Katliam davasında Çitici dinlendi
“HAYATA Dönüş” adı ile yapılan cezaevi katliamı döneminde İstanbul Başsavcısı olan Ferzan Çitici, 12 tutuklu ve hükümlünün yaşamını yitirdiği Bayrampaşa Cezaevi katliamı davasında tanık olarak dinlendi.
Dün 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edilen duruşma dönemin İstanbul Başsavcısı Ferzan Çitici’nin tanık olarak anlatımları ile başladı. Çitici, cezaevinde 19 Aralık operasyonundan 3 ay önce bir açlık grevi başladığını ve bunun ölüm orucuna dönüştüğünü, belirterek o dönem ölüm orucuna girenleri ikna etmek için aydın ve yazarların geldiğini onları ölüm orucundan vazgeçirmeye çalıştığını söyledi. Çitici, operasyonun nedenlerini açıklarken 1997’de Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın, “üçlü protokolüne” dayanılarak bu operasyonun yapıldığını söyledi.
ASKERİ YÖNÜNÜ BİLMİYORDUM
Cezaevi müdürünün kendisine gelerek, hastaların tedavi edilmesi hastaneye yatırılması konusunda olur istediğini aktaran Çitici, “Oluru verdim. Avukatların sorularını yanıtlayan Çitici, “Operasyonun sorumlusu kimdir?” sorusuna, “Hükümetin aldığı kararın İçişleri ve Adalet Bakanlığı müşterek uyguladı” yanıtını verdi.
Çitici, operasyonun yapıldığı gün hazırlık yapıldığını gördüğünü, daha önce bir hazırlık görmediğini, operasyonda insanların öldürüleceğini bilemeyeceğini iddia etti. Duruşmada, operasyonun ardından üç savcının delilleri toplamak için cezaevine gittiği, ancak savcıların cezaevine girmediği, bu şekilde operasyonu yapan kişilerin delilleri toplamış olduğuna dikkat çekti. Çitici, avukatların “19 Aralık’ta göreviniz neydi?” sorusuna, “Başsavcı idim. Operasyonda yargı yoktu” dedi.
ELBİSELER YANMADI VÜCUDUMUZ YANDI
Operasyonda mağdur olan Erol Arıkan, “Başsavcı, hayata dönüş operasyonu diyor. Tedavi olmaları için yapıldı diyor. Ben ayağımdan yaralıydım. Bayrampaşa cezaevi hastanesinde bir ameliyat geçirdim. Cerrahpaşa Hastanesi’ne ameliyat olmak için defalarca kendisine dilekçe yazdım, ama ödenek yok diye dilekçeleri kabul etmiyordu” diye konuştu.
Mağdurlardan Arzu Özdemir de, operasyonu anlatarak kendilerine atılan ne olduklarını bilmediği bir kimyasal nedeni ile elbiselerin ve saçlarının yanmadığını ama vücudun yandığını belirtti. Özdemir, ayrıca kendilerine hiçbir şekilde uyarı yapılmadığını söyledi. Mahkeme heyeti, mağdurlardan tek tek sanıkları teşhis etmesini istedi; fakat mağdurlar, o gün herkesin yüzünde gaz maskesi olduğu için teşhis edemeyeceklerini belirterek, şikayetlerini yineledi.
(İSTANBUL)
Evrensel'i Takip Et