14 Mayıs 2012 12:22

Anneler Günü’nde annelere barikat

BDP Kadın Meclisi’nin Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması, Öcalan’la müzakerelere başlanması, askeri ve siyasi operasyonlara son verilerek, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözümü için adım atılması talepleriyle Diyarbakır ve Ankara’da düzenlemek istediği ‘&

Anneler Günü’nde annelere barikat
Paylaş

Diyarbakır ve Ankara’da gerçekleştirilmek istenen ‘Özgürlük Nöbeti’nin İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklanması nedeniyle bir çok kentten Ankara ve Diyarbakır’a gitmek isteyen kadınlar engellendi. Bulundukları kentlerde oturma eylemleri yapan kadınlar, barış yürüyüşünü engelleyenlerin savaşın sürmesinden yana olduklarını belirterek, ‘Anneler Günü’nde annelere verilecek en güzel hediye barıştır’ dediler.

DİYARBAKIR’DA POLİS ABLUKASI

Diyarbakır’da bir çok mahallede toplanan kadınların Batıkent Meydanı’na gitmesine polis tarafından izin verilmedi. Batıkent Meydanı’nda toplanan kadınlar uzun süre beklerken, kent adeta polis ablukasına alındı. DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, DTK Koordinasyon Kurulu Üyesi ve BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ve BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt’ün de aralarında bulunduğu çok sayıda kadının polis yetkilileri ile yaptığı görüşmelerden ‘Etkinliğiniz valilik tarafından yasaklandı’ cevabı geldi. Bunun üzerine oturma eylemi yapan kadınlar bir süre sonra sloganlarla BDP il binasına yürüyen kadınlar, eylemlerini bugün de sürdürecek.

İSTANBUL’DA GAZ BOMBALI MÜDAHALE

Ankara ve Diyarbakır’daki eylemlerin engellenmesi üzerine İstanbul’da Kadıköy İskele Meydanı’nda bir araya gelen BDP’li kadınlar ve Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri oturma eylemi yaptı. BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak’ın da katıldığı eylemde Polis kadınlara gaz bombasıyla saldırdı, 6 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltındakilerin bir süre sonra serbest bırakılması üzerine kadınlar eylemlerine son verdi.

BAŞBAKAN’A TEPKİ

Mersin’de Ankara’ya gitmek üzere BDP Akdeniz İlçe binası önünde toplanan kadınlar yasak kararını yürüyüşle protesto etti. Polisin panzerlerle önlerini kesmesi üzerine oturma eylemi yapan kadınlara seslenen BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan barış için sonuna kadar mücadele edeceklerini belirterek, “İlk sözümüz barış, son sözümüz de barış olacaktır. Bunun için askeri ve siyasi operasyonların durdurulması ve kalıcı bir barış için Öcalan’ın özgürlüğüne giden yolun açılması gereklidir. Başbakan ilk kez baba ocağında annesiz bir Anneler Günü’nü kutladığını ifade ediyor. Siz bunları söylerken daha 18 yaşında gerillaya katılmış askere gitmiş yaşamını yitirmiş Türk ve Kürt gençlerinin anneleri, anneler gününü evlatları olmadan geçirecekler” şeklinde konuştu.

‘BU BARİKAT BARIŞA’

İzmir’den yola çıkmak isteyen kadınlar da engellendi. Sabah saatlerinden itibaren BDP İl binası önünde toplanan kadınları Ankara’ya götürecek otobüslere polisler tarafından el konuldu. Engellemeye tepki gösteren BDP Milletvekili Pervin Buldan, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in keyfi talimatı nedeniyle engellendiklerini belirterek, “Anneler gözyaşı döküyor, acı çekiyor ve bu yüzden savaşın durması için, barış için yola çıkmak istediler. Ancak onların yolları, barışın yolu barikatlarla kapatılıyor” dedi.

‘KADINLAR ONURLU BİR BARIŞ İSTİYOR’

Van’dan Diyarbakır’a gitmek isteyen kadınlara da izin verilmedi. Belediye Garajı’nda toplanan kadınlar engelleme üzerine Feqiyê Teyran Parkı’na yürüdü. Burada kadınlara seslenen BDP Van İl Eşbaşkanı Mihriban Şah, “Bu savaş en çok anaların ve kadınların yüreğini yakmaktadır. Her iki tarafın da kadınları ağır yaralanıyor” dedi.

‘BİZİ ENGELLEYENLER SAVAŞ İSTEYENLER’

Şırnak’ın Silopi İlçesi’nden Diyarbakır’a gitmek için yola çıkan Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri ile BDP Silopi Kadın Meclis üyeleri de ilçe çıkışında polis tarafından durduruldu. Bunun üzerine ilçe çıkışında bir açıklama yapan Silopi Barış Anneleri İnisiyatifi üyesi Fatma Deniz, “Bu engellemeleri yapanlar savaşın devam etmesini isteyenlerdir” dedi.

‘Özgürlük Nöbeti’ne katılmak üzere Urfa, Elazığ, Ağrı, Siirt, Mardin, Adana, Antalya, Bursa, Aydın, Manisa ve pek çok kente toplanan kadınların da kentlerden çıkmasına izin verilmedi. Araçlara ise para cezaları kesildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Şifa dağıtan eller şifa arıyor

SONRAKİ HABER

Tohum tuttu, sıra iktidarda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...