19 Eylül 2016 12:20

Eğitim Sen: Asıl ders okul önlerinde verilecek

Hükümetin on binlerce öğretmeni ihraç etmesi ve açığa almasıyla birlikte bu yıl 1 milyonu aşkın öğrenci okula öğretmensiz başladı.

Paylaş

Hükümetin on binlerce öğretmeni ihraç etmesi ve açığa almasıyla birlikte bu yıl 1 milyonu aşkın öğrenci okula öğretmensiz başladı. Eğitim Sen yaptığı açıklamayla yeni eğitim ve öğretim yılının ilk haftasını mücadele haftası ilan etti ve programını açıkladı.

Öğretmenlerin okullarında velilerle buluşarak neden açığa alındıklarını anlatacaklarını belirten Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, mücadele programlarını direniş, dayanışma ve diplomasi olarak ifade etti.

Yeni eğitim ve öğretim yılının sorunlarına ilişkin Eğitim Sen Genel Merkezi bugün basın toplantısı düzenledi. Mülkiyeliler Birliğinde gerçekleşen toplantıda konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra darbecilerle hesaplaşma adına başlatılan ihraçlar ve açığa almaların çoğu Eğitim Sen üyesi 11 bin 301 öğretmenin açığa alınmasıyla farklı bir boyuta taşındığını söyledi. Hükümetin eğitim emekçilerinin sendikal örgütlülüğüne, özellikle iş güvencesine yönelik adımlarının saldırıların asıl nedenini ortaya koyduğunu belirten Karaca, öğretmen alımlarının bundan sonra sözleşmeli olarak ve sözlü sınav üzerinden yapılacağına da dikkat çekti. Bunun kamuda temel istihdam biçiminin sözleşmeli, güvencesiz, istihdam olacağını gösterdiğini dile getiren Karaca, yıllardır güvencesiz istihdama karşı mücadele eden eğitim emekçilerinin tamamen sendikal nedenlerle açığa alındığını, asıl amacın iş güvencesinin tamamen ortadan kaldırılmasına karşı örgütlü mücadeleyi zayıflatmak olduğunu vurguladı.

İMAM HATİP FIRSATÇILIĞI

Hükümetin yaşananlardan ders almadığını dile getiren Karaca, “15 Temmuz darbe girişimi sonrasında geçmişte beraber yürüdüğü bir cemaati tasfiye ederken, onların yerine başka cemaatleri ikame ederek yeni darbe girişimlerine zemin hazırlamaktadır. En fazla kontenjan açığı imam hatiplerde olmasına rağmen, darbe girişimi sonrasında el konulan okulların önemli bir bölümünün imam hatiplere çevrilmesi, velilerin çocuklarını imam hatiplere göndermesi için kampanyalar yapılması, son olarak Suriyeli sığınmacıların imam hatip okullarına yönlendirilmesi için çalışmalar yapılması darbe fırsatçılığının başka bir yönünü göstermektedir” diye konuştu.

BU EĞİTİMİN ÇOCUKLARIMIZA VERECEK BİR ŞEYİ YOK

Eğitim biliminin temel ilkelerinden olan ana dilinde eğitim hakkının yıllardır reddedilmesinin acısını öğretmenlerin ve Türkçe bilmeden okula başlayan çocukların çektiğini kaydeden Karaca, okula yeni başlayan çocuklar açısından temel ihtiyaç olan ana dilde eğitim sorununun çözülmesinin hem eğitim sistemini hem de Türkçe bilmeyen öğrencileri rahatlatacağını söyledi. Karaca, “Bireycilikle, milliyetçilikle, dini değerler ve rekabet ile yoğrulmuş, bilimsel, sanatsal, estetik yönden sığ büyük ölçüde dini kural ve referanslara dayanan bir dilin kullanıldığı, resmi dil dışındaki yerel dillerin kültürlerin yok sayıldığı ya da dışlandığı bir eğitim müfredatının çocuklarımıza verebileceği bir şey yoktur. Laik-bilimsel eğitimin temel işlevi bireylerin kendilerini çocuk yaşlardan itibaren özgürce gerçekleştirmelerine yardım etmektir” dedi.

3D PROGRAMI: DİRENİŞ, DAYANIŞMA, DİPLOMASİ

Karaca, açığa almalara karşı her alanda mücadele edeceklerini belirterek, mücadele planlarını “3D” olarak formüle ettiklerini açıkladı. Direniş, dayanışma ve diplomasi alanlarında yapacaklarını paylaşan Karaca, örgütlü mücadeleyle direneceklerini, açığa alınan öğretmenlerle maddi ve manevi olarak dayanışmayı büyüteceklerini, diplomasi alanında da hükümet ve siyasi çevrelerle görüşmelerini sürdüreceklerini dile getirdi. Okulların açıldığı hafta boyunca ülkenin her yerinde eylemler ve buluşmalar gerçekleştireceklerini kaydeden Karaca, “Bir hafta boyunca kokart takma eylemi yapacağız. Bugün (pazartesi) açığa alınan arkadaşlarımız okullarına giderek velilerle buluşacaklar. Hangi gerekçelerle ve nasıl haksız, hukuksuz bir şekilde açığa alındıklarını velilere anlatacaklar. Çarşamba günü başta açığa alınan arkadaşlarımızın çok olduğu yer olmak üzere okullarımız önünde basın açıklamaları yapacağız. Cuma günü de il milli eğitim müdürlükleri önünde ve kent meydanlarında eylemler yapacağız” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kayyım birçok ilde protesto edildi

SONRAKİ HABER

Hatay’da veliler öğretmenlerini geri istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...