16 Mayıs 2012 09:43

İstihbarat ABD'den, vur emri Türkiye'den

Wall Street Journal gazetesi, Uludere Katliamında kullanılan istihbaratın ABD’ye, müdahale kararının ise Türkiye ait olduğunu söyledi. Haberde yer alan çarpıcı iddialar arasında, Predator’ün gördüğü konvoyun kimlik tespiti için ikinci bir keşif önerisinin, Türkiyeli yetkililer tarafından reddedilmesi de var. Konu

İstihbarat ABD'den, vur emri Türkiye'den
Paylaş
İlyas Coşkun / Haci Güneş

Wall Street Journal gazetesi, “Türkiye’nin Sivillere Saldırısı, ABD Askeri Hava Aracına Bağlandı” başlıklı, Uludere Katliamı ile ABD’li Predator hava aracı arasındaki bağı değerlendirdiği geniş bir haber yayınladı. 34 kişinin ölümüne neden olan hava saldırısının, ABD’li yetkililer ve Pentagon’un bir iç değerlendirmesine dayanarak, operasyonun bir Predator’ün aktardığı görüntüler üzerine gerçekleştiğini, ama müdahale kararının Türk ordusuna ait olduğu haberde yer aldı.

‘PREDATÖR TESPİT ETTİ’

Haberde “Yetkililer, ‘Adamlar ve yüklü hayvanları tespit eden, ABD’li bir Predator insansız hava aracı idi’ dediler ve Amerikalı subaylar, Türkiye’yi uyardı” sözleri de kullanıldı.

‘KARAR TÜRKİYE’YE AİT’

Haberde, insansız hava aracının, konvoyun hareketlerini ilettikten sonra ayrılarak müdahale kararını Türkiye ordusuna bıraktığı belirtildi.

‘SADECE İSTİHBARAT VERİYORUZ’

ABD’li yetkililere dayandırılan diğer önemli nokta da, ABD’nin, operasyonlar için istihbarat sağladığı ancak baskınlarda rol almadığının belirtilmesi oldu.

‘KİM OLDUKLARI NET DEĞİLDİ’

ABD yetkilileri ve Pentagon’un değerlendirmesini kaynak göstererek “Konvoyun, videoları izleyen ABD’li personel tarafından tespit edildiğinde, Irak içinde olduğunu ve Türk sınırına doğru ilerlediğini” yazan gazete, Ankara’daki istihbarat birimindeki ABD’li subayların, konvoydaki kişilerin “sivil veya gerilla savaşçıları” olup olmadıklarını söyleyemediklerini belirtti. Ancak bölgede sık sık “gerilla savaşçılarının” göründüğünü belirterek “Amerikalılar, Türk muhataplarını uyardılar” dedi.

İKİNCİ BİR KEŞFE GEREK DUYULMADI

Haberde yer alan çarpıcı diğer bir iddia da, konvoyun kimlik tespiti için ikinci bir keşif yapma önerisinin, Türkiyeli yetkililer tarafından reddedildiğinin söylenmesi oldu.

Haberde şunlar kaydedildi: “ABD yetkilileri, Predator’un ek keşif yapmasının belki Türkler’e, konvoyun kimliğini tespit etmeye yardımcı olabileceğini söylediler. Ancak, Türk subayları, bunun yerine, aracı uzaktan yöneten Amerikalıları, bunu başka bir yerde uçurmaya yönelttiler. ABD yetkilileri de, Türkler’in taleplerine uyulmasının standart prosedür olduğunu da ifade ettiler.” (İstanbul/EVRENSEL)


‘BÖLGESEL İŞBİRLİĞİNİN SONUCU’

Haberde, Obama Yönetiminin gelişmiş insansız hava araçlarını teşvik ettiği stratejinin, büyük ölçüde bölgesel müttefiklerle işbirliğine dayandığına da dikkat çekildi. Gazete, Washington’un, Türkiye’ye insansız araçlar yoluyla desteğinin 2007’de Bush Yönetiminin Ankara’da ortak bir istihbarat birimini oluşturmasından bu yana devam ettiğini anımsatırken, bu girişimin, AKP Hükümeti ile bağları güçlendirme çabasının bir parçası olduğunu kaydetti.

ANKARA’DA ORTAK İSTİHBARAT BİRİMİ

Ankara’daki birimde Türkiyeli ve ABD’li subayların yan yana oturarak Predator araçlardan gelen gerçek zaman video görüntülerini izlediklerini de anlatan gazete, Obama Yönetiminin de, istihbarat paylaşımını artırarak ve Türkiye’nin silahlı ve silahsız ABD’li insansız araçları satın alma talebini destekleyerek Türkiye ile işbirliğini geliştirmek için adımlar attığına da işaret etti.


İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi ve BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü: “Bu haber doğruysa TSK ve İçişleri Bakanlığı bize yalan söylüyor demektir. ABD’lilerin bu istihbaratına doğrudan evet diyecek ve kendi araştırmasını yapma basiretini gösteremeyen askeri ve sivil yöneticilere nasıl güveneceğiz?​”

Kürkçü, hükümetten konuyla ilgili bir açıklama beklediklerini söyledi.


‘BİZE SADECE HERON GÖRÜNTÜLERİNİ İZLETTİLER’

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi ve CHP Ankara Milletvekili Levent Gök: Bu iddialar hızla aydınlığa kavuşturulmalıdır. Biz en baştan bu yana iktidara bu soruları soruyoruz ancak cevap alamıyoruz. Resmi makamlar artık bir açıklama yapmalıdır. Haberdeki diğer önemli nokta ise, TSK envanterinde kayıtlı olan insansız hava araçları Heron’lar, bizde Predator yok. Predator’ler ABD envanterinde bulunuyor ve Irak’ta kullanılıyor. Komisyon üyelerine sürekli Heron görüntüleri izlettiler. Şimdi soruyorum; neden bu görüntülerin bize ulaştırılması için gayret gösterilmedi? Tekrar ediyorum, bu önemli bir ayrıntı.”

ÖNCEKİ HABER

2 kadından biri güvencesiz çalışıyor

SONRAKİ HABER

EMO: Tutuklamalar son bulsun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...