19 Ekim 2016 13:17

Evrensel muhabirlerinin 15 yıla kadar hapsi isteniyor

16 günlük gözaltının ardından tutuklanan Evrensel Muhabiri Cemil Uğur ile tutuksuz yargılanan Halil İbrahim Polat’ın 15 yıla kadar hapsi isteniyor. 

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

Evrensel Muhabirleri Cemil Uğur ve Halil İbrahim Polat,  23 Ağustos 2016’da Mersin’in Akdeniz İlçesi Çay Mahallesindeki Ahmet Kaya parkında tecride karşı yapılan basın açıklamasını takip ederken gözaltına alınmıştı. 16 günlük gözaltının ardından adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakılan Cemil Uğur hakkında, savcılığın itirazı üzerine yakalama kararı çıkarılmıştı.
Mersin 1. Sulh Ceza Hakimliğinin kararı ile 6 Ekim’de tutuklanan Uğur, "örgüte üye olmak" ve "örgüt propagandası" suçlamalarıyla tutuklanmıştı. Savcının itirazıyla bir kez daha gözaltına alınan Halil İbrahim Polat ise yurt dışına çıkma yasağı ve adli kontrol uygulamasıyla çıkarıldığı mahkemece serbest bırakılmıştı. 

FACEBOOK PAYLAŞIMLARI DELİL SAYILDI

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma” ve “Terör Örgütü Propagandası Yapmak” iddialarıyla suçlanan Evrensel Muhabiri Cemil Uğur’un Facebook paylaşımları ile evindeki arama sırasında çıkan, gazetecilik faaliyetleri sırasında takip ettiği TUHAD-FED imzalı basın açıklaması delil olarak sunuldu. Muhabirlerimiz hakkında çıkan arama ve el koyma kararı, yakalama ve gözaltına alma tutanağı, üst arama tutanakları, ifadeleri, nüfus ve sabıka kayıtları da dosyaya giren deliller arasında. 
İddianamede Evrensel.net sitesi için de, “17.02.2015 günü, PKK/KCK terör örgütü güdümünde faaliyet yürüten https://www.evrensel.net/haber/105130/kalkan-hdp-yetmez-odp-emep-tkpye-de-sorumluluk-duşuyor isimli internet sitesinde “Kalkan: HDP yetmez ÖDP, EMEP, TKP'ye de sorumluluk düşüyor” başlığı ve devamındaki haber içeriği ile örgütlerin tek çatı altında birleşerek eylem birlikteliği yapmaları yönünde talimatların yer aldığı görülmektedir” şeklinde ifade kullanıldı.
İddianamenin değerlendirme kısmında, “Ele geçen malzemeler ve dokümanlar, Facebook incelemeleri, Yargıtay 9. Ceza dairesine ait kararları, TUHAD-FED isimli dernek bildirisi, savunmalar ve tüm dosya kapsamında bulunan deliller birlikte değerlendirildiğinde yukarıda açık kimlik bilgileri yazılı bulunan şüpheliler Halil İbrahim POLAT ve Cemil UĞUR'un ayrı ayrı terör örgütüne üye olma ve örgütün propagandasını yapmak suçlarını işledikleri ve haklarında kamu davası açılması için yeterli ve somut delile ulaşıldığı anlaşılmakla” denildi.

EVRENSEL MUHABİRİ OLUP OLMADIKLARI EMNİYETTEN SORULDU

Öte yandan Mersin 2. Ağır ceza Mahkemesi, gözaltına alındıkları sırada üzerlerinden çıkan kurum kartları, fotoğraf makinası ve kameraya rağmen muhabirlerimiz Uğur ve Polat’ın Evrensel Muhabiri olup olmadığı hususunun araştırılması için emniyete yazı yazdı. 16 gün süren gözaltı süreci boyunca muhabirlerimize ulusal ve uluslararası birçok basın kurumu tarafından sahip çıkılmış ve serbest bırakılmaları yönünde sosyal medya üzerinden kampanyalar yürütülmüştü. 

Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Ünsal Demirci tarafından hazırlanan iddianameyi kabul eden Mersin 2. Ağır ceza Mahkemesi duruşma için 13 Aralık’a gün verdi. 

ÖNCEKİ HABER

Ankara Öykü Günleri Derneği ‘Buraya kadar’ dedi

SONRAKİ HABER

Dersimde sürgünler protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...