29 Eylül 2016 18:05

Darülbedayi eksik kadroyla 'Perde' diyecek

5 Ekim’de yeni sezona başlayacak olan İstanbul Şehir Tiyatroları, atılan oyuncuların işe iadeleri yapılmadığı için eksik kadroyla perde açacak.

Paylaş

İstanbul Şehir Tiyatroları bugün yapılan basın toplantısıyla yeni sezon repertuvarını açıkladı. 6’sı yeni 12 oyunla perdelerini açacak olan Şehir Tiyatroları geçen sezondan 9’u sözleşmeli 5’i ise kadrolu olmak üzere 14 tiyatro sanatçısı eksik başlayacak sezona.

Bu sabah yapılan basın toplantısında yeni sezon repertuvarına dair bilgiler aktaran Süha Uygur’a atılan oyuncuların işe iade taleplerini hatırlattık ve tiyatrocuların bu sezonda yer alıp alamayacağının bilgisini sorduk. Süha Uygur, işten çıkartılan 20 sanatçının 11’inin işlerine geri dönmesine çok sevindiğini ve kalan oyuncuların da sahnelerine geri döneceği beklentisinin yüksek olduğunu söyledi. Soruşturmaların bir an evvel biteceğini umduğunu dile getiren Uygur, bu süreçte atılan oyuncuların oynadıkları oyunlara onların yerine başka oyuncu alımının yapılıp yapılmayacağına dair sorumuzu “İşten çıkartılan oyuncuların yerine başka kişilerin işe alınması mümkün değildir” diyerek cevapladı.

İstanbul Şehir Tiyatrolarında 15 Temmuz darbe girişiminden sonra başlatılan OHAL soruşturmalarında Mahberi Mertoğlu, İrem Arslan, Arda Aydın ve Yönetmen Ragıp Yavuz açığa alınmış, ardından da taşerona bağlı 20 sözleşmeli oyuncu sezona birkaç ay kala ‘performansı düşük’ iddiasıyla işten atılmıştı. Açığa alınan Ragıp Yavuz yakın bir zamanda sosyal medyadaki paylaşımlarıyla, Şehir Tiyatrolarını “siyasi ve ideolojik çekişme ve çatışmaların odağı haline getirmek” suçlamasıyla memuriyetten çıkarıldı.
Taşerona bağlı oyuncular üç aydır çeşitli yöntemlerle neden atıldıklarını öğrenmeye çalıştılar, sosyal medya üzerinden her gün sürdürülen dayanışma kampanyalarıyla bu süreci ilerlettiler. Oyuncuların işten atılmalarına tepkiler büyüyünce arlarından 11 oyuncu geri alındı, şu anda alınan oyucular ekim ayında perdelerini açacak olan Şehir Tiyatrolarında provalarını sürdürüyor. Kalan oyuncular ise hâlâ neden atıldıklarını bilmiyor, belediye de dahil olmak üzere konunun muhatabı olan hiçbir makamdan yaşanan sürecin nasıl ilerleyeceğine dair bilgi alamıyor.

PERDELER 5 EKİM’DE AÇILACAK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları 2016-2017 sezonuna 6’sı yeni 12 oyunla başlıyor. 5 Ekim’de perdelerini açan Şehir Tiyatroları, On İki Öfkeli Adam, Fehim Paşa Konağı, Cyrano De Bergerac, Sirke Tadında Böğürtlen Reçeli, 12. Gece, Vakti Geldi adlı oyunların yanı sıra Saadet Hanım, Yangın Yerinde Orkideler, Martı, Şahane Züğürtler, Aldatma ve Hisse-i Şayia adlı yeni oyunlarını seyirciyle buluşturuyor. Ahmet Levent Pala’nın yazdığı Saadet Hanım, Tolga Yeter rejisiyle 5-8 ve 12-15 Ekim’de Kadıköy Haldun Taner Sahnesinde seyirciyle buluşacak. Mehmet Baydur’un yazdığı Hülya Karakaş’ın yönettiği Yangın Yerinde Orkideler, 5-8 ve 12-15 Ekim 2016 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesinde sahnelenecek.

Anton Çehov’un yazdığı ve Yıldırım Fikret Urağ rejisiyle Şehir Tiyatrolarında seyirciyle buluşacak olan Martı, 6-8 ve 13-15 Ekim arasında Ümraniye Sahnesinde olacak. Jacques Deval’in yazdığı, Haldun Dormen’in yönettiği Şahane Züğürtler, 13-15 Ekim arasında Kağıthane Sadabad Sahnesinde görülebilecek. Çağdaş İngiliz tiyatrosunun en önemli yazarlarından Harold Pinter’in yazdığı Aldatma ise Ahmet Levendoğlu rejisiyle 19-22 ve 26-29 Ekim arasında Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesinde seyirci karşısına çıkacak. Hisse-İ Şayia (Bir Evlilik Komedisi) ise Tarık Şerbetçioğlu’nun yönetiminde 26-29 Ekim arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesinde perde diyecek. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dünyanın ekoloji filmleri Bozcaada’da

SONRAKİ HABER

Donbass'ta bir mini hayalet şehir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...