ÖĞRENCİLERİ İÇİN ÖZEL YURT AÇILAMAZ’

Oysa MEB Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği’ne göre, özel yurt sadece lise ve üniversite öğrencileri için açılabilir. Yani mevzuata göre ilkokul ve ortaokula giden çocukların devlet yurtları dışında bir yurtta kalmamaları gerekiyor. İlgili mevzuat da 5661 sayılı yasa, 652 sayılı kanun hükmünde kararname. Burada açık bir şekilde “tüzel kişiler ve şahıslar, ilkokul ve ortaokul seviyesinde yurt açamazlar” diye ifade ediliyor.  

EĞİTİM SEN: CEMAAT YURDUNA MECBUR EDENLER SORUMLU

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Eğitim Sen, “Temel eğitim çağındaki çocuklar için sadece devlet tarafından yurt ya da pansiyon kurulabilmesine rağmen, ortaokul öğrencilerinin bu yurda yerleştirilmesinin önünü açan herkes bu kitlesel cinayetten öncelikli olarak sorumludur. Öğrencilerin eğitim ve barınma hakkı ile ilgili olarak yapması gerekenleri yapmayanlar, barınma sorunu yaşayan öğrencileri çeşitli dini vakıf ve cemaatlerin inisiyatifine mahkum etmiş, gerekli denetimleri yapmayarak böylesine acı bir facianın yaşanmasına neden olmuşlardır” ifadelerini kullandı. 

YASALARA RAĞMEN ÇOK SAYIDA YURT BULUNUYOR 

“Okulları kapandığı için ilçeye gelmek zorunda kalan ve devlete ait yurt olmadığı için dini cemaatlerin yurtlarına yerleşmek zorunda bırakılan öğrencilerin hayatını kaybetmesine neden olanlar ve yurt yangınında ihmali bulunanlar en kısa sürede ortaya çıkarılmalı ve hesap vermelidir” denilen açıklamada, Türkiye’de kimi vakıf ve cemaatlere ait çok sayıda yurt bulunduğuna dikkat çekildi. Bunların büyük bölümünün yasal olmadığı ya da yasal boşluklardan yararlanarak faaliyet yürüttüğü belirtilen açıklamada, şunlar ifade edildi: “Bu üzücü olay ile bir kez daha görülmüştür ki, Hükümetin yurt açığını gidermek, kamusal, parasız ve nitelikli barınma hakkı için politikalar üretmek yerine, cemaat ve özel yurtları teşvik etmesi yaşananların ardındaki siyasi tercihi ve dolayısıyla siyasilerin sorumluluğunu ortaya koymaktadır. Eğitim Sen olarak, böylesine acı bir olayla yaşamını yitiren öğrencilerin ailelerine bir kez daha başsağlığı diliyoruz. Bugüne kadar kamusal, parasız ve nitelikli yurtlar açmak yerine çocukları cemaat yurtlarına mahkum edenlerin ve yurtlarda gerekli denetimleri yapmayarak suç işleyenlerin, bu vahşette ihmali bulunan herkesin hesap vermesini istiyoruz.” (Ankara/EVRENSEL) 
 

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'ın Esad açıklamasına açıklık getirmesi istendi

SONRAKİ HABER

Kayseri Emek Gençliği: Öğrenciler yurt denetimini ele almalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...