15 Mayıs 2012 08:59

Zimanê me, hebûna me ye*

BDP: BİR HALK ANCAK DİLİ ÖZGÜRSE ÖZGÜRDÜR

Dil Bilimci Celadet Ali Bedirxan ve arkadaşlarının 1932 yılında çıkardığı Hawar’ın ilk sayısının yayınlandığı gün olan 15 Mayıs’ın aynı zamanda Kürt Dil Bayramı olarak kutlandığı vurgulanan BDP açıklamasında “Ülkemizde 20 milyonluk bir halkın konuştuğu dil olan Kürtçe her türlü baskıcı, asimilasyoncu politika ve uygulamalara maruz kalmakta, anadilde eğitimin önündeki anayasal ve yasal engeller devam etmektedir” denildi.

‘YASAKLAR MAHKEMELERDE DE DEVAM EDİYOR’

Açıklamada, BDP milletvekilleri, belediye başkanları ve yöneticilerinin Kürtçe konuştukları için cezalandırıldığı, Kürtçe günlük yayın yapan Azadiya Welat Gazetesi’nin kapatıldığı ve yazı işleri müdürlerine yüzyılları bulan hapis cezalarının verildiği hatırlatıldı. Kürtçe yasağının mahkemelerde de devam ettiği belirtilen açıklamada, “Siyasi soykırım operasyonları kapsamında tutuklanan binlerce Kürt siyasetçinin mahkemelerde Kürtçe savunma yapması engellenmektedir” denildi. Kürtçe ve diğer anadillere yönelik yasakçı uygulamaların altında tekçi zihniyetin yattığı dile getirilen açıklamada, ‘tek dil’ dayatmasıyla, ‘Kürtçe medeniyet dili midir?​’ şeklindeki çağdışı yaklaşımlarla anadiller yok sayılmaya çalışılmaktadır” denildi. Anadili yasaklamanın bir insanlık suçudu olduğu belirtilen açıklamada “Bir anadilin yok sayılması, kullanımının engellenmesi, yasaklanması aynı zamanda o toplumun tarihsel ve kültürel varlığının inkâr edilmesi anlamına gelmektedir. Bir toplumun özgürlüğü dilinin özgürlüğü ile mümkün olabilir. Bir dilin özgürlüğü ise ancak o dilin anayasal statüye kavuşturulması, günlük yaşamdan eğitime, iletişim-yayıncılıktan örgütlenme ve siyasete kadar her alanda özgür bir biçimde kullanılmasının önündeki bütün engellerin kaldırılması ile sağlanabilir. Aksi takdirde bir dil ağır baskı ve asimilasyon koşullarında varlığını sürdüremez” denildi. Kürtlerin inkar ve asimilasyon politikalarına bu güne kadar boyun eğmediği bundan sonra da eğmeyeceği belirtilen açıklamada, “‘Anadilimiz onurumuzdur, dilsiz yaşam olmaz’ diyen ve bu uğurda yıllarca onurlu bir mücadele yürüten halkımız, anadiline ve kültürüne sahip çıkmaya, anadilde eğitimden, kamusal alanda kullanıma kadar Kürtçe’nin özgürlüğü ve anayasal güvence altına alınması için demokratik mücadelesini yükseltmeye devam edecektir. Bugün dolayısıyla bir kez daha anadil üzerindeki çağdışı, baskıcı uygulamalara, asimilasyona son verilmesi çağrısında bulunuyor, dilini ve kültürünü mücadelesiyle var eden halkımızın Kürt Dil Bayramı’nı kutluyoru” denildi.

EMEP BÖLGE ÖRGÜTÜ: DİLİMİZ VARLIĞIMIZDIR

Emek Partisi Bölge Örgütü tarafından Kürt Dil Bayramı dolayısıyla yapılan açıklamadaysa, “Onlarca yıldır her türlü baskı ve asimilasyon politikasına karşı ‘dilimiz varlığımızdır’ şiarıyla karşı duran halkımızın Kürt Dil Bayramı’nı kutluyoruz. dilimiz varlığımızdır; Ana dilde eğitim ve tam hak eşitliği istiyoruz” denildi.

AKP Hükümetinin Kürt halkının ulusal taleplerine, Kürt kültürünün önündeki engellerin kaldırılması ve ana dilde eğitim taleplerine yaklaşımını, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın “Kürtçenin bir medeniyet dili olmadığı” şeklindeki sözlerinin özetlediği belirtilen açıklamada “Başbakan Erdoğan, TRT Şêş’i açarak Kürt sorununu çözmek yönünde adım attıklarını söylemektedir. Oysa bu adım ‘açılım’ politikasında olduğu gibi halkın ana dilde eğitim ve tam hak eşitliği talebinin içinin boşaltılması ve bu temelde mücadele yürüten Kürt özgürlük hareketinin baskı altına alınması amaçlıdır. Roj TV, Azadiya Welat, Özgür Gündem’e yönelik baskı ve kapatmalar, onlarca Kürt gazetecinin sadece kendi dillerine sahip çıktıkları ve haber yaptıkları gerekçesiyle KCK davası kapsamında tutuklanması bu politikanın amacını gözler önüne sermektedir” denildi. AKP’nin Meclisten geçirdiği 4+4+4 eğitim sistemiyle bir yandan halkın dini duygularını istismar ettiği, öte yandan eğitimin her alanını paralı hale getirerek, ‘imanlı gençlik’ adı altında yeni Ogün Samastlar yetiştirilmesinin önünü açtığı dile getirilen EMEP Bölge Örgütü açıklamasında şu ifadelere yer verildi; “Bununla birlikte hükümet, Kürt halkı yıllardır yüz binlerle alanlarda dillendirdiği ana dilde eğitim ve Kürtçenin kamusal alanda kullanımının önündeki engellerin kaldırılması taleplerine kulaklarını tıkamıştır. Yeni anayasa yapımının tartışıldığı bu dönemde, Kürt sorununun çözümü yönünde adım atmanın en önemli göstergelerinden biri, Kürt dili ve kültürü önündeki yasal engellerin kaldırılması olacaktır. Bu temelde başta Kürtçe eğitim yapılmasını yasaklayan Anayasanın 42. maddesi ve Kürtçe siyaset yapmayı yasaklayan Siyasi Partiler Kanunu’nun 81. maddesi olmak üzere, Kürtçenin anayasal güvenceye kavuşturulması önünde engel teşkil eden tüm yasa ve düzenlemeler iptal edilmelidir. Kürt sorununda çözümsüzlüğü esas alan politikalardan kaynaklı çatışma ve ölümlerin son bulması için yeni anayasada Kürt halkının ana dilde eğitim, anayasal eşitlik taleplerini karşılayacak düzenlemeler yapılmalıdır. Emek Partisi Bölge Örgütü olarak bir kez daha halkımızın Kürt Dil Bayramı’nı kutlarken Ehmedê Xanî, Melayê Cizirî, Feqî Teyran, Celadet Bedirxan, Cegerxwîn’in şahsında  Kürt dili ve edebiyatının  gelişiminde emeği geçenleri saygıyla anıyoruz. Halkımızı dilini, kültürünü, ulusal varlığını yaşamın her alanında savunmaya; ana dilde eğitim ve tam hak eşitliği mücadelesini büyütmeye çağırıyoruz.” (HABER MERKEZİ)


ERGANİ'DE DİL BAYRAMI KONSERİ

Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde KURDÎ-DER tarafından 15 Mayıs Dil Bayramı nedeniyle bir konser düzenlendi. Ergani Halay Düğün Salonu’nda gerçekleşen konsere, KURDÎ-DER, BDP ve Eğitim Sen yöneticilerinin yanı sıra yüzlerce kişi katıldı. Konserin açılış konuşmasını yapan KURDÎ-DER Ergani Şube Başkanı Servet Pala, yıllarca birçok dilin asimilasyona uğratıldığını ve bunların en başında Kürt dilinin geldiğini belirterek, “Biz istiyoruz ki, yıllarca inkar edilen bu dilimizi her alanda rahatça konuşalım” dedi. Açılış konuşmasının ardından Ergani Hilar Kültür Merkezi müzik grubu Koma Aram, Diyarbakır Dicle Kültür Sanat Derneği sanatçılarından Bülent Turan ve Ahmet Yılmaz sahne aldı. Diyarbakır Dicle Kültür Sanat Derneği dengbêjlerinden Eliyê Qereşdaxe ve Mihemedê Şêxanê’nin de sahne aldığı konserde dengbêjlerin söyledikleri stranlar ayakta alkışlandı. (DİYARBAKIR)


*DİLİMİZ VARLIĞIMIZDIR

Evrensel'i Takip Et