06 Eylül 2016 07:39

Görme engelli öğrenci Merve'ye barınma işkencesi

Görme engelli, Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Merve Demirdöven, üniversitenin engelliler için düzenlenen öğrenci evinden atıldığını söyledi.

Paylaş

Görme engelli, Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi 22 yaşındaki Merve Demirdöven, üniversitenin engelliler için düzenlenen öğrenci evinden, ücretini ödeyemediği gerekçesiyle atıldığını iddia etti. 

Anne karnında beyine giden göz damarlarının gelişmemesi sonucu doğuştan görme engelli ve ailesinin tek çocuğu olan Merve Demirdöven'in Aydın'da oturan babası seyyar satıcı, annesi ise ev kadını. Hacettepe Üniversitesi'ni kazandıktan sonra memur olarak çalıştığını belirttiği Aydın'dan tayin isteyerek okulunun kütüphanesinde çalışmaya başladığını dile getiren Merve Demirdöven, 2.5 yıl sonra ise işini aksattığı gerekçelerle işten atıldığını söyledi. Zor günler geçirdiğini dile getiren Demirdöven, ailesinin ekonomik durumu iyi olmadığı için kaldığı öğrenci evinin ücretini ödeyemediğini söyledi. Demirdöven, bu gerekçeyle üniversite yönetimi tarafından öğrenci evinden yurda gönderilmek istendiğini iddia etti. Bir gece aniden güvenlik görevlileri tarafından kapısı çalınmadan odasına girildiğini öne süren Demirdöven, yaşanan süreci şöyle anlattı:

‘ÖĞRENCİ EVLERİNİN ÜCRETİNİ ÖDEYEMEDİM’

"Üniversiteyi kazanmadan önce Aydın'da memur olarak çalışıyordum. 2013 yılında üniversiteyi kazandım. Ankara'ya tayin istedim ve aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi'nde çalışmaya başladım. 2 sene sonra işimi aksattığım gerekçesiyle işten çıkartıldım. Ailemin de ekonomik koşullarının yetersizliği nedeniyle 1 yıl boyunca kalmakta bulunduğum öğrenci evlerinin ücretini ödeyemedim. Burada eklemem gereken bazı şeyler olacak. Öğrenci evlerinin normal fiyatı 450 liraydı, bir de ayrı olarak yurtlar vardır, onların ücreti 235 liraydı. Üniversiteyi kazandığımda seçimimi yurtlardan yana yapmıştım ve 235 lira karşılığında kalmaya hak kazanmıştım. 3 ay boyunca yurtlarda kaldım. Daha sonra öğrenci evlerine engelli odaları yaptıklarını, bu odalarda istersek yurda ödediğimiz ücreti ödeyerek kalabileceğimizi söylediler. Bu odalardan 3 adet vardı. 3 engelli arkadaşımla bu odalara geçtik. Çalıştığım süre boyunca ödemelerimi düzenli olarak yaptım, ancak son 1 yıl ödeme yapamadım. Bu yılın Nisan ayında bir tebligatla borçlarımdan dolayı öğrenci evlerinden çıkartılıp yurtlara geçirileceğim söylendi. 'Burada 1 yıllık borçlarını ödemeden ve ödeme yapmaya devam etmeden kalamazsın, ama yurtlarda kalabilirsin' dendi. Oysaki öğrenci evlerine ödediğim ücretle yurtlara ödediğim ücret aynıydı. Yurtlarda kalabilip de öğrenci evlerinde kalamıyor olmam, üstelik bu evlere beni kendi istekleriyle geçirmiş olmaları oldukça anlaşılmazdı." 

‘ÜNİVERSİTEM BENİ MAĞDUR ETTİ’

Demirdöven, öğrenci evlerinden çıkartılıp, yurtlara geçirileceğine dair tebligatın kendisine geldikten sonra babasının yönetimi arayıp, bu yılın Ağustos ayında borçları ödeyeceğine dair taahhütname verebileceğini söylediğini de belirtti. Demirdöven, bu durumu kabul ettiklerini, aradan 15 gün geçtikten sonra taahhpüdü de kabul etmediklerini ve kendisini de mutlaka çıkartacaklarını söyleklerini hatırlattı. Odadan çıkış yapması için kendisine  bir hafta süre verdiklerini iddia eden Demirdöven, şöyle konuştu:

"O bir hafta içinde her gün sabah odamdan çıkarken güvenlik görevlilerinin 'Nereye gidiyorsun? Ne zaman çıkıyorsun? gibi sorularına maruz kaldım. Okul bittiğinde ailemin yanına döndüm. Ben gider gitmez eşyalarımı haberim dahi olmadan yurt kantinine taşıdılar. Daha sonra yurttan aradılar, 'Eşyalarının güvenliğini sağlayamayız, derhal gelip hem yurda kayıt yaptır, hem de eşyalarını yurda taşıyalım' dediler. 'Tamam' dedim ve apar topar Ankara'ya gittim. Kalacağım odayı belirlediler, tam kaydımı yapacaklardı ki, öğrenci evlerine olan 1 yıllık borcumu ödememem durumunda yurtta da kalamayacağımı söylediler. Üstelik ücretsiz barınma hakkım olmadığını, 1 yıllık borcumu ödediğim durumda dahi aylık 259 liralık ödemeyi yapmamam gibi bir durumun söz konusu olmadığını söylediler. Ankara'da kimsem yok, ortada kaldım. Yaz okulundaki derslerimi barınma sorunumdan dolayı veremedim. Üniversitem beni mağdur etti. Okuduğum üniversitedeki öğrenci evleri ve öğrenci yurtları da üniversiteye ait. Üniversitenin bu keyfiyetini teşhir etmek istedim sadece. İleride buna benzer keyfiyetlerin önüne geçmek için bir katkı olsun istedim. Amacım kimseden ekonomik bir yardım istemek değil. Zaten kabul de etmem. Durumumun teşhir edilmesi, bu tür keyfiyetlerin önüne geçer diye düşündüm." 

Hacettepe Üniversitesi Yurt Müdürü Ebru Erdem ise gelişmeleri anlatırken, engelli öğrencilerin üniversiteyi ilk kazandıkları yıl başka rektörün görevde olduğunu anlattı. Erdem, "O dönemde öğrenci evleri ile öğrenci yurtlarının fiyatlarını bu öğrenciler için aynı yaptılar. Merve, yurttan daha lüks olan öğrenci evine taşındı. Öğrenci evlerine uzun bir süre borcunu ödeyememiş. Yönetmelikte '3 ay borcunu ödemeyen öğrencinin ilişiği kesilsin' deniliyor. Yeni gelen yönetim bir müddet daha borcu olan öğrencileri idare etti. Ama sonuç olarak öğrenci evlerinden ilişikleri kesildi. Merve Demirdöven'in öğrenci evlerinde kalamayacağı, yurda geçmesi söylendi. Fakat Merve Demirdöven'in kayıdını yapabilmemiz için öğrenci evlerine olan borcunu ve aylık ödemelerini yapması gerekiyor" diye konuştu. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Aslı Erdoğan'a PEN 'Onur üyeliği'

SONRAKİ HABER

Ölüme sürükleyen erkek şiddetine takipsizlik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...