22 Mayıs 2012 17:19

İşçilerin birliği ile haklar kazanıldı

Koray Yetiş

4 yıldır Roteks’te çalışan Cihan Gönül, sendikal örgütlenme mücadelesi başlamadan önce fabrikada işçilerden istenen üretim miktarının çok daha yüksek olduğunu, zorunlu mesailerin yaygın olduğunu, çalışma saatleri içerisinde tuvalet kapılarının kilitli olduğunu, fabrikadaki çalışma koşullarının sıkıyönetim ile idare edildiğini söylüyor. Şimdi mesaiye kalmak isteyip istemediklerinin sorulduğunu ifade eden Gönül, “Ücret ve sosyal haklarımızda ise ciddi diyebileceğimiz bir yükselme var. Bizden üretmemiz istenen sayılar ise daha insani” diyerek özetliyor çalışma hayatlarındaki değişikliği. Sendikalı olmalarının Organize Sanayi’deki diğer tekstil fabrikalarına da olumlu yansıdığını dile getiren Gönül, “Akar, Spot, Ezgi tekstilde maaşların yükseltildiğini duyuyoruz. Çünkü onların patronları, ‘ya işçiler sendikaya giderse’ diye düşünüyorlar” diyor.

İŞE MUTLU GELİYORUZ

2000 yılında Roteks’te işe başladığını belirten Mahmut Kaygısız, ilk senelerde maaş ile sosyal hakların piyasanın üstünde olduğunu ifade ediyor. O dönemler Hugo Boss’dan sonra en iyi koşullara sahip tekstil fabrikasının Roteks olduğunu belirten Kaygısız, “Yönetimin değişmesi ile beraber yılda 1 maaş olan ikramiyemiz kaldırıldı. 2003-2004 krizi bahane edilerek pazar çift yevmiye olan mesai ücretlerimiz ile beraber bütün haklarımız kaldırıldı, 2 sene yüzde 0 zam ile çalıştık. Arkadaşlarımın sendikalaşmaya çalıştıklarını duyunca üye oldum çünkü ücret ve sosyal haklardan öte işçilerin sendikalı olması gerektiğine inanıyorum. Sendikalaşma mücadelesi başlayalı beri fabrikamızda pek çok şey iyi yönde değişti. Artık mesailerde gelip soruyorlar bize, ‘kalmak ister misin’ diye. İnsan olduğumuzu anlamaya başladılar. Sendika ile beraber ücret ve mesai ücretleri ise beklentimiz düzeyinde. Artık işe gelirken mutlu bir şekilde geliyoruz bu hem bizim çalışmalarımızın kaliteli olmasına hem de daha iyi iş çıkarmamıza yol açacak” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)


HUGO BOSS İŞÇİLERİ ROTEKS’E GİRDİ

Faruk Aksoy (TEKSİF İzmir İl Temsilcisi): Organize sanayide Roteks’te örgütlenmenin diğer tekstil fabrikaları ile karşılaştırınca daha önemli olduğunu düşünüyoruz. Sektörde lider olan ve organizede pek çok irili ufaklı tekstile iş veren bir firma. Roteks işçileri ilk sendikamıza geldiklerinde onlarla beraber sadece, “Roteks’i nasıl sendikalı yaparız” demedik, “Tüm organizedeki tekstil işçilerini nasıl sendikalı yaparız” diye konuştuk. Afyon Hera Tekstil’de başlayan süreç Roteks’te başlayan çalışmamızı hızlandıran bir etken oldu. “Sendikaya üye olursak organizede 5 yıl iş bulamayız” diyen işçileri evinde kahvesinde ikna ederek üye yaptık. Yetkiye itiraz eden yönetimi ise işçilerin birlik ve beraberliği ile aştık. Sözleşme sürecini olabildiğince şeffaf götürdük. Önemli olan ikinci bir madde ise Hugo Boss’da sendikalaştıkları için işten atılan arkadaşlarımızın Roteks’te işe başlamasıdır. Sözleşme yılda iki maaş ikramiye, doğum-ölüm-düğün parası, çocuk yardımı, eğitim yardımı, mesai ücretlerine yüzde 60 zam gibi maddelerden oluşuyor. Sözleşmeden memnunuz.

Evrensel'i Takip Et