05 Eylül 2016 13:15

'İktidarlar her zaman aydınlarla hesaplaşma içinde olur'

Erdoğan, Alpay, Kaya ve Kızılkaya için tutulan Özgürlük Nöbeti'ni, kitle örgütleri, EMEP, kadın gazeteciler ve Türkiye Yazarlar Sendikası devraldı. 

Paylaş

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin tutuklu yayın danışma kurulu üyesi ve yazarı Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay ile gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ve Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya için Bakırköy Cezaevi önünde yapılan Özgürlük Nöbeti'ne devam edildi. Bugünki nöbeti, kitle örgütleri, EMEP, kadın gazeteciler ve Türkiye Yazarlar Sendikası devraldı. 

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin tutuklu yayın danışma kurulu üyesi ve yazarı Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay için başlatılan "Özgürlük Nöbeti"ni bugün kadın gazeteciler devraldı. “Bilir Aslı İnan yalnız değildir”, "Gerçeği karartamaz bilimin ışığını söndüremezsiniiz”, “Doğaya bilime insana özgürlük”, “Kardeşinin dilini anlamaz” pankartlarının açıldığı nöbete, SODAP, Barış İçin Akademisyenler, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, Kardeş Türküler’den Feryal Öney, ve Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC) Eş Genel Başkanı Nevin Erdemir katıldı. 

'İKTİDARLAR HER ZAMAN AYDINLARLA HESAPLAŞMA İÇİNDE OLUR'

“Özgür basın susturulamaz”, “Savaşa hayır barış hemen şimdi” sloganın atıldığı açıklamada ilk olarak EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan konuştu. İktidarların aydınlara her zaman karşı olduğunu belirten Gürkan, “İktidarlar her zaman aydınlar ile hesaplaşma içinde oldular. Aydınlar, gazeteciler, bilim insanları öldürülme ile hapsedilme ile karşı karşıya kaldılar. AKP iktidarı da önceki iktidarlardan farksız davranmıyor. Yağma politikaları ışıktan beslenmezler. Işığın olduğu yerlerde hayat bulamazlar” dedi. “Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay onurlu bir duruş sergiledikleri için  bu kapının arkasındalar” diyen Gürkan, “Başta Kürt basın mensupları olarak gerçeği yazan tüm gazeteciler baskı altında. Basın ifade özgürlüğü için laiklik için örgütlenme hakkının güvencesi için demokrasi mücadelesinde ısrar edeceğiz” diye konuştu. 

'YAZARLAR BARIŞI SAVUNDUKLARI İÇİN CEZAEVİNDE OLAMAZ'

Gürkan’ın ardından Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Mustafa Köz,  “Aslı’nın ve Necmiye’nin yürekleri bu yüreklerin altında kalır. Çok kısa bir zaman sonra bu duvarlar yıkılacak ve Aslı ve Necmiye yanımızda olacak. 20 gün oldu. Önce Aslı’yı aldılar sonra Necmiye’yi aldılar. Onlar kendi kurdukları tuzaklara kendileri düşecek” dedi. Köz şöyle konuştu, “Aslı ve Necmiye barışı dillendirdikleri için tutuklandılar. Biz de barış istiyoruz. Yazarlar barışı savunduğu için cezaevinde olamaz."

Türkiye Yazarlar Sendikası İkinci Başkanı Suna Aras, “Barış için burdayız. Barışı haykırmaya devam edeceğiz. Onların sesi hiç susmayacak” dedi. 

'80 DARBESİNDE BİLE BU KADAR TUTUKLU GAZETEİ YOKTU'

Nöbet eyleminde söz alan ÖGC Eş Genel Başkanı Nevin Erdemir "Dün operasyonlarla Kürt medyasını tutuklayan iktidar bugün Kürt medyası ile yan yana duranları tutukluyor” diyerek asıl darbenin özgür basına yapılmak istendiğini söyledi. Özgür Gündem’in binasının mühürlenmesinin basın özgürlüğüne yönelik bir darbe girişimi olduğunu söyleyen Erdemir, “Kürtlerin yanında olursanız size karşı da müdahale olacak. İktidar bu mesajı vermek istiyor. Aslı Erdoğan Necmiye Alpay İnan Kızılkaya, Zana Kaya ile birlikte Türkiye cezaevlerinde 80’i aşkın gazeteci yer aldı. Bu rakam 1980 dabesinde bile bu kadar yüksek değildi” dedi. ÖGC olarak cezaevinde tüm gazetecilerin serbest bırakılması için hareket ettiklerini söyleyen Erdemir, “Bugünden sonra cadı avı daha çok devam edecek. Bugünden itibaren gazeteciler olarak dayanışmayı yükseltmek gerekir. Cezaevindeki arkadaşlarımızın serbest bırakılması için mücadeleyi yükseltmeye çağırıyorum” diye konuştu. 

Erdemir’in ardından Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan Fidan Ataselim söz aldı. Ataselim, savaşların en çok kadınları etkilediğini belirterek, “Savaşlar kadınların çocukların ve kadınların öldürülmesine neden oluyor. Dünya halklarının ihityacı olan laikliktir, kardeşliktir. Bunun için sesini yükselten kadın yazarlarımız yalnız değildir. Savaş karşıtı mücadele için biz de mücadeleyi yükselteceğiz. Fikirleri yüzünden cezaevinde olan kadınların yalnız olmadığını belirtmek istiyorum”  dedi.

Son olarak konuşan eski Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören de, barış mücadelesinin kutsal bir mücadele olduğunu belirterek, cezaevindeki tüm tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi. (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Erdal Öz Ödülü Orhan Koçak’a verildi

SONRAKİ HABER

Demirtaş: Halkların ve HDP'nin en acil talebi barıştır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...