21 Eylül 2016 08:24

Dündar ve Gül'ün yargılandığı dava 16 Kasım'a ertelendi

Can Dündar-Erdem Gül davası, Enis Berberoğlu dosyasıyla birleştirildi. Dava, 16 Kasım'a ertelendi.

Paylaş

Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül, mühimmat yüklü MİT TIR’ları haberlerine ilişkin mâhkumiyet kararı veren mahkemenin dosyadan ayrılmasına hükmettiği “silahlı terör örgütüne, üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım” davası kapsamında bugün yeniden hakim karşısına çıktı. Almanya'da bulunan ve OHAL sona erene kadar ülkeye dönmeyeceğini açıklayan Cumhuriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar duruşmaya katılmadı. 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma gizlilik kararı nedeniyle kapalı yapıldı. Can Dündar - Erdem Gül davası, Enis Berberoğlu dosyasıyla birleştirildi. Gizlilik kararınının devamına karar verilerek dava, 16 Kasım'a ertelendi.

Duruşmadan sonra  adliye önünde açıklama yapan Erdem Gül, "CHP Milletvekili Enes berberoğlu  hakkında iddianame düzenlenmişti. Onun davayla bizimkini birleştirdiler. Yargılama 16 Kasım'da devam edecek. Ne derlerse desinler gazeteciliği yargılayamazlar" dedi.

CHP Milletvekil  Enes Berberoğlu, "Türkiye de hukuk olsa devlet olsa umutlu olacağız ama ikisi de kalmadı. Elinde bir delil olmadan doğru bir haber yüzünden iki gazeteci adliye sarayında yargılanıyor. Bu sarayın sadece adı adliyedir. Dolayısıyla ben 16 Kasımda geleceğim suçlamaların ne kadar yersiz olduğunu buradaki hakime anlatacağım. Bu benden çok sizlerin davası. Basın özgürlüğü davasıdır" diye konuştu. 'Para sıfırlama ile suçlanmıyorum, devleti terör örgütüne teslim etmek yok, memleketi uçurumun kenarına getirmek yok' diyen Berberoğlu, " Bir tane doğru haber yüzünden beni içeri atmaya çalışıyorlar. Haber kaynağı benmişim gibi. Ne mutlu bana " dedi.

DURUŞMA ÖNCESİ DESTEK AÇIKLAMASI

Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda bulunan 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma öncesi, destek için adliyede bulunanların arasında CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Barış Yarkadaş ve Utku Çakırözer, TGS Genel Başkanı Uğur Güç, TGS İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş, DİSK Basın İş Başkanı Faruk Eren, Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) ve Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) adına Barry White ve Mehmet Köksal, TGC Başkanı Turgay Olcayto, Gazeteci Hasan Cemal de vardı.

Duruşma öncesi adliye önünde açıklama yapan Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül, "Biz OHAL altında yaşıyoruz ama bizim davamız OHAL'den önceydi. Türkiye'de basın ifade özgürlüğü ve gazetecilerin adliye mesaileri bir süre önce başlamıştı ve bugün daha da sıkılaşarak devam ediyor. Bizim bugünkü dava üzerinde söylersem adına ne denirse densin bu bir gazetecilik davasıdır, gazeteciliğin yargılanmasıdır. Bugün bir sürü gazeteci burada yargılanıyor bunların son bulması gerekir. Gazeteciler  bir an önce adliyeden, gözaltından, hapishanelerden çıkarılıp kendi işlerini yapmalıdırlar. Gazeteciler artık haber olmamalı haber yapmalıdırlar" dedi.

GAZETECİLER İÇİN ADLİYE SEZONU AÇILDI

DİSK Basın İş Başkanı Faruk Eren, "Dün kapatılan Özgür Gündem'le dayanışma için bir günlük yayın yönetmenliği yapan arkadaşlarımız yargılandı. Bugün Erdem Gül yargılanıyor. Özgür Gündem'de yayın yönetmenliği yapmış arkadaşımız ifade verecek. OdaTV davası var, gazeteciler yargılanıyor. Aynı zamanda Mehmet ve Ahmet Altan'ın gelmesi bekleniyor. Bugun adliyede çok sayıda gazeteci yargılanacak. Yarın da böyle olacak. Basın ve ifade özgürlüğü için burada olmaya devam edeceğiz. Umarım bir gün sadece buraya haber yapmaya geliriz" dedi.

Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) ve Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) adına Barry White, dayanışma mesajlarını iletti. White, "Yargılanan meslektaşlarımızla beraberiz.  Burada sadece gazetecilik yargılanmıyor, basın özgürlüğü de yargılanıyor. Biz buraya bundan sonra gazeteciler serbest bırakılsın, yargılanmasın, tutuklanmasın diye değil kutlama yapmak için gelmek istiyoruz" diye konuştu.

TGS Genel Başkanı Uğur Güç, "Yüzlerce gazeteci cezaevinde, yüzlerce gazeteci yargılanıyor. Adli dönemin açılması ile birlikte gazeteciler için de adliye sezonu açılmış oldu. Bugün bir sürü gazetecinin burada davası var. Basın meslek örgütleri olarak buradayız, halkın haber alma hakkını savunmaya devam edeceğiz" dedi.

TGC Genel Başkanı Turgay Olcayto, "Türkiye'de gazetecilerin tutuklanması, yargılanması bir türlü bitmiyor. Biz ısrarla diyoruz gazetecilik suç değildir. Gazetecilik aynı zamanda halkın haber almasını sağlar bunlara özgürlük verilmelidir. OHAL'de  bu durum daha da arttı" dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Milli mutabakat ittifakıyla AKP çözüm sürecini başlatamaz'

SONRAKİ HABER

Müslim: Hedefimiz birleşik, demokratik Suriye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...