11 Mayıs 2012 13:45

Tahir Canan’ın ailesi ‘yeter artık’ diyor

Hayatının 30 yıl 10 ayı cezaevinde geçen ve hukuksuz bir şekilde cezaevinde kalması devam eden Tahir Canan’ın, dışarıda hiç birlikte olamadığı oğlu İmran Canan ile ailesi, “artık yeter” dedi.12 Eylül davasına da katılan Canan Ailesi, 12 Eylül darbesinin yarattığı hukuksuzluğun etkilerini hala yaşadıklarını belirterek, &ldquo

Tahir Canan’ın ailesi ‘yeter artık’ diyor
Paylaş

12 Eylül davasına da katılan Canan Ailesi, 12 Eylül darbesinin yarattığı hukuksuzluğun etkilerini hala yaşadıklarını belirterek, “Bu hukuksuzluk son bulsun” çağrısı yaptı.  Aile üyeleri, 12 Eylülün karanlık dehlizlerinden kurtulmak için verdikleri hukuk mücadelesine dikkat çekti.

KANAAT ÜZERİNDEN VERİLEN CEZA

Tahir Canan, 12 Eylül döneminin hukuku ile sıkıyönetim mahkemeleri tarafından yargılandı. İşlemediği suçların faili haline getirilerek, gıyabında 36 yıl mahkûmiyetine karar verildi.
Tahir Canan’ın, o dönemin Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) geleneğine gönül vermiş 3 çocuk babası bir terzi olduğunu aktaran Canan ailesi, “İşlendiği öne sürülen suçun siyasi maksatla adam öldürme” olduğunu, ancak Tahir Canan’ın darbe dönemlerinin tüm hukuksuzluklarına rağmen bu suçlamayı hiçbir zaman kabul etmediğini dile getirdi.
Canan Ailesi, delil olmamasına rağmen sadece güvenlik görevlilerinin yönlendirmesi ile gıyabında “kanaat üzerinden” verilen kararla Canan’ın mahkum edildiğinin altını çizdi.

YENİ BİR YAŞAM ŞANSI VERİLMEDİ

1991 yılında Şartlı Salıverme Yasası ile kısa bir süre özgürlüğüne kavuşan Canan’ın, farklı bir hukuksuzluk ile yeniden özgürlüğünden yoksun bırakıldığını belirten Canan Ailesi, “Bu seferki hukuksuzluğun adı Olağanüstü Hal (OHAL) ve DGM hukuksuzluğudur” dedi. Yeni bir yaşam kurmak isteyen Canan’ın, sicili nedeniyle iş bulamadığını, bu nedenle İstanbul’dan aldığı Havlu T-Shirt tarzı ürünleri alıp, Malatya, Adıyaman, Antep illerinde satmaya başladığını anlatan Canan ailesi, “1993 yılı Mayısında yeniden gözaltına alındı. Yer Malatya, OHAL mücavir bölgesi; suçlama var, işkence var, delil ve kabul yok. Fakat potansiyel suçlu Tahir Canan’a hukuk yok, ceza var. Bu seferki ceza örgüt üyeliğinden 12,5 yıl” dedi.
Bu ceza sadece 12,5 yıl olmaz Tahir Canan için, çünkü bu ceza infazın yanmasını getirir ve 36 yıllık ceza da eklenir. Bu cezalar ile “Yaşamı yeniden kurmak isteyen Tahir Canan biri anne karnında 4 çocuğundan tekrar koparılır.”

30 YIL 10 AYDIR CEZAEVİNDE

Tahir Canan bugün itibariyle 30 yıl 10 aydır cezaevinde. Hukuksuzluk giderilip, serbest bırakılmazsa 2025 yılına kadar da cezaevinde tutulacak. Üstelik 1993 yılında TDKP üyeliğinden almış olduğu ceza tüm sonuçları ile 2003 yılında ortadan kaldırıldığı halde.

“Sıkıyönetim mahkemelerinin tarih olduğu söylenen bir ülkede, sıkıyönetim ve OHAL dönemi mahkemelerinin kararları ile halen cezaevinde yatmakta olan Tahir Canan’a  derhal özgürlük” isteyen Canan Ailesi, 12 Eylül hukuksuzluğunun giderilmesini, babalarının bir an önce dışarı çıkarılmasını istedi.

BABASI İLE DIŞARIDA BİRLİKTE OLMAK...

58 yaşında ve tam 30 yıl 10 aydır cezaevinde olan Tahir Canan’la, yani babası ile 19 yıldır dışarıda hiç birlikte olmayan bu anı büyük bir özlemle bekleyen İmran Canan da diğer çocukları da eşi ve torunları da Tahir Canan’ın biran önce serbest bırakılmasını istiyor. Başka bir istekleri de göstermelik değil, gerçekten tüm darbecilerin ve işkencecilerin hesap vermesi...
(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ölümle karşılaşırsan çalışma

SONRAKİ HABER

Oğlunun ağzından Ruhi Su

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...