19 Eylül 2016 11:34

Gök: OHAL KHK’larını AYM’ye cuma günü götürebiliriz !

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, “Olağanüstü hal döneminde çıkan Kanun Hükmünde Kararnameleri cuma günü itibarıyla ilk başvurumuzu yapacağımızı düşünüyorum” dedi.

‘SANIRIM BU CUMA GÜNÜ İTİBARIYLA İLK BAŞVURUMUZU YAPACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM’

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, ANKA’nın sorularını yanıtladı. Gök, şöyle dedi:

“Bu çıkan Kanun Hükmünde Kararnameler olağanüstü hal döneminde çıkan Kanun Hükmünde Kararnameler olağanüstü halin alınış nedeni, konusu, amacı ve süresini aşan mahiyeti taşıyor büyük bir çoğunlukla. Dolayısıyla olağanüstü hal döneminin ilgilendiren boyutları dışındaki kısımları Anayasa Mahkemesine götürme  çalışmalarımız sürüyor. Bu tabii bir kapsamlı çalışmayı gerektiriyor. Sanırım bu Cuma günü itibarıyla ilk başvurumuzu yapacağımızı düşünüyorum. Planlamamızı ona göre  yapıyoruz.

‘OLAĞANÜSTÜ HAL KARARNAMELERİNİ AMACINDAN SAPTIRIYOR’

Olağanüstü halin amacı, kapsamı, süresi ve niteliği dışındaki bölümlerini hukuk devleti ilkesi çerçevesinde ve bir an önce olağan döneme dönmek çabalarını sürdürmek niyetiyle CHP hukuk devletine olan saygısından ötürü götürüyor.

İktidar partisi aslında olağanüstü hal ilan ederken biz olağanüstü hale karşı çıktık, biz olağan dönemde FETÖ ile mücadelede en etkin mücadeleyi verme konusunda hükümete desteğimizi ifade ettik ama iktidar partisi FETÖ ile mücadele edeyim derken pek çok mağduriyetlere neden oluyor ve olağanüstü hal dönemine dönük bu kararnameleri de bir fırsata çevirerek kendi açısından olağanüstü hali ilgilendirmeyen konularda da kararname çıkartmak suretiyle olağanüstü hal kararnamelerini amacından saptırıyor. Dolayısıyla biz demokrasi, insan hakları, hukuk devleti adına buna izin vermemiz mümkün değildir. Anayasa Mahkemesinin denetiminden geçirmek istiyoruz.

İlk kararname bildiğiniz gibi Meclis’e geldi, Meclis’te görüşülmeye başlandığı için götürmüyoruz. Yoksa ona ilişkin itirazlarımız var. O kanunlaştıktan sonra ona ilişkin itirazlarımızı da Anayasa Mahkemesine taşıyacağız.”

Olağanüstü hale ilişkin Gök, “Bizim tüm çabamız olağanüstü halin de bir an önce kalkması ama iktidar partisi olağanüstü hal kararnamesinin kolaycılığına alışarak bunu bir fırsata çevirme eğiliminde olduğunu görüyoruz. Buna şiddetle karşıyız” dedi.

MİNİ ANAYASA PAKETİ

Mini anayasa paketine ilişkin de Gök, “Bu konuda bir yazım çalışması sürdürüyor temsilciler, bunları genel başkanlarla paylaşacaklar ondan sonra çıkan sonuca göre bir mutabakat olup olmadığını göreceğiz” dedi. (ANKA)
 

Evrensel'i Takip Et