22 Eylül 2016 21:15

Hrant Dink ödülleri adil eğitim ve barışa verildi

Uluslararası Hrant Dink Ödülü Diyarbakır Barosu ve Theresa Kaçindamoto’nun oldu. 

Paylaş

Ezgi GÖRGÜ
İstanbul

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni iken öldürülen Gazeteci Hrant Dink anısına doğumgününde verilen Uluslararası Hrant Dink Ödülü sekizinci kez sahiplerini buldu. Yaşasaydı 62 yaşında olacak Hrant Dink’in Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen törende ödüller Diyarbakır Barosu’na ve Malawi’de kız çocuklarının eğitimi için çalışan kabile reisi Theresa Kachindamoto’ya verildi.

Gecenin sunuculuğunu Ece Dizdar’ın yaptığı törende açılış konuşmasını ödül komitesi başkanı Ahmet İnsel yaptı. İnsel, son dönemde Türkiye'de yaşanan hak ihlallerine değindi, Türkiye’nin en uzun süren sivil direnişinin devam ettiğini olan ve 600 haftadır mücadelelerini sürdürdüğünü belireterek Cumartesi Anneleri'ne atıfta bulundu.

Çok sayıda konuğun katıldığı tören Mehmet Erdem kısa bir dinletisiyle başladı, Erdem Hayat Bu şarkısını seslendirdi. 
Ödüller sahiplerine verilmeden önce Işıklar başlığı altında dünyanın dört bir yanında ve Türkiye’deki kişi ve kurumların olduğu çeşitli inisiyatifler ve toplulukların selamlandığı bir video gösterildi. Videoda İzmir’deki mültecilerle dayanaışma amaçlayan ve sağlık hakkına erişim için büyük çaba gösteren Halkların Köprüsü Derneği’ne, İsrail’de Arap ve Yahudi kadınlardan oluşan Rana Korosu’na, Beyaz Şov’a bağlanarak “İnsanlar, çocuklar ölmesin, anneler ağlamasın” diyerek bölgede yaşananlara dikkat çeken Ayşe öğretmene, Irak’ta IŞİD’in kaçırdığı Ezidi kadınları kurtarmaya çalışan Amina Said ve Khalil Hasan çiftine, Amasya’da hakları için direnen Yeni Çeltek Maden Ocağı işçilerine, Çin’de köpekleri korumak için tüm mal varlığını harcayarak bir mezbahayı köpek kurtarma merkezine dönüştüren Wang Yan’a, barış çağrısını bir kez daha yineleyen Barış İçin Akademisyenler’e, bölgede yaşanan hak ihlallerine ve bölgede gazetecilik yapan gazetecilerle dayanışmak için kurulan Haber Nöbeti’ne yer verildi.

( Theresa Kaçindamoto)

Ayrıca sınırı yüzerek geçen Yusra Mardini, Gazze’de ilk bale okulunu kuran öğretmen Tamara, İspanya Badalona’da ilk eşcinsel nikahını kıyan Fatima Talep, Gambiya’da kadın sünnetinin engellenmesi için çalışan Gambiya’daki Kadınlar İnsiyatifi, Ölüm değil yaşam sloganıyla yürüyen Barışa Yürüyorum İnisiyatifi, cinsiyetçi politikalarla oyuncakların satılmasını engellemeye çalışan Oyuncaklar Oyuncak Kalsın örgütü, İzmir’de çalıştığı okul müdürünün okuldaki 6 kız öğrenciyi istismar etmesini ortaya çıkaran öğretmen Saadet Özkan, mevsimlik sebze yetiştiren ve hasatları Mezitli Belediyesi aşevine bağışlayan Salman Kalender, Ramazan Gedik ve Turabi Fidan, Hırvatistan-Slovenya sınırında buluşup tel örgülere karşı çıkmak için teli file yapıp voleybol maçı yapanlar, Kamboçya’ya taşınıp başkentte aşevi açan ve barakalarda yaşayanlara gıda yardımı yapan Türkiyeli yardımsever Aynebilim, öğrenci ve öğretmenlerin işaret dilini öğrenmeleri için önayak olan Bosna Hersekli öğretmen Sanela Ljumanovic, 15 Temmuz darbe girişimine karşı eşinin hafriyat kamyonunu alıp komşusu Sema Tutar’la tankların önüne çıkan Şerife Boz ve 15 Temmuz darbe girişiminde siyasi parti, din, dil gözetmeksizin darbe karşıtı ve demokrasiden yana tavır alanlar selamlandı.

Bajar grubu ve İstanbul Oryantal Mozaik Korosu’nun sahneye çıktığı gecede önce Bajar Ermenice, Kürtçe ve Türkçe şarkılar söylerken, koro da Arapça sakılar seslendirdi. En sonunda Mehmet Erdem de sahneye geldi, üç ekip birlikte bir şarkı söyledi. 

Ödül jürisinde bu yıl Samar Badawi, KAOS GL, Atom Egoyan, Etienne Balibar, Christophe Deloire, Michel Marian, Murathan Mungan, Şirin Tekeli ve Rakel Dink yer alırken, Uluslar arası Hrant Dink Ödülü ülkesi Malawi’de kız çocuklarının erken yaşta evlenmelerini önleyerek okula gidebilmeleri için çalışan kadın kabile reisi Theresa Kachindamoto ve Diyarbakır Barosu aldı, ödülü Rakel Dink ile Murathan Mungan Baro adına Ahmet Özmen’e takdim etti. Ödülün verilmesi sırasında, geçen yıl 28 Kasım’da Diyarbakır’da vurularak öldürülen ve hala faili meçhul olarak kalan Tahir Elçi’ye dair hazırlanan video izlendi, bu sırada salonda büyük alkış koptu. Avukat Ahmet Özmen, ödül töreninden sonra yapılan basın toplantısında Tahir Elçi’nin ölümüyle ilgili soruşturmanın ilerlemediğini, kendilerine bilgi verilmediğini, bunun için yaptıkları eylemlerin de devam edeceğini belirtti. 

Salonun dolu olduğu gözlenen törene gazeteciler, yazarlar, sanatçılar, milletvekilleri çevresinden çeşitli isimler katıldı. Törende Ermenistan milletvekili Aragats Akhoyan, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Masis Kürkçügil, Oyuncu Songül Öden, Aslı Erdoğan'ın annesi Mine Aydostlu, Hasan Cemal, Akın Birdal, Esra Mungan, Türkan Elçi gibi çok sayıda isim vardı. Tören internet üzerinden de canlı olarak yayınlandı.

Rakel Dink ve Murathan Mungan, ödülü Diyarbakır Barosu adına Ahmet Özmen’e takdim etti.

ÖNCEKİ HABER

Başbakan mırıldan derse sokaktaki tekmeyi hak görür

SONRAKİ HABER

40 ilin Emniyet müdürü değişecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...