14 Eylül 2016 11:13

Eşi soruşturdu hakim tutukladı

Antalya'da 7 avukatın tutuklandığı soruşturmayı yapan savcı ile tutuklama kararını veren hakimin evli olduğu ortaya çıktı.

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

Antalya’da 6 gün önce gözaltına alınan ÇHD Genel Başkan Yardımcısı Münip Ermiş serbest bırakılırken, 7 avukat “FETÖ/PDY üyesi” olduğu iddiasıyla tutuklandı. Avukatları soruşturan savcı ile tutuklama kararını veren hakimin ise evli olduğu ortaya çıktı.

Antalya’da “FETÖ/PDY” operasyonları kapsamında 6 gün önce 25 avukat hakkında Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gözaltı kararı verildi. Yapılan ev baskınlarında aralarında Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkan Yardımcısı Münip Ermiş, Antalya Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Lider Tanrıkulu ve Avukat Hakan Evcin’in de bulunduğu 17 avukat gözaltına alındı. Gözaltına alınan avukatlardan 9’u emniyet işlemlerinin ardından savcılığa sevk edildi. Savcılık işlemlerinin ardından gece saatlerinde nöbetçi mahkemeye sevk edilen 9 avukattan 7’si “FETÖ/PDY üyesi” olduğu iddiasıyla tutuklanırken Ermiş ve Tanrıkulu adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Avukatların ev ve işyerlerinde yapılan arama sırasında ele geçirilen elektronik verilerin incelemesinin tamamlanmamış olması ve kaçma şüpheleri olduğu iddiası ile tutuklanmalarına karar verildi.

‘TARAFSIZLIĞA GÖLGE DÜŞÜRECEK BOYUT’

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, önceki gece sosyal medya üzerinden Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a avukatları soruşturan savcı ile tutuklama kararı verecek hakimin eş olup olmadığını sormuştu. Bozdağ Tanrıkulu’ya henüz bir yanıt vermedi ancak ÇHD’li Avukatlar Hadi Cin ve Selçuk Kozağaçlı iddiaları doğruladı. Avukat Hadi Cin, hakim ve savcı arasındaki evlilik bağının dosyanın türü açısından “Tarafsızlığa gölge düşürecek bir boyut” olduğunu ifade etti. 

Günlerdir gözaltında tutulan ÇHD Başkan Yardımcısı Münip Ermiş için büyük bir dayanışmayla kamuoyu oluşturduklarını kaydeden Cin, Ermiş’in solcu bir gelenekten geldiğini hatırlatarak FETÖ ile bağlantılandırılmasına tepki gösterdi. Cin, “Münip bey MİT TIR’ları Savcısı Süleyman Bağrıyanık’ın evine yapılan operasyon sırasında Antalya Barosundan onlarca avukatla birlikte baskın sırasında Bağrıyanık’ın evinde yapılan aramada bulunmuştu. Yine dün tutuklanan avukat arkadaşlardan biri de eski eşinin Cemaatle olan ilişkisinden yola çıkılarak FETÖ ile bağlantılandırıldı. FETÖ ile hiç alakası olmayan insanları alıyorlar. Ölçüsüz bir yüklenme söz konusu” dedi. 

‘ADİL KARAR VERİLDİĞİNE DAİR İNANCI SARSAR’

Selçuk Kozağaçlı ise, Türkiye Cumhuriyeti hukukunda hakim ve savcının evlenmesi hususunda herhangi bir engelleme olmadığını vurgulayarak, “Yasada engellemesi yok fakat bu durum hukuk geleneğine ve adalet duygusuna uygun değil. İncitici ve insanların adalete olan güvenini sarsıcı bir durum. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihadında şöyle bir ifade geçer, ‘Sadece adil karar vermek yetmez, karşı tarafın adil bir karar verildiği yönünde izlenim edinmesi lazım.’ Sadece bu soruşturma için değil; bütün örneklerde bu durum adil bir kararın verildiğine inancı sarsar” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Öcalan'ın mesajına hükümetten ilk yanıt

SONRAKİ HABER

Hepsini sattılar ama memnun kalmadılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...