29 Ağustos 2016 00:32

‘Savaş işçiye yansırsa biterim’

Cerablus operasyonu, patlayan bombalar ve işçinin durumu... Kocaeli'de ülke gündemini işçilerle değerlendirdik.

Paylaş

Dilara YAPRAK
Hasret Gültekin KOZAN
Kocaeli

Türkiye’nin Cerablus operasyonu, ülkede patlayan bombalar ve işçinin durumu... Bu gündemlerle Kocaeli’de Derince’nin Yenikent, Körfez’in ise 95 Evler Mahallelerinde bulunan işçi duraklarında alıyoruz soluğu. Ülkenin ve vatandaşların iyi durumda olduğunu düşünen de var, Türkiye’nin Suriye’ye girmede geciktiğini belirten de. Üzerine düşen ne varsa yapmaktan geri durmayacağını aktaran da, “Savaş işçiye yansırsa ben biterim” diyen de...

Otomotiv sektöründe çalışan Ahmet Demirtaş, “Memleketin durumu iyi” diyor ve çalıştığı fabrikada da arkadaşlarının aynı fikirde olduğunu söylüyor. Suriye’ye girilmesinin ardından daha büyük bir savaş beklemediğini de belirten Demirtaş, savaşın emekçilere iş kaybı sağlayacağını da dile getirdi.

Limanda çalışan Cemil Yaman, ülkenin büyük bir darbeden kurtulduğunu belirterek sözlerine başladı. Savaşın her zaman için kötü sonuçlar doğurduğunu ifade eden Yaman, “Savaşın iyi bir sonuç doğurduğunu görmedim ama umarım hayırlısı olur. Savaş fabrikalara da iyi yansımıyor, bizleri etkiliyor. Ama en çok olan çocuklara ve kadınlara oluyor. Bu süreci değiştirmek için daha farklı politikalar izlenmeli” dedi. Yaman ayrıca savaşın zengine değil, garibana yansıdığını belirtiyor.

Lojistik sektöründe çalışan Bahadır Barut, “Dışarıdan bakılınca ülkede her şey normal gözüküyor” diyor. Darbe girişiminin ardından herkesin darbeye karşı geldiğini belirten Barut, sonrasında çıkan yasaların ise işçilere olumsuz yansıdığını belirtti. Barut, “Darbe zamanında ülkemizi savunduk ama bunun da bir bedeli varmış demek ki. Bunun da bedelini biz işçiler ödeyeceğiz. Her zaman patronlar çeşmenin akan tarafındaydı, biz akmayan tarafındaydık. İşçilere önem verilse daha iyi olacak” dedi.

Metal sektöründe çalışan Kudret Namoğlu, “15 Temmuz’da ülkeyi darbecilerden vatandaş kurtardı. Halk gücünü gösterdi. Darbecilere karşı durmasaydık ülke elden gidiyordu” dedi. Savaş meselesine dair sorduğumuz soruya ise “Benim tahminim, Türkiye Suriye’yi alır, oradan teröristleri temizler” diyerek cevap veriyor.

‘TERÖRLE YAŞAMAYA ALIŞMIŞ DURUMDAYIZ’

Ozan Polat ise “Örtülü olarak bize karşı savaşılıyor. Ayık olmamız lazım, birlikte, siyasi farklılıkları bir kenara bırakarak yan yana olmamız lazım. Ekonomik durumumuz veya şartlarımız şu an kötü olabilir ama sabredip güzel günleri göreceğiz. Ülkenin geleceği her şeyden daha önemli” diyor. Suriye’deki duruma ilişkin ise, şunları söylüyor: “Suriye’nin toprak bütünlüğü, Türkiye’nin toprak bütünlüğüdür. Suriye’nin geleceği için IŞİD’i vurmamız lazım. Ne yapalım, bekleyelim Ankara’da mı karşılayalım teröristleri?”
Metal sektöründe çalışan Mehmet isimli işçi “Terör olayları, patlayan bombalar son bulsun. Kendimi güvende hissetmiyorum. Ülkenin iyiye gitmesini istiyorum” diyor.

Çocuklarını daha güzel bir Türkiye’de yaşatmak istediklerini belirten kimya iş kolunda çalışan Erol isimli işçi, “Siyasilerin iyi düşünmelerini istiyorum” diyor. Savaşın işçilere nasıl yansıyacağını sorduğumuzda ise şu cevabı veriyor: “Savaş bize yansırsa ben biterim, çünkü çocuğum okula gidiyor. Şu anki aldığım maaştan kesintiler yapılırsa geçinemem.”

Otomotiv sektöründe çalışan Vedat ise, “Ben Hükümetin her aldığı kararda yanındayım, Türkiye için yapılanların iyi olduğunu düşünüyorum. Ülkemiz dış mihraklara karşı çok güçlü direndiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Kendisini güvende hissetmediğini ama yapacak bir şeyin olmadığını söyleyen Vedat, “Dünyanın her yeri kötü durumda, ne yapalım. Umarım düzelir” diye konuştu.

Bir piston fabrikasında çalışan Yüksel Gelmez ise çocuklarının geleceğinden endişe duyuyor. İşçilerin zaten çok düşük ücretlere çalıştığını aktaran Gelmez, “Bizden kesinti yapacaklarsa ben şikayetçiyim. Bireysel emeklilik diyorlar, neden sigortalı oluyoruz o zaman. Her yerden para kesmeye çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Türkiye’nin demir ağları yabancı sermayeye peşkeş çekilecek

SONRAKİ HABER

Şırnak'ta yasak da yıkım da devam ediyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...